Τις εξειδικεύσεις του σχεδίου που ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν για να ενισχύσει τις “άμυνες” της βιομηχανίες και να τονώσει της διαδικασίες της “πράσινης μετάβασης” αναμένει ο κλάδος στη χώρα, που παράλληλα επισημαίνει ότι λόγω του ότι προβλέπει χαλάρωση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων για τους σκοπούς της χρήσης ΑΠΕ και επενδύσεων σε μείωση των εκπομπών CO2 της βιομηχανίας, αλλά όχι κοινοτικά κονδύλια ανοίγει την “πόρτα” για πολλαπλές ταχύτητες εντός ΕΕ. Κάτι που δεν αποκλείεται να πλήξει τις αδύναμες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση όσα πριν λίγες μέρες αναφέρθηκαν στο συνέδριο του Ομίλου ΜΕΤΑΒΑΣΗ, του Ινστιτούτου ΕΝΙ και του ΕΤΕΡΟΝ η Γερμανία π.χ. έχει δώσει πάνω από 350 δισ. επιδοτήσεις το τελευταίο διάστημα λόγω της κρίσης και η Γαλλία πάνω από 160 δισ..
Ως “παρηγοριά” εκλαμβάνεται το ότι στο σχέδιο έχει ενταχθεί η αναδιανομή υφιστάμενων προγραμμάτων, κάτι ουσιαστικά αφορά τη μεταφορά πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο REPower EU, κάτι που όμως αφορά κύρια δάνεια.
Η Επιτροπή προτείνει έναν νόμο «Net-Zero Industry Act» για τον προσδιορισμό στόχων για την καθαρή μηδενική βιομηχανική ικανότητα και για την παροχή ενός κανονιστικού πλαισίου κατάλληλου για την ταχεία ανάπτυξή του, διασφαλίζοντας απλοποιημένη και ταχεία αδειοδότηση, προώθηση ευρωπαϊκών στρατηγικών έργων και ανάπτυξη προτύπων για την υποστήριξη της κλίμακας αναβάθμισης τεχνολογιών σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Επίσης η Επιτροπή προτείνει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση για παραγωγή καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη, αλλά και οι δράσεις για την ενίσχυση των δεξιοτήτων με πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση Ακαδημιών «Net-Zero Industry» για την ανάπτυξη προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων. Τέλος, η Κομισιόν προτάσσει την παγκόσμια συνεργασία και τη λειτουργία του εμπορίου για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού και του ανοιχτού εμπορίου, με βάση τις δεσμεύσεις με τους εταίρους της ΕΕ και το έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα συνεχίσει να αναπτύσσει το δίκτυο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με τρίτες χώρες.
Παράλληλα, η Κομισιόν έχει εντάξει στο σχέδιο μια σειρά από διοικητικές, άκρως σημαντικές δράσεις όπως:
α) Επέκταση των προβλέψεων σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως το πράσινο υδρογόνο και η αποθήκευση βιοκαυσίμων.
β) Εξάλειψη της ανάγκης για ανοικτούς διαγωνισμούς για λιγότερο ώριμες τεχνολογίες.
γ) Επέκταση των προθεσμιών για την ολοκλήρωση των έργων.
Σε αυτά προστίθεται και κάτι που έχει ήδη αναφέρει και η αρμόδια Αντιπρόεδρος Μ. Βεστάγκερ για πιο ευέλικτα μέγιστα όρια στις κρατικές ενισχύσεις προς τις βιομηχανίες.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας το πρόγραμμα: «Όπως κάθε γενιά, έχουμε μια ευκαιρία να δείξουμε το δρόμο με ταχύτητα, φιλοδοξία και αίσθηση σκοπού για να εξασφαλίσουμε το βιομηχανικό προβάδισμα της ΕΕ στην ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία μηδενικών ρύπων. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ηγηθεί της επανάστασης της καθαρής τεχνολογίας. Για τις εταιρείες και τους ανθρώπους μας, σημαίνει μετατροπή των δεξιοτήτων σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και της καινοτομίας σε μαζική παραγωγή, χάρη σε ένα απλούστερο και ταχύτερο πλαίσιο. Η καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα επιτρέψει στις βασικές μας βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας να αναπτυχθούν γρήγορα».