Μενού Ροή
ΥΠΕΝ: “Καρότο και μαστίγιο” με τα νέα μέτρα - Τι έρχεται για ευάλωτους, πολύτεκνους, “μπαταχτσήδες” και ρευματοκλοπες

Το φθινόπωρο, κατά πάσα πιθανότητα στη ΔΕΘ αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις για τις πολιτικές στήριξης κοινωνικών ομάδων έναντι των ρίσκων της ενεργειακής αγοράς, με βάση όσα ανέφερε ,μιλώντας στην εκπομπή “Καλοκαίρι μαζί” του ΑΝΤ1, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Χωρίς να δώσει διακριτό στίγμα για προθέσεις επανέλαβε ότι τα έκτακτα μέτρα στη χονδρική ρεύματος θα παραμείνουν σε ισχύ έως το τέλος του χρόνου και πρόσθεσε πως εφόσον η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει κοντά στα επίπεδα των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μπορεί η αγορά να επανέλθει σε ισορροπία, επισημαίνοντας ωστόσο πως “δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι” για τον επόμενο χειμώνα.

Παράλληλα, προανήγγειλε ειδική μέριμνα για ευάλωτους και δη τους πολύτεκνους και όσα κοινωνικά στρώματα απειλούνται με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας. Επίσης οι επιδοτήσεις των ενεργειακά ευάλωτων θα σχετίζονται όχι μόνο με τα εισοδήματα αλλά και με τον τόπο διαμονής και τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης λόγω του ψύχους ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα μέτρα δε για τους ευάλωτους καταναλωτές, τα οποία είναι πιθανόν να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είναι ενδεχόμενο να ισχύσουν και πριν τη λήξη του προσωρινού μηχανισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, την εφαρμογή του οποίου παρέτεινε πρόσφατα ως το τέλος του 2023, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης, σήμερα η ανάγκη για στήριξη των καταναλωτών "είναι περιορισμένη", εντούτοις θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για νέες επιδοτήσεις στο τέλος του χρόνου, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Τόνισε, βέβαια, ότι στόχος του Υπουργείου είναι η επιστροφή στην “κανονικότητα” όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΕΕ έχει αφήσει το περιθώριο στα κράτη-μέλη να διατηρήσουν τα μέτρα, που ελήφθησαν για τη στήριξη των καταναλωτών κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης ως το τέλος του 2023. Από το 2024 και μετά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρχει νέα κρίση, τα όποια μέτρα στήριξης θα πρέπει να αφορούν μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας.

Οι “μπαταχτσήδες” και οι ρευματοκλοπές

Μια άλλη βασική παράμετρος που μπαίνει στην κεντρική πολιτική του ΥΠΕΝ, είναι και η αντιμετώπιση του θέματος των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και των ρευματοκλοπών. Βέβαια, ειδικά τοι τελευταίο συνδέεται με δυο βασικά άλλα ζητήματα. Την ενίσχυση του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ που κάνει ελέγχους αλλά και την εγκατάσταση των “έξυπνων” μετρητών που δίνουν εύκολα, εφόσον βέβαια παρακολουθούνται από το κατάλληλο προσωπικό, δεδομένα για “περίεργες” καταναλώσεις και “τρύπες” στο δίκτυο.

Όπως είπε, πάντως, ο κ. Σκυλακάκης “στο τέλος της ημέρας ένα ποσοστό 2% ή 3% ή 4%, που μπορεί να χάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα μεγάλο κόστος που επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές.”

Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης, τόνισε ότι προς ώρας ειδικά για τους “μπαταχτσήδες” θα προωθηθεί μια διαδικασία με διασταύρωση στοιχείων μέσω της ΑΑΔΕ και των τραπεζών ώστε να καταφανεί εάν κάποιοι/ες κρύβουν εισοδήματα και δεν πληρώνουν λογαριασμούς, επιβαρύνοντας τους άλλους.

Όπως είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης “κάποιος που δεν πληρώνει και έχει για παράδειγμα 50.000 ευρώ καταθέσεις είναι στρατηγικός κακοπληρωτής” τόνισε χαρακτηριστικά. Το σύνολο των οφειλών των στρατηγικών κακοπληρωτών υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ. Οφειλές, που αυξήθηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και συσσωρεύτηκαν μετά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της καθώς επετράπη η ελεύθερη μετακίνηση από προμηθευτή σε προμηθευτή χωρίς εξόφληση του προηγούμενου.

Μεγάλο μέρος των στρατηγικών κακοπληρωτών εξάλλου έχει ενταχθεί στην Καθολική Υπηρεσία, από την οποία συνεχίζουν να παίρνουν ρεύμα χωρίς να πληρώνουν, αφού δεν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις προμηθευτών μόνο το 10% των ενταγμένων στην Καθολική Υπηρεσία εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Ενεργειακός Τειρεσίας

Παράλληλα, ο υπουργός μετά και τις επαφές που έχει κάνει με την αγορά, ανέφερε ότι οι εταιρείες προμήθειας φαίνονται πλέον πιο ώριμες να συνεργαστούν για την εφαρμογή του λεγόμενου ενεργειακού «Τειρεσία», δηλαδή ενός συστήματος που θα καταγράφει τους καταναλωτές οι οποίοι αλλάζουν τακτικά πάροχο, χωρίς να πληρώνουν τον προηγούμενο. Ο ενεργειακός «Τειρεσίας», όπως και ο αντίστοιχος πρωτότυπος μηχανισμός που διαθέτουν οι τράπεζες, θα προειδοποιεί αυτόματα την εταιρεία προμήθειας ότι ο υποψήφιος πελάτης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον προηγούμενο/ουςπαρόχους, οπότε η εταιρία θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την εκπροσώπησή του.

Για να λειτουργήσει πάντως αποδοτικά ο ενεργειακός «Τειρεσίας» θα χρειαστεί να συνοδευτεί με περαιτέρω μέτρα, προκειμένου ο εν λόγω καταναλωτής να μην μεταφέρει το ίδιο πρόβλημα στην Καθολική Υπηρεσία, στην οποία θα μεταπέσει, αν δεν βρίσκει πλέον προμηθευτή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας