Ενόψει της συζήτησης που θα γίνει την Τρίτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας για το πολύκροτο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το δίκτυο της Ελλάδας από τον ιδιωτικό φορέα EuroAsia Interconnector, η Επιτροπή ζήτησε και έλαβε συγκεκριμένη γραπτή ενημέρωση από το Υπουργείο Ενέργειας.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, αν και φαίνεται μέσα από τις απαντήσεις που δόθηκαν πως ούτε το αρμόδιο υπουργείο έχει όλη την πληροφόρηση που απαιτείται για ένα έργο που κρίθηκε εθνικής σημασίας και χαρακτηρίζεται κοινού ενδιαφέροντος από την ΕΕ, το κεντρικό συμπέρασμα που βγαίνει από την ενημέρωση την οποία έλαβε η Βουλή είναι ότι η EuroAsia Interconnector δεν έπεισε κανένα ότι βρήκε ή δέσμευσε τα κεφάλαια που απαιτούνται.
Επιπλέον, το Υπουργείο Ενέργειας ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πως η ιδιωτική εταιρεία δεν έχει ακόμα εκπληρώσει δύο βασικές προϋποθέσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση χορηγίας 657 εκατ. ευρώ.
Στη συζήτηση που θα γίνει την Τρίτη στη Βουλή και η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, κλήθηκαν να παραστούν ο υπουργός Ενέργειας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της ΡΑΕΚ, του Διαχειριστή Μεταφοράς, του Διαχειριστή Διανομής (ΑΗΚ), η επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Κομισιόν στην Κύπρο και εκπρόσωποι της EuroAsia Interconnector.
Χρηματοδοτικό πλάνο
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκου Χατζηγιάννη υπογράφονται από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας Μάριο Παναγίδη, με την επισήμανση ότι το κείμενο έτυχε της έγκρισης του υπουργού Γιώργου Παπαναστασίου.
Στην ερώτηση του κ. Χατζηγιάννη για τους λόγους που παρατηρείται καθυστέρηση στη χρηματοδότηση και προώθηση του έργου, ο κ. Παναγίδης απάντησε ότι«η κυριότερη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιδιωτικός φορέας υλοποίησης θα έπρεπε (σ.σ. και προφανώς δεν το έπραξε) να είχε ολοκληρώσει το χρηματοδοτικό πλάνο του έργου, δηλαδή να εξασφαλίσει μέσω ιδίων κεφαλαίων, χορηγιών, δανεισμού ή/και επενδυτών το συνολικό ποσό που απαιτείται».
Σε άλλο σημείο, το υπουργείο ερωτήθηκε από τη Βουλή κατά πόσο έχουν εξευρεθεί επενδυτές για τη χρηματοδότηση του έργου και ο κ. Παναγίδης απάντησε ως εξής: ««Το υπουργείο δεν έχει τύχει επίσημης ενημέρωσης κατά πόσο ο Φορέας Υλοποίησης έχει εξεύρει επενδυτές για την κατασκευή / υλοποίηση του έργου». Για το πολυσυζητημένο θέμα του δανείου των 580 εκατ. ευρώ που ζήτησε η εταιρεία από την ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), ο γ.δ. απάντησε πως από την ενημέρωση που είχαν η ΕΤΕπ δεν απάντησε ακόμα επίσημα στη EuroAsia.
Δύο άλλες εκκρεμότητες
Σε άλλο σημείο, ο γ.δ. του Υπ. Ενέργειας αναφέρει προς τον κ. Χατζηγιάννη ότι από μέρους της EuroAsia εκκρεμούν:
– η υπογραφή της συμφωνίας για συμμετοχή του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) στο μετοχικό κεφάλαιο της EuroAsia. Προσθέτει πως τον Ιούνιο του 2023 υπογράφηκε μεταξύ των δύο Letter of Intent, ενώ η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2023.
– η υπογραφή του συμβολαίου για την κατασκευή και εγκατάσταση των σταθμών μετατροπής τάσης με την εταιρεία Siemens. Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως μεταξύ άλλων η καθυστέρηση για τις υπογραφές με τη Siemens αποδίδονται σε φόρτο εργασίας των εργοστασίων της γερμανικής εταιρείες και σε αδυναμία της να ανταποκριθεί άμεσα και έγκαιρα στις ανάγκες του έργου.
Οι όροι για τα 100 εκατ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενημέρωση από το Υπ. Ενέργειας προς τη Βουλή ότι τα 100 εκατ. που συμφώνησε το κράτος να παραχωρήσει στην εταιρεία με τη μορφή δανείου από το Ταμείο Ανάκαμψης υπόκεινται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
– Η EuroAsia να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΕ, την ΕΤΕπ και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
– Η Δημοκρατία θα διορίσει υπεύθυνο έργου, εκ μέρους της, για να παρακολουθεί στενά την πρόοδο του έργου και να λαμβάνονται μέτρα αν κριθούν αναγκαία.
– Στο δ.σ. της εταιρείας θα διοριστούν ως μέλη ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας και ένας του Υπ. Οικονομικών.
– «Η απόδοση της επένδυσης της ΚΔ θα μετακυλιστεί προς όφελος του καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας».