Μενού Ροή
Pedestrians walk past billboard showing the portrait of Turkish President Tayyip Erdogan and a slogan reading "For Turkey's century; the right time, the right man" in a tall building ahead of the May 14 presidential and parliamentary elections, in Ankara, on April 21, 2023. (Photo by Adem ALTAN / AFP)
Η Τουρκία προγραμματίζει νέα πυρηνικά εργοστάσια - Το ένα στις Σαράντα Εκκλησιές στην Ανατολική Θράκη σε συνεργασία με Κινεζική εταιρεία

Το πυρηνικό της ταξίδι επιχειρεί να επεκτείνει η Τουρκία, με την κατασκευή 2 νέων πυρηνικών εργοστασίων, ένα στην Μαύρη Θάλασσα και ένα - αυτό είναι το ανησυχητικό για την Ελλάδα - στην Ανατολική Θράκη μια ανάσα από τα ελληνικά και τα βουλγαρικά σύνορα.

Η χώρα σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα δεύτερο στη βόρεια επαρχία της Σινώπης και ένα τρίτο στη βορειοδυτική επαρχία Κιρκλαρελί, στην γνωστή στην Ελλάδα ως Σαράντα Εκκλησιές.

Η αρχή έγινε με την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Ακούγιου στην επαρχία της Μερσίνας που την εντάσσει στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Τουρκίας με τη Ρωσία, καθώς την ανέλαβε η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κινεζική κρατική εταιρεία ενέργειας State Power Investment Corp για την μονάδα στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, όπως δήλωσε ο Σαλίφ Σαρι, επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας της Τουρκίας του υπουργείο Ενέργειας.

Ο ίδιος τόνισε ότι για την άλλη μονάδα στην Μαύρη Θάλασσα, οι διαπραγματεύσεις γίνονται με Ρωσικές και Νοτιοκορεάτικες εταιρείες. Διερευνά επίσης τεχνολογία μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων με βρετανικές, γαλλικές και αμερικανικές εταιρείες.

Η Τουρκία χρειάζεται να παράγει λίγο περισσότερο από το 11% της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της πυρηνικής ενέργειας έως το 2035 και το 29% έως το 2053 για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της, δήλωσε ο Σάρι Σαλίχ,

"Συνεχίζουμε τις επιτόπιες έρευνες για ένα έργο τέταρτου πυρηνικού εργοστασίου... Η Τουρκία χρειάζεται 20 GW δυναμικότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για τους κλιματικούς στόχους της για το 2053", είπε ο Σάρι.

Στο Ακούγιου

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο ένας από τους τέσσερις αντιδραστήρες στην πρώτη μονάδα που έχει δημιουργηθεί στο Ακούγιου θα αρχίσει να λειτουργεί στο προσεχές διάστημα. H κατασκευή των άλλων τριών μονάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025. Σε πλήρη λειτουργία το Ακούγιου θα μπορεί να καλύπτει το 10% των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα της χώρας.

Τα θεμέλια μπήκαν το 2010 όταν Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία όπου μια θυγατρική της Rosatom, η Akkuyu NGS Elektrik Üretim Corp θα κατασκευάσει, θα κατέχει και θα λειτουργεί μια μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Ακούγιου που θα περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες VVER ισχύος 1.200 MW.

Η συμφωνία επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2010. Οι εργασίες μηχανικής και έρευνας στον χώρο ξεκίνησαν το 2011.

Η επίσημη τελετή εγκαινίων έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2015, ενώ η κύρια κατασκευή ξεκίνησε το Μάρτιο του 2018.

Το εργοστάσιο σχεδιαστικά περιλαμβάνει ένα εξωτερικό τσιμεντένιο τοίχο και ένα εσωτερικό προστατευτικό κέλυφος με μεταλλικά σύρματα μέσα στην κατασκευή για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Ως επιπρόσθετο μέτρο ασφαλείας υπάρχει ένας 144 τόνων ατσαλένιος κώνος που παγιδεύει και κρυώνει ραδιενεργά υλικά σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Το μέτρο αυτό θεωρήθηκε επιβεβλημένο καθώς το πυρηνικό εργοστάσιο έχει κατασκευαστεί πάνω σε περιοχή με μεγάλη σεισμικότητα.

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία ενώ μεγάλη ήταν και η αρχική αντίδραση των κατοίκων δεδομένου ότι πρόκειται για μια τουριστική περιοχή και η παρουσία του θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων.

Το πυρηνικό όραμα της Τουρκίας

Η Τουρκία μπορεί να αποκτά το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο σήμερα ωστόσο η ιδέα γεννήθηκε τη δεκαετία του 1950 και του 1960.

Το 1955 έγινε μία από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε την «Συμφωνία για τη Συνεργασία στις εμπορικές χρήσεις της Ατομικής Ενέργειας».

Τότε ιδρύθηκε και η τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας με στόχο την δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, αλλά και την ανεύρεση εκπαίδευση του κατάλληλου προσωπικού.

Η πρώτη έρευνα για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου ξεκίνησε το 1965. Το 1974 επιλέχθηκε η περιοχή Ακούγιου και η άδεια κατασκευής δόθηκε το 1976.

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ το 1986, σε συνδυασμό με το οικονομικό και πολιτικό κλίμα της περιόδου, πάγωσε τα σχέδια μέχρι και το 2010 που η κυβέρνηση αποφάσισε να προσεγγίσει τη Ρωσία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας