Μενού Ροή
ΤτΕ: Στους δήμους η είσπραξη ΕΝΦΙΑ και στο βάθος… η έξοδος των δημοτικών τελών από τους λογαριασμούς ρεύματος

Στη μείωση της φοροδιαφυγής στα ακίνητα, την ενίσχυση της διαφάνειας και την καλύτερη διαχείριση των εσόδων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών θα οδηγήσει η ανάθεση της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Τράπεζα της Ελλάδας.

Πρόκειται για βασική προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης πριν από το 2019, η οποία, όμως, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, προφανώς λόγω των αντιδράσεων από τους δήμους.

Η κεντρική τράπεζα, στην έκθεση του Διοικητή για το 2024, επαναφέρει, όμως, την πρόταση στο προσκήνιο αναδεικνύοντας τα εξής μεγάλα οφέλη από την ανάληψη της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους ΟΤΑ:

  • Καλύτερος εντοπισμός εισοδημάτων από ακίνητα (αδήλωτα) λόγω της καλύτερης γνώσης της ακίνητης περιουσίας εντός των ορίων της γεωγραφικής περιφέρειας κάθε δήμου.
  • Ενίσχυση οικονομικής αυτοδυναμίας των δήμων και καλύτερη ανταπόκρισή τους στις τοπικές ανάγκες (τοπικές υποδομές και υπηρεσίες), διασφαλίζοντας την ανταποδοτικότητα του φόρου.
  • Ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
  • Καλλιέργεια φορολογικής υπευθυνότητας και συνείδησης.
  • Εξορθολογισμός και εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών και εξοικονόμηση διοικητικού κόστους που προκύπτει από ενδοκυβερνητικές μεταβιβάσεις καθώς στην ουσία τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, κάτι λιγότερο από 2,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ.
  • Δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους, για παράδειγμα μέσω απαλλαγών και εκπτώσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (όπως ηλικιωμένοι, άτομα χαμηλού εισοδήματος) ή μέσω προοδευτικού φορολογικού συντελεστή ανάλογα με την αξία του ακινήτου, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία).

«Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα δημιουργούσε την ανάγκη εξέλιξης των ΟΤΑ σε φορείς με τεχνοκρατικές υποδομές και τεχνογνωσία, ικανούς να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και κατ’ επέκταση της χώρας», σημειώνει στην ανάλυσή της κεντρική τράπεζα ανοίγοντας παράθυρο και για μια άλλη σημαντική μεταρρύθμιση: την αποσύνδεση των λογαριασμών ρεύματος από τα δημοτικά τέλη και φόρους.

Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ενεργειακών εταιρειών, που λειτουργούν στην ουσία ως… εισπράκτορες των δήμων, για τους οποίους, όμως,  η… έξοδος των δημοτικών τελών από τους λογαριασμούς ρεύματος αποτελεί casus belli καθώς θεωρούν ότι, χωρίς τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πολλοί δεν θα πληρώνουν τα δημοτικά τέλη.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και δεν δέχονται να τα εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ύδρευσης, παρ’ όλο που εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης οι εταιρείες ύδρευσης ανήκουν στους ίδιους τους δήμους.

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδας ανοίγει και πάλι τον διάλογο για το θέμα και αναμένεται η τοποθέτηση της κυβέρνησης και γενικότερα των πολιτικών κομμάτων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας