Αποφάσεις για την τύχη του έργου της αξιοποίησης του εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας, με τη μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ) και υδρογόνου, θα πρέπει να λάβει σύντομα η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ υπό τον Θεόδωρο Σκυλακάκη και τη νέα υφυπουργό, Αλεξάνδρα Σδούκου.
Το τελευταίο διάστημα πηγές από την αγορά φυσικού αερίου αποδίδουν ευθύνες στο ΤΑΙΠΕΔ, μετά την απένταξη της ΥΑΦΑ από την 6η λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο δεν υποστήριξε το έργο στη συνεδρίαση της περιφερειακής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξέτασε στις 17 και 18 Απριλίου τα προτεινόμενα έργα διασύνδεσης και αποθήκευσης υδρογόνου.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα να βάλει τις βάσεις για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου αποθήκευσης υδρογόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και την πράσινη μετάβαση, δεδομένου ότι τις επόμενες δεκαετίες το καύσιμο αυτό θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο.
Ωστόσο, πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ τονίζουν ότι το Ταμείο είχε ενημερώσει με σαφήνεια τόσο το ΥΠΕΝ όσο και τον ΔΕΣΦΑ, ως έναν από τους υποψήφιους επενδυτές για την αξιοποίηση του εξαντληθέντος κοιτάσματος, ότι δεν διαθέτει την επάρκεια να υποστηρίξει τεχνικά το έργο στη συνεδρίαση της αρμόδιας περιφερειακής ομάδας της Κομισιόν.
Όπως μάλιστα επισημαίνουν, το ΤΑΙΠΕΔ είχε ζητήσει υποστήριξη από το ΥΠΕΝ και τον ΔΕΣΦΑ στο τεχνικό κομμάτι καθώς η σύμβαση με τον τεχνικό σύμβουλο που είχε προσλάβει για τον διαγωνισμό του έργου, την εταιρεία Seal Energy, είχε λήξει από τις 31 Μαρτίου όταν δηλαδή κηρύχθηκε άγονη η διαγωνιστική διαδικασία για την ΥΑΦΑ.
Ο κανονισμός που διέπει τις εργασίες των ευρωπαϊκών περιφερειακών ομάδων οι οποίες λαμβάνουν τις αρχικές αποφάσεις για έργα PCI, προβλέπει ότι επιτρέπεται η ομαδοποίηση και παρουσίαση συγγενών έργων. Ως εκ τούτου, στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν πως λειτουργεί η διαδικασία υπογραμμίζουν ότι ο ΔΕΣΦΑ θα μπορούσε να υποστηρίξει το έργο της ΥΑΦΑ στα ευρωπαϊκά όργανα δεδομένου ότι ήταν αλληλένδετο με το συνοδό έργο του Διαχειριστή για την κατασκευή μετρητικού σταθμού στην περιοχή της Καβάλας.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν η ΥΑΦΑ υποστηριζόταν από τεχνικής απόψεως στη συνεδρίαση της περιφερειακής ομάδας που συμμετέχει η Ελλάδα, οι πιθανότητες ένταξής του στον επόμενο κατάλογο PCI ως έργο υδρογόνου θα ήταν λίγες καθώς στη λίστα που έχει σταλεί προς έγκριση στον ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) κόπηκαν πολλά έργα λόγω έλλειψης ωριμότητας. Το έργο της Καβάλας δεν διαθέτει τα προβλεπόμενα κριτήρια ωριμότητας ως υποδομή υδρογόνου δεδομένου ότι ο τεχνικός σύμβουλος που είχε προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, η Seal Energy, είχε κάνει μια προκαταρκτική μελέτη για τη δυνατότητα αποθήκευσης υδρογόνου στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο οποίος άλλωστε αφορούσε στην αξιοποίηση της υποθαλάσσιου εξαντληθέντος κοιτάσματος ως αποθήκη φυσικού αερίου.