Μενού Ροή
Κώστας Σκρέκας: «Ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη 14 κρατών μελών στην πρόταση Μητσοτάκη για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας»

Μια ακόμα εθνική επιτυχία συντελέστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 κράτη - μέλη στήριξαν την ελληνική πρόταση για τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, που πρόσφατα κατέθεσε στην Ευρώπη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Την πρόταση εξειδίκευσε στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η πρόταση απαρτίζεται από 4 πυλώνες, για την οποία ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε: «στόχος μας είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ικανό να στηρίξει και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση. Η Ευρώπη θα αποκτήσει δίκτυα ικανά να μεταφέρουν καθαρή ενέργεια, που θα μειώσει σε μόνιμη βάση το ενεργειακό κόστος για όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό, είναι η αύξηση των επενδύσεων στον τομέα αυτόν»:

  1. Ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.
  2. Αναβάθμιση του δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια, ως διαδρόμου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
  3. Περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ.
  4. Δημιουργία ενός ειδικού επενδυτικού μηχανισμού που θα παρέχει χρηματοδότηση για τους σκοπούς αυτούς.

Τα 14 κράτη μέλη που στήριξαν την ελληνική πρόταση είναι: Κύπρος, Μάλτα, Ρουμανία, Γαλλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σλοβενία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο.

Επίσης, ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την  αναθεώρηση του σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τόνισε ότι χρειάζονται βαθιές τομές ώστε να επιτευχθεί ένας δομικός μετασχηματισμός στο σημερινό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ανέφερε: «Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αγοράς ενέργειας πιο φιλόδοξο και πιο αποτελεσματικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας και των πολιτών της. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Πρέπει να τις καθορίζουμε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως είναι η αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και η ενίσχυση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αποθήκευση».

 

Η Ελλάδα πέτυχε σημαντικότατη μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου

 Ο κ. Σκρέκας δήλωσε σύμφωνος με την παράταση του κανονισμού για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και τόνισε πως η Ελλάδα έχει πετύχει αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης κατά 28,4% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όπως δήλωσε: «Θεωρούμε πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να μειώνουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλίσουμε την επάρκεια εφοδιασμού και τον επόμενο χειμώνα».

Στόχος, οι επενδύσεις στην αγορά υδρογόνου

 Σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για τις αγορές των ανανεώσιμων αερίων, ο κ. Σκρέκας δήλωσε αισιόδοξος πως ο νέος Κανονισμός θα δημιουργήσει το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή αγορά υδρογόνου στην Ε.Ε. και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα αυτό.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας