Η Γαλλία είναι πλέον ο κορυφαίος εξαγωγέας ενέργειας στην Ευρώπη, έχοντας ξεπεράσει τη Σουηδία, ενώ η Γερμανία κατά το α’ εξάμηνο του έτους έχει μετατραπεί σε εισαγωγέα.
Σύμφωνα με έκθεση της EnAppSys για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές ενέργειας, οι συνολικές καθαρές εξαγωγές της Γαλλίας ανήλθαν σε 17,6 τεραβατώρες, με το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας να διοχετεύεται στη Βρετανία και την Ιταλία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία έχει τεράστια σημασία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, παρόλο που κυμαίνεται περίπου στο 50% της δυναμικότητας.
Οι πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας εξακολουθούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αγορά, παρά τις διακοπές λειτουργίας και την υψηλή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή, η οποία ήταν ιδιαιτέρως παραγωγική, καθώς οι καύσωνες έχουν πλήξει πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της EnAppSys, Ζαν-Πολ Αρμάν, οι αυξημένες εξαγωγές από τη Γαλλία οφείλονται στην αυξημένη διαθεσιμότητα των πυρηνικών πόρων της χώρας: «Αν και η διαθεσιμότητα εξακολουθεί να είναι κατά 10-15% χαμηλότερη από το κανονικό, η αύξηση της δυναμικότητας μεταξύ 5 και 10 GW σε σχέση με πέρυσι βοήθησε να ανατραπεί το γαλλικό ενεργειακό ισοζύγιο ξανά προς τις εξαγωγές», είπε στο Bloomberg.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Σουηδία υποχώρησε στη δεύτερη θέση, ενώ η Ισπανία ξεπέρασε τη Γερμανία και έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Ευρώπη, με συνολικές καθαρές εκροές στις 8,8 τεραβατώρες.
Η Ισπανία, που τον τελευταίο καιρό πλήττεται από την υπερβολική ζέστη, έχει επωφεληθεί από την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η τεράστια ηλιακή δυναμικότητα έχει οδηγήσει σε υψηλότερες εξαγωγές. Οι εξαγωγές της Σουηδίας ανήλθαν στις 14,6 τεραβατώρες.
Όπως αναφέρει η έκθεση, το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία είναι ο λόγος που «το ενεργειακό της ισοζύγιο αντιστράφηκε στις εισαγωγές».