Μενού Ροή
Στην Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ τα ρυθμιζόμενα έσοδα ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ - Πού μπαίνει ο πήχης

ήμερα αναμένεται να περάσουν από την ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ οι εισηγήσεις για τα ρυθμιζόμενα έσοδα ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ και πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία ο καθορισμός του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου, αναφορικά με τις απαιτήσεις όλων των διαχειριστών, για αναθεώρηση του WΑCC.

Ο στόχος της ρυθμιστικής αρχής

Προσπάθεια της ρυθμιστικής αρχής είναι να μειώσει όσο είναι δυνατό τη ρυθμιζόμενη χρέωση, περιορίζοντάς την στην αύξηση του πραγματικού δανειακού κόστους του κάθε Διαχειριστή. Ο αυξήσεις στα WACC είναι αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους του χρήματος που επιβαρύνουν το κόστος χρηματοδότησης των επενδυτικών πλάνων των Διαχειριστών.

Ο πρόσφατος προσδιορισμός WACC

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή αποφάσισε τον προσδιορισμό του WACC του ΔΕΣΦΑ στο 7,85% για το σύνολο της Ρυθμιστικής Περιόδου (2024-2027) και στο 8,57% για την ΔΕΠΑ Υποδομών που θα ισχύει μόνο για φέτος. Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για την περίοδο 2024 – 2027   είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με αίτημα 9,14%.

Η απόφαση άνοιξε τον δρόμο στη διαμόρφωση τιμολογίων

Με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ, άνοιξε ο δρόμος για να προχωρήσει άμεσα ο Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς αερίου και  στη διαμόρφωση των τιμολογίων του. Όπως αναφέρεται οι διαφορές στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις αποδίδονται στον διαφορετικό Συντελεστή Δανειακής Επιβάρυνσης που έχει ο ΔΕΣΦΑ σε σχέση με εκείνον της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς όλες οι υπόλοιπες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη για να διαμορφωθεί το ύψος του WACC παραμένουν ίδιες ( ρίσκο της χώρας, κόστος κεφαλαίων κ.α).

Οι πληροφορίες για το WACC του ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ επίσης διεκδικούσε αρχικά αναθεώρηση του ρυθμιζόμενου εσόδου στα επίπεδα του 8,51% που κρίθηκε απαγορευτικό προκειμένου να υλοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το WACC του ΑΔΜΗΕ έχει συμφωνηθεί πάνω από 7,3% για την τριετία 2023-2025.

Το αίτημα του διαχειριστή

Ο διαχειριστής έχει ζητήσει με επίσημο αίτημα προς τη ΡΑΕ από τον Οκτώβριο του 2022 την αύξηση του WACC από 6,1% σε 8,51% λόγω των συνεχών πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η πιο βασική παράμετρος υπολογισμού του WACC για την οποία λαμβάνεται ως σημείο αναφοράς το γερμανικό δεκαετές ομόλογο είχε εκτιμηθεί από τη ΡΑΕ στο 0,5%, ενώ με βάση τα απολογιστικά στοιχεία για το σύνολο του 2022, υπερδιπλασιάστηκε και έκλεισε κατά μέσο όρο στο 1,1%.

Η ανοδική πορεία αυτού του δείκτη προβλέπεται να συνεχιστεί, φθάνοντας στο 2,03% σε βάθος τετραετίας και σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η αύξηση του WACC για τα επόμενα χρόνια, βάσει της ισχύουσας μεθοδολογίας. Εν αναμονή της αναθεώρησης του WACC από την ολομέλεια της ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι κάθε ημέρα καθυστέρησης έχει τεράστιο κόστος για την εταιρεία και όπως είχε πει η απώλεια εσόδων από τη μη αναθεώρηση στα επίπεδα του 8,51% ανήλθε το 2022 σε 49 εκατ. ευρώ.

Σύμπλευση μεταξύ των δύο πλευρών

Πλέον υπάρχει σύμπλευση μεταξύ των δύο πλευρών με αποτέλεσμα να οδεύει προς την οριστικοποίησή της η αμοιβή του ΑΔΜΗΕ κλείνοντας μια εκκρεμότητα που σέρνεται από την προηγούμενη χρονιά.

Η αύξηση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου κρίθηκε θεμιτή λόγω της αλλαγής του οικονομικού περιβάλλοντος και ειδικότερα της αύξησης επί το δυσμενέστερο του πληθωρισμού και των επιτοκίων και την ΡΑΑΕΥ να βάζει εμπόδια.

Όσον αφορά στο ΔΕΔΔΗΕ, επίσης έχει αιτηθεί αναθεώρηση του ρυθμιζόμενου εσόδου για δύο χρόνια.

Το τελικό ύψος, που αναμένεται κοντά στο 7,8%, θα καθοριστεί σύμφωνα με πηγές από τα στοιχεία που έχει προσκομίσει για το δανειακό κόστος καθώς ο διαχειριστής του δικτύου διανομής δανείζεται με πιο ελκυστικούς όρους σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες που υπόκεινται σε καθεστώς WACC.

Πηγή: imerisia.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας