Με πρόσφατη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας του ΥΠΕΝ χορηγήθηκε στον ΔΕΣΦΑ η έγκριση εγκατάστασης για τo έργο: «Αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης για τη σύνδεση του νέου ανεξάρτητου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της “ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Α.Ε.” στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής με το ΕΣΜΦΑ στην Π.Ε. Ροδόπης».
Η έγκριση εγκατάστασης είναι πενταετούς διάρκειας και ο αγωγός προβλέπεται να έχει δυναμικότητα 142.500 Νm3/h.
Η έγκριση αφορά την εγκατάσταση αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης για τη σύνδεση του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, με το ΕΣΜΦΑ που αποτελείται από ένα κεντρικό βανοστάσιο στην αρχή του κλάδου (U-7610), ένα μετρητικό σταθμό φυσικού αερίου δυναμικότητας 142500Nm3/h, ένα δίκτυο αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης συνολικού εκτιμώμενου μήκους 1600μ και ένα βανοστάσιο για τη σύνδεση με το σταθμό της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής σε εσωτερικό τμήμα οικοπέδου της ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
Σημειώνεται ότι η έγκριση εγκατάστασης χορηγείται σύμφωνα με τα υποβληθέντα σχέδια, τη μελέτη εγκατάστασης, την αρχιτεκτονική μελέτη και τα άλλα στοιχεία του φακέλου, με την επιφύλαξη της τήρησης των διατάξεων που μνημονεύονται στο σκεπτικό της απόφασης, καθώς και με όρους και περιορισμούς.
Τον Απρίλιο είχε οριστεί η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός για την τροφοδοσία της μονάδας. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει στα 6,26 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ, ενώ σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή, η ολοκλήρωση και λειτουργία του υπολογίζεται στα τέλη του 2023.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των έργων έχει ήδη τοποθετηθεί στον χώρο ο αεριοστρόβιλος της Siemens Energy και προχωρά η ανέγερση του λέβητα ανάκτησης θερμότητας του αερόψυκτου συμπυκνωτή και του ατμοστροβίλου. Ο αεριοστρόβιλος HL-classgasturbine και συγκεκριμένα SGT5-9000HL είναι ο ισχυρότερος συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού. Ειδικότερα προβλέπεται ότι θα έχει μειωμένες εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Το δε επίπεδο απόδοσης του φθάνει ακόμη και άνω του 64%.