Σημαντικό βήμα για την ωρίμανση του πολύ μεγάλου «πράσινου» χαρτοφυλακίου της Enel Romania (που ήταν ένα από τα βασικά θέλγητρα που ώθησαν την ΔΕΗ στην εξαγορά της ρουμανικής θυγατρικής της Enel έναντι 1,26 δις. ευρώ) αποτελεί η χορήγηση όρων σύνδεσης για το mega αιολικό πάρκο στην περιοχή του Banat, συνολικής ισχύος 500 MW. Σύμφωνα με πληροφορίες από ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που είχε εξαγοράσει προ διετίας η Enel Romania από τον Σουηδό επιχειρηματία με έδρα το Μονακό Emanuel Muntmark, ιδιοκτήτη του Monsson Group, εκ των μεγαλύτερων developers APE στη Ρουμανία, με παρουσία σε πολλές χώρες του κόσμου
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατασκευή των δυο από τα 4 πάρκα που συνιστούν το cluster τω 500 MW θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2026 και των υπολοίπων δυο στο τέλος του 2028, χρονοδιάγραμμα το οποίο πιθανώς να αναθεωρηθεί με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania που προσδιορίζεται εντός του του Σεπτεμβρίου.
Η Enel Romania έχει εξαγοράσει και άλλα projects από την Monsson Group, συμπεριλαμβανομένου και ενός φωτοβολταϊκού χαρτοφυλακίου στην περιοχή Arad που ξεκίνησε να «ωριμάζει» πρόσφατα.
Ποια είναι η Enel Romania
Η Enel Romania είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ΑΠΕ και η δεύτερη στην παροχή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Διαθέτει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ –που περνά στον έλεγχο της ΔΕΗ- εγκατεστημένης ισχύος 534 ΜW (κυρίως αιολικά πάρκα) καθώς και μια δεξαμενή έργων σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, συνολικής ισχύος περίπου 5,4 GW, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν σε αιολικά projects και 3,1 GW σε φωτοβολταϊκά. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς σημαίνει ότι η ΔΕΗ διπλασιάζει «εν μια νυκτί» την εγκατεστημένη ισχύ της σε ΑΠΕ -κάτι που «μεταφράζεται’ σε φθηνότερο κόστος παραγωγής. Όπως είχε επικοινωνηθεί από τη ΔΕΗ κατά την επίσημη ανακοίνωση της εξαγοράς στις αρχές Μαρτίου, η ΔΕΗ στοχεύει στην αξιοποίηση του ηλεκτρικού διαδρόμου που συνδέει την Ελλάδα με τη Ρουμανία -μέσω Βουλγαρίας- για την εισαγωγή της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται από τους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς της Enel Romania.
ΑΠΕ της ΔΕΗ στην Ελλάδα
Αναφορικά με την πορεία των εν Ελλάδι έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ, είχε αναφερθεί κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2022 ότι το χαρτοφυλάκιο των έργων σε λειτουργία ή ολοκλήρωση κατασκευής προσεγγίζει τα 600 GW, με στόχο η ισχύς να προσεγγίσει το ορόσημο του 1 GW στο τέλος του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ τα επόμενα τρίμηνα και αύξηση της συνεισφοράς του κλάδου στην κερδοφορία του ομίλου, καθώς θα αυξάνονται οι σταθμοί που μπαίνουν σε εμπορική λειτουργία, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χαρτοφυλάκιο των έργων με εξασφαλισμένη υλοποίηση από πλευράς αδειοδότησης είναι της τάξης των 4 GW. Κατά τους πρώτους μήνες του 2023 κατεγράφη σημαντική…πράσινη πρόοδος, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς (326 ΜW) αυξήθηκε κατά 46 MW, ολοκληρώθηκε η κατασκευή τριών έργων συνολικής ισχύος 278 MW (φωτοβολταϊκό 200 ΜW στην Πτολεμαΐδα, 50 MW στην Μεγαλόπολη και αιολικά ισχύος 28 MW), με τη ΔΕΗ να έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Τέλος, από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ένα μήνα πριν ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος είχε τονίσει ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του ομίλου να διευρύνει την επέκτασή του στις αγορές ΑΠΕ των Βαλκανίων, με δεδομένο εξάλλου ότι εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από τις αντίστοιχες χώρες, Στόχος είναι η δημιουργία ενός cluster στα Βαλκάνια, ώστε η ΔΕΗ να παράγει πλέον μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη εισάγει. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η ΔΕΗ προχώρησε πρόσφατα σε καταρχήν συμφωνία με τη Mytilineos, για την εξαγορά φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 210 MW που αναπτύσσει η δεύτερη επίσης στη Ρουμανία.