H παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μεταβλητότητα λόγω των συμβάντων με τη Wagner στη Ρωσία, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group.
«Ο αυξημένος κίνδυνος περιορισμένης προσφοράς ενδέχεται να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές», τόνισαν οι αναλυτές Νταν Στρίβεν και Κάλουμ Μπρους, προσθέτοντας πως «οι αρχικές επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες».
Πετρέλαιο
Η τιμή του πετρελαίου χαρακτηρίστηκε από μεταβλητότητα τις τελευταίες ημέρες. Παρ’ όλη την ρευστή κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, οι εξαγωγές «μαύρου χρυσού» φαίνονται ανεπηρέαστες, ενώ η χώρα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγείς του κόσμου και κύριο μέλος του ΟΠΕΚ+ δίπλα στην Σαουδική Αραβία.
«Η άμεση απειλή εναντίον της κυβέρνησης του Πούτιν φαίνεται πως έχει περάσει», υπογράμμισαν οι αναλυτές της RBC Capital Markets LLC., σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας πως «ο κίνδυνος, όμως, περαιτέρω κοινωνικών αναταραχών στη χώρα πρέπει, πια, να συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς μας όσον αφορά την πορεία του πετρελαίου το β’ εξάμηνο του έτους».
Η Goldman Sachs παρέθεσε σειρά πιθανών, μακροπρόθεσμων κινδύνων, αφού η «ανταρσία» προήλθε αρχικά από την Αζοφική Θάλασσα. H περιοχή, η οποία φιλοξενεί πληθώρα πετρελαϊκών υποδομών, ενδέχεται να απειληθεί από την αστάθεια αυτή.
Δεδομένης, παράλληλα, της παρουσίας της μισθοφορικής Wagner στη Λιβύη, ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα όσον αφορά την εύρυθμη παραγωγή 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου κάθε ημέρα. Σύμφωνα με την Goldman, τα μπλόκα της Wagner στις πετρελαιοπηγές αυτές έχουν συμβεί πολλές φορές τα τελευταία 5 χρόνια.
Από την άλλη, ο ΟΠΕΚ+ και δη η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να αυξήσουν την πετρελαϊκή παραγωγή τους έτσι ώστε να αντισταθμίσουν οποιεσδήποτε ελλείψεις.
Φυσικό αέριο
Επιπροσθέτως, oι επενδυτές μελετούν τις πιθανές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει αυτή η κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου τη στιγμή που η μεταβλητότητα αυτής βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Η διακοπή λειτουργίας ορισμένων νορβηγικών μονάδων και η απόφαση της Ολλανδίας για το κλείσιμο μονάδας αξιοποίησης κοιτάσματος φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε μεταβολές των τιμών. Παράλληλα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβακία στηρίζονται ακόμα από το φυσικό αέριο το οποίο ρέει μέσω της Ουκρανίας παρά τη συνολική προσπάθεια απαγκίστρωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις ρωσικές εξαγωγές.
«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι πολύ πιο αυξημένος απ’ ό,τι ήταν πριν από λίγες ημέρες» υπογράμμισε το στέλεχος της ICIS, Τομ Μάρζεκ-Μάνσερ, επισημαίνοντας πως «η αβεβαιότητα όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στην ίδια τη Ρωσία ενδέχεται να επηρέασει την αγορά αυτή πολύ περισσότερο από την κατάσταση στην Ουκρανία».