Η Γερμανία θα «αναγνωρίσει και δεν θα αντιταχθεί» στα σχέδια της ένταξης της πυρηνικής ενέργειας στον στόχο της ΕΕ για απαλλαγή από τον άνθρακα, δήλωσε την Πέμπτη (9 Μαρτίου) ειδικός σύμβουλος του Γερμανού καγκελάριου.
Ο Γιοργκ Κούκις, σύμβουλος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την ευρωπαϊκή πολιτική του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, δήλωσε σε παριζιάνικο κοινό σε πάνελ του Ινστιτούτου Jacques Delors ότι η Γερμανία θα «αναγνωρίσει και δεν θα αντιταχθεί» στη συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ.
Συνέχισε εξηγώντας ότι η Γερμανία θα εισάγει γαλλικό υδρογόνο που παράγεται από πυρηνική ενέργεια.
«Δεν θα υψώσουμε εμπόδια, ούτε θα δημιουργήσουμε κανόνες που απαγορεύουν ή κάνουν διακρίσεις εις βάρος του υδρογόνου που παράγεται από πυρηνική ενέργεια», τόνισε ο Κούκις.
Το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί μέσω ηλεκτρόλυσης του νερού, δημιουργώντας ένα αέριο που δεν εκπέμπει CO2 όταν καίγεται σε βιομηχανικές διαδικασίες. Τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας θεωρούνται βιώσιμη πηγή υδρογόνου που παράγεται φθηνά.
Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονταν ανέκαθεν σε αντιπαράθεση για την πυρηνική ενέργεια. Ενώ η Γαλλία προχωράει πλήρως στην πυρηνική ενέργεια μετά από χρόνια δισταγμού και υποχρηματοδότησης, η Γερμανία αντίθετα προωθεί μια φιλόδοξη ατζέντα με στόχο να λαμβάνει το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2035.
Αυτό θα υποστηρίζεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι οποίοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα καίνε υδρογόνο. «Νομίζω ότι είμαστε ριζοσπαστικοί και επιθετικοί», δήλωσε ο Κούκις στο πάνελ.
Η αποδέσμευση από την πυρηνική ενέργεια στο εσωτερικό της χώρας και η εισαγωγή υδρογόνου που παράγεται από πυρηνική ενέργεια από τη Γαλλία, ήταν μια «πολύ πειστική διχοτόμηση», πρόσθεσε ο δημόσιος υπάλληλος, και ενθαρρύνει την ΕΕ να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, αντί να εξαρτάται από μία μόνο πηγή.
Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει «ερωτήματα» σχετικά με την ενεργειακή στρατηγική της Γερμανίας, καθώς η χώρα βάζει στόχο να κλείσει τα τελευταία πυρηνικά εργοστάσιά της τον Απρίλιο του 2023.
Η Γαλλία ηγείται της πυρηνικής ώθησης της ΕΕ
Η Γαλλία παλεύει εδώ και καιρό για να θεωρηθεί το υδρογόνο που παράγεται από πυρηνική ενέργεια ως «πράσινο» σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες και να τύχει έτσι δημόσιας χρηματοδότησης, στη προσπάθεια της ΕΕ να απεξαρτηθεί πλήρως από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.
Η Γαλλία υπήρξε επίσης ηγέτης στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και πρόσφατα πίεσε για την αναγνώριση της πυρηνικής ενέργειας ως πηγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ.
Η EURACTIV αποκάλυψε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι η Γαλλία θα πρωτοστατήσει σε μια νέα «πυρηνική συμμαχία της ΕΕ» με 10 άλλα κράτη μέλη για να «συνεργαστούν στενότερα« σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικής ενέργειας και να προωθήσουν σχετικά «στρατηγικά έργα» – μια συμμαχία στην οποία η Γερμανία δεν είναι μέλος.
Ενώ ο Κούκις φαίνεται να υποδηλώνει ότι το υδρογόνο που παράγεται από πυρηνική ενέργεια μπορεί να μην υφίσταται διακρίσεις, κατέστησε επίσης σαφές ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να φτάσει μέχρι ένα σημείο για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης της ΕΕ. Η πυρηνική ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα δεν είναι ανανεώσιμη πηγή και δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί «ισοδύναμη» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πλαίσιο της αντίστοιχης οδηγίας της ΕΕ, πρόσθεσε.
Μια αναθεώρηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση, σκοπεύει να θέσει το στόχο του 45% του συνόλου της ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.
Πηγή: Euractiv.gr