Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ θα παραμείνει πιστός στον στόχο του να επιβάλει εκ νέου φρένο στο χρέος της Γερμανίας για πρώτη φορά από το 2019 στον προϋπολογισμό που πρόκειται να εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ την Τετάρτη.
Ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να συμφωνήσει για τον επερχόμενο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό από τις αρχές του έτους, ο Λίντνερ εισήγαγε αυστηρούς στόχους λιτότητας για τα επιμέρους υπουργεία προκειμένου να κλείσει το υπάρχον δημοσιονομικό κενό των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τον νέο προϋπολογισμό, ο στόχος αυτός πρόκειται να επιτευχθεί.
Μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, είναι τώρα απαραίτητο να επιστρέψει η δημοσιονομική «κανονικότητα», λέει το προσχέδιο που ήδη είδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος μειώνεται πλέον στα 445,7 δισ. ευρώ από 476,2 δισ. ευρώ το 2023. Ενώ η Γερμανία θα εξακολουθεί να έχει νέο χρέος ύψους 16,6 δισ. ευρώ, είναι πολύ λιγότερο από φέτος, όπου ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός έκλεισε με 45,6 δισ. ευρώ πρόσθετου χρέους. Το υπουργείο δήλωσε ότι στο σχέδιο έχει κλείσει ένα έλλειμμα περίπου 20 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειάζεται να γίνει λόγος για «διαδικασία περικοπών».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός θα δώσει προτεραιότητα στις δαπάνες για την άμυνα, την εκπαίδευση, την ψηφιοποίηση και την προστασία του κλίματος.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, όλα τα υπουργεία, εκτός από το υπουργείο Άμυνας, θα πρέπει να περικόψουν τις δαπάνες τους – μια κίνηση που οι οργανώσεις νεολαίας και άλλοι έχουν ήδη επικρίνει.
Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Λίντνερ, τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, 10 οργανώσεις νεολαίας που εκπροσωπούν περίπου ένα εκατομμύριο άτομα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον σχεδιαζόμενο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Ο προϋπολογισμός αυτός «δεν θα ανταποκριθεί ούτε κατ’ αρχάς στις κοινωνικές προκλήσεις του σήμερα και του αύριο» και, όσον αφορά τους κλιματικούς στόχους, θα υπάρχει έλλειψη πάνω από 160 δισεκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2030, έγραψαν οι ομάδες, μεταξύ των οποίων και οι ακτιβιστές για το κλίμα της Fridays for Future.
Οι οργανώσεις νεολαίας διαφωνούν με τη δήλωση ότι «το φρένο του χρέους είναι προς το συμφέρον των νέων» και επικρίνουν τον περιορισμό των δυνατοτήτων ελιγμών του κράτους που προκύπτει.
Ο Λίντερ ανέφερε ήδη την ανάγκη περαιτέρω περικοπής 14,4 δισ. ευρώ για τα έτη 2025 έως 2027, όπου εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για εξυγίανση.
Το Σαββατοκύριακο, σχολίασε τον μελλοντικό δημοσιονομικό σχεδιασμό σε συνέντευξή του στην Handelsblatt:
«Αν θέλεις να χρηματοδοτήσεις κάτι νέο, πρέπει να πεις από πού θα προέλθουν τα χρήματα. Με άλλα λόγια, τι δεν πρόκειται πλέον να χρηματοδοτηθεί», δήλωσε.