Μενού Ροή
Aurora: Στις πέντε ελκυστικότερες αγορές μπαταριών πανευρωπαϊκά η Ελλάδα

Τον πιο φιλόδοξο στόχο για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες -6 GW έως το 2030- έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Aurora Research.

Αυτή η αυξημένη φιλοδοξία είναι ο βασικός παράγοντας που την καθιστά μεταξύ των πέντε ελκυστικότερων αγορών πανευρωπαϊκά, μαζί με την Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Ο εξειδικευμένος οίκος ενεργειακών αναλύσεων εκτιμά ότι ο ρόλος-κλειδί που έχουν οι μπαταρίες στο σχέδιο απανθρακοποίησης του ενεργειακού κλάδου της Ευρώπης «μεταφράζεται» σε κύμα εγκαταστάσεων τέτοιων μονάδων τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας σε αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες στα 42 GW έως το τέλος της δεκαετίας και τουλάχιστον 95 GW έως το 2050  στην Ευρώπη, έναντι μόλις 5 GW σήμερα.  Η προβλεπόμενη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των μπαταριών κατά την Aurora μεταφράζεται σε επενδύσεις της τάξης των 70 δις. ευρώ την περίοδο 2023-2050, με πάνω από το 40% του ποσού αυτού να δαπανάται έως το τέλος της δεκαετίας.

Ελκυστική η ελληνική αγορά

Προκειμένου να αναπτυχθούν συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες που να έχουν «εμβέλεια» που να συνάδει με τους υψηλούς στόχους απανθρακοποίησης της Ευρώπης, οι αγορές πρέπει να είναι ελκυστικές προς τους επενδυτές.  Και η ελληνική αγορά είναι όντως μια από τις ελκυστικότερες,  κάτι που αποτυπώνεται και στο ότι έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ  άδειες για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που αφορούν κατά κύριο λόγο μπαταρίες- ισχύος  σχεδόν 27 GW. Ισχύ δηλαδή υπερτριπλάσια σε σχέση με τον  αναβαθμισμένο στόχο του ΕΣΕΚ  που προδιαγράφει εγκατεστημένη ισχύ 8,1 GW  έως το 2030 (5,6 GW από μπαταρίες και 2,5 GW από έργα αντλησιοταμίευσης).

Παράγοντες που την καθιστούν ελκυστική

Οι βασικοί παράγοντες που κάνουν μια αγορά μπαταριών ελκυστική είναι η πολιτική και ρυθμιστική στήριξη  που αντανακλάται μεταξύ άλλων στη θέσπιση συγκεκριμένων στόχων για ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων, προϋποθέση που πληροί η Ελλάδα. Οι μηχανισμοί χρηματοδότησης τέτοιων επενδύσεων, μέσω σχημάτων λειτουργικής και επενδυτικής ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής ισχύος 900 ΜW και σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τον πρώτο από τους δυο  διαγωνισμούς που θα διεξαχθούν για την «κατακύρωση» της ισχύος αυτής που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Η Aurora επισημαίνει επίσης ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και στην ηλεκτροπαραγωγή τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη εγκατάστασης μπαταριών, κάτι που έχει γίνει απόλυτα σαφές στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με «φόντο» τις προειδοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ευστάθεια του συστήματος η διαχείριση της πλεονάζουσας «πράσινης» ενέργειας (λόγω και της στοχαστικότητας που την διακρίνει), ελλείψει συστημάτων αποθήκευσης.

14 από τις 24 χώρες δεν έχουν ακόμα Εθνική Στρατηγική

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Aurora, 14 από τις 24 χώρες που αξιολόγησε δεν έχουν ακόμα Εθνική Στρατηγική ή συγκεκριμένους στόχους για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης. Από τις υπόλοιπες που έχουν, μόνο έξι χώρες έχουν αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται εκτός από τη χώρας μας η  Ιταλία που έχει ως στόχο να εγκαταστήσει 3 GW μπαταριών μακράς διαρκείας έως το 2030 και η Ισπανία με στόχο για ανάπτυξη συστημάτων μπαταριών ισχύος 2,5 GW κατά την ίδια περίοδο. «Η πολιτική στήριξη δεν είναι απαραίτητα dealbreaker, ωστόσο είναι σημαντικός παράγοντας ελκυστικότητας, ιδίως σε αγορές όπου τα θεμελιώδη μεγέθη δεν ευνοούν την ανάπτυξη projects χωρίς κρατική ενίσχυση», σημειώνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου. Για παράδειγμα στην Ολλανδία, ζητούμενο είναι οι αλλαγές στις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος που θεωρούνται μεγάλο εμπόδιο για την βιωσιμότητας των projects μπαταριών στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των ξένων εταιρειών που έχουν σχέδια για δημιουργία μονάδων αποθήκευσης είναι οι γαλλικές EDF, Voltalia και Akuo Energy, η ιταλική Enel Green Power και η πορτογαλική EDPR.  Από ελληνικής πλευράς ισχυρά τοποθετημένες στην αγορά είναι η η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με έργα συνολικής ισχύος άνω των 3 GW (μάλιστα στα τέλη Μαρτίου η ΡΑΕ ενέκρινε για τη συγκεκριμένη εταιρεία  11 άδειες αποθήκευσης για έργα συνολικής ισχύος άνω των 2,4 GW σε μία ημέρα !) ο όμιλος ΔΕΗ, η MYTILINEOS, ο όμιλος Κοπελούζου, η Helleniq Energy και η πρόσφατα η MORE Energy, η «πράσινη» θυγατρική του ομίλου της Motor Oil που υπέβαλε στις αρχές του έτους άδειες για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος άνω των 300 MW. Σημειώνεται τέλος ότι πέραν των αυτόνομων μονάδων, πολλές εταιρείες επιδιώκουν να ενσωματώσουν υποδομές αποθήκευσης (μπαταρίες) σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ, ώστε να αποκτήσουν ταχύτερα όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, ανεβαίνοντας πιο ψηλά στην «σειρά» των έργων που παίρνουν προτεραιότητα για δέσμευση ηλεκτρικού χώρου.

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας