Την «βεντάλια» των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που αναπτύσσει η Ελλάδα και στηρίζονται από τις ΗΠΑ καθώς εξυπηρετούν τον στρατηγικό στόχο της απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα (IGB, FSRU στην Αλεξανδρούπολη, διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας) ξεδίπλωσε χθες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον 4ο γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ που διεξήχθη χθες.
Μεταξύ άλλων η κ. Σδούκου υπογράμμισε ότι όταν η Ρωσία έκοψε τις εξαγωγές αερίου προς τη Βουλγαρία τον περασμένο Απρίλιο, η Ελλάδα κατόρθωσε να εξυπηρετήσει όλη τη ζήτηση της γειτονικής χώρας μέσω της Ρεβυθούσας και του IGB, ενώ το 2022, το 35% της παραγωγικής δυναμικότητας του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου αξιοποιήθηκε για τις εισαγωγές προς τη Βουλγαρία. Η ίδια πρόσθεσε ότι η κατασκευή του FSRU της Αλεξανδρούπολης θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 και ο αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας θα έχει καταστεί λειτουργικός έως το τέλος του 2025. Μέχρι τότε θα έχει επίσης αυξηθεί η δυναμικότητα του IGB (σε 5 bcm από 3 σήμερα) επιτρέποντας την μέγιστη αξιοποίηση της δυναμικότητας αεριοποίησης του FSRU. Αυτό -όπως είπε- θα επιτρέψει την εξαγωγή LNG έως την Ουκρανία με έγχυση περισσότερου αερίου στο σύστημα της Βουλγαρίας και δυνητικά στον Διαβαλκανικό Αγωγό (Trans Balkan Pipeline).
Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο που συνδέει την προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού από τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μια διατύπωση ανάμεσα στις γραμμές της οποίας «κρύβεται» το σχέδιο της αναβίωσης του αγωγού πετρελαίου Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς αλλά και τα μεγάλα project των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Αιγύπτου, τα οποία στηρίζει η αμερικανική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Σδούκου ανέδειξε και την σημασία της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας -μέσω σχημάτων όπως το 3+1 (ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) και το East Med Gas Forum για την ενεργειακή ασφάλεια.
Πράσινη μετάβαση
Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας ανέλυσε στους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους που συνόδευαν τον ΥΠΕΞ κ. Αντονι Μπλίνκεν (μεταξύ των οποίων οι Ερικα Ολσον, αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνη για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο και η Λόρα Λόχμαν αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την ενεργειακή διπλωματία) τον οδικό χάρτη της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα, με έμφαση στις καινοτόμες τεχνολογίες που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ, όπως τα συστήματα μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας, η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και το υδρογόνο. Η κ. Σδούκου σημείωσε ότι η Ελλάδα θα αναπτύξει μονάδας αποθήκευσης με μπαταρία ισχύος 1 GW την επόμενη διετία (και 5 GW έως το 2030). Την ίδια στιγμή, οριστικοποιεί το Εθνικό Σχέδιο για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (που θα ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη εργων ισχύος 2,7 GW έως το τέλος της δεκαετίας) και την Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο. Τόνισε τέλος ότι «στα σκαριά» υπάρχει και ένα έργο CCS (στον Πρίνο) που θα μπορεί να αποθηκεύει 3 εκατ. τόνους άνθρακα ετησίως.