Την ευχή να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή, όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον υπηρεσιακό υπουργό, καθηγητή Παντελή Κάπρο.
Ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον».
«Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας. Έχουμε αυστηρούς στόχους σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, όπου υπάρχουν αυστηρά ορόσημα και χρονοδιαγράμματα τα οποία θα επιμείνω να τηρήσουμε με μεγάλη πιστότητα», τόνισε.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής του υπουργείου, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80%, η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, η υλοποίηση των προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση, η προώθηση της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, η δασοπροστασία, ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Μίλησε για φιλόδοξους στόχους, για την επίτευξη των οποίων απαιτείται πολλή δουλειά. Την ίδια στιγμή, πρέπει να αντιμετωπιστούν πρόσθετες προκλήσεις που αφορούν τις ενεργειακές αγορές, ενώ είναι αναγκαίο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν τα τοπικά και χωροταξικά σχέδια.
Επίσης, μέχρι το 2027 το 20% των ιδιωτικών οχημάτων θα είναι ηλεκτροκίνητα μέχρι το 2027. Στόχος είναι επίσης η προώθηση έρευνας κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως και η κατασκευή νέων σταθμών LNG.
Όπως υπογράμμισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση, που βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες 10ετίες θα χειροτερεύει δυστυχώς. Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούνται εξαιρετικά φιλόδοξες πολιτικές προσαρμογής στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, όσο και δυναμικές πολιτικές προς την «πράσινη» οικονομία.
Η νέα υφυπουργός (τέως γενική γραμματέας Ενέργειας) Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενέργεια από την θέση του υφυπουργού. Θα συνεχίσουμε τις πολιτικές και θα ανοίξουμε νέα κεφάλαια, θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα το επόμενο διάστημα».
Ο απερχόμενος υπουργός Παντελής Κάπρος παρέδωσε στον κ. Σκυλακάκη το σχέδιο του νέου ενεργειακού σχεδιασμού που θα πρέπει να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στην ΕΕ.