Μενού Ροή
Αγκάθι για τη Γερμανία η ενεργειακή πολιτική

Ο τρικομματικός συνασπισμός της Γερμανίας συζητά αν θα πρέπει να επιδοτηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ώστε να αποτραπεί η μετακίνηση της παραγωγής στο εξωτερικό.

Οι εκκλήσεις για μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τους μεγάλους βιομηχανικούς παραγωγούς γίνονται από κορυφαίους πολιτικούς, οι οποίοι, όπως και άλλοι στη Γερμανία, φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να χάσει τη θέση της ως βιομηχανική δύναμη καθώς απομακρύνεται σταδιακά από την παραγωγή που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να διατηρηθεί αυτή η ισχυρή βιομηχανία, την οποία αναμφίβολα έχουμε στη Γερμανία», δήλωσε την Τετάρτη στο Bayrischer Rundfunk ο Lars Klingbeil, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος SPD (S&D).

Για να επιτευχθεί αυτό, ο Klingbeil τάσσεται υπέρ μιας μειωμένης τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία κατά περίπου 5 έως 7 σεντς ανά κιλοβατώρα, την οποία θα επιδοτεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτό θα πρέπει να εισαχθεί εντός του επόμενου έτους και να διαρκέσει περίπου 10 έως 15 χρόνια, είπε.

Στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος στήριξης, το οποίο χρηματοδοτήθηκε ως μια «ασπίδα διάσωσης» ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες πληρώνουν ήδη 13 σεντς ανά κιλοβατώρα (KWh) για το 70% των προηγούμενων αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τα 30 έως 40 σεντς ανά KWh που πληρώνουν οι ιδιώτες καταναλωτές.

«Βλέπουμε ότι οι Αμερικανοί, για παράδειγμα, ξοδεύουν 450 δισεκατομμύρια δολάρια για τον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού και βλέπουμε τι κάνει η Κίνα όσον αφορά την οικονομική της πολιτική», δήλωσε ο Klingbeil.

«Αν ανακαλύψουμε σε 10 χρόνια ότι έχουμε αφήσει όλες τις μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες να ξεγλιστρήσουν, επειδή οι επενδύσεις δεν γίνονται εδώ στη Γερμανία ή στην Ευρώπη, και χάνονται θέσεις εργασίας, ευημερία και ανάπτυξη εδώ, τότε θα χάσουμε ως χώρα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι στον γερμανικό συνασπισμό υπέρ της επιδότησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner του φιλελεύθερου FDP (Renew), για παράδειγμα, έχει ταχθεί κατά ενός τέτοιου βήματος, προωθώντας αντίθετα τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και τη μείωση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια για όλους.

«Η προνομιακή μεταχείριση των βιομηχανικών επιχειρήσεων θα ήταν εφικτή μόνο εις βάρος άλλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και φορολογουμένων, για παράδειγμα των ιδιωτικών νοικοκυριών ή του μικρού εμπορικού τομέα», έγραψε ο Lindner σε άρθρο του στην Handelsblatt την Τρίτη.

«Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας για ορισμένους θα σήμαινε απώλεια ανταγωνιστικότητας για άλλους», πρόσθεσε.

Ο καγκελάριος Olaf Scholz, ο ίδιος μέλος του SPD, ήταν πιο προσεκτικός με τα λόγια του.

Ερωτηθείς σχετικά με μια επιδοτούμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία σε μια εκδήλωση στο δημαρχείο τη Δευτέρα, ο Scholz δήλωσε ότι «δεν θέλει να δώσει υποσχέσεις τώρα».

«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία», δήλωσε ο Scholz, προωθώντας την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, καθώς και περισσότερες υποδομές δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αυτό που δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ως οικονομία είναι να επιδοτούμε όλα όσα λαμβάνουν χώρα σε μια κανονική οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο Scholz. «Δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας