Δυναμική επιστροφή στις ενεργειακές της βλέψεις με επίκεντρο τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, επιχειρεί η Τουρκία.
Όπως ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαιρακτάρ για την Τουρκία η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μια ακόμα ψηφίδα στις ενεργειακές της βλέψεις: «μια από τις πιο σημαντικές γεωτρήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει από αυτή την άποψη είναι η γεώτρηση στη Μεσόγειο. Έχουμε ερευνητικά πεδία που σχεδιάζουμε να τρυπήσουμε στο Βαν και στο Χάκαρι την επόμενη περίοδο». Πέραν όμως από τις έρευνες στα τουρκικά νερά η Άγκυρα θέλει να ασκεί έλεγχο και ευρύτερα στην περιοχή και κυρίως θέλει κι αυτά τα ενεργειακά αποθέματα να διοχετεύονται προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω Τουρκίας.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τα νέα από το σημείο όπου εκτελεί εργασίες το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν είναι καλά. Συγκεκριμένα η Γενί Σαφάκ χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο πηγάδι, ως το «πιο παραγωγικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου» ενώ πιθανολογεί ότι «θα προσφέρει ένα οικονομικό απόθεμα υψηλού δυναμικού υδρογονανθράκων στην Τουρκία».
Τις μεγαλύτερες δυνατότητες
«Σύμφωνα με τους ειδικούς το πεδίο αυτό διαθέτει τις μεγαλύτερες δυνατότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Για το λόγο αυτό φαίνεται δυνατό να φτάσει κανείς στο στόχο στα 3 χιλιάδες μέτρα. Τα νέα για πιθανή ανακάλυψη είναι σημαντικά για την Τουρκία, διότι στοχεύει να γίνει παγκόσμιο εμπορικό σήμα εξερεύνησης και παραγωγής που θα ενισχύσει στην ενεργειακή διπλωματία και τις οικονομικές δραστηριότητες ανοίγοντας ένα νέο πεδίο στον τομέα της ενέργειας.» επισημαίνει η Γενί Σαφάκ.
Το γεωτρύπανο
Επίσης αναφέρεται ότι η Turkish Petroleum Corporation (TPAO) επιτάχυνε τις γεωτρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην περιοχή όπου βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν πραγματοποιήθηκαν έρευνες από τουρκικά σεισμικά σκάφη τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τις ερευνητικές δυνατότητες- δηλαδή τα πλοία και την τεχνογνωσία- που διαθέτει η Τουρκία για επικοινωνιακούς σκοπούς, για να εμφανίσει τη χώρα ως μια περιφερειακή δύναμη που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, γεωπολιτικά, διπλωματικά και ενεργειακά.
Σε τρεις περιοχές
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε (πηγή Ακσάμ/ΓΤΠ) ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε ακόμα τρεις περιοχές. Όπως εξήγησε στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το εξωτερικό: «Θα κάνουμε γεώτρηση στο Βαν τον Σεπτέμβριο. Σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε γεωτρήσεις στα ανοικτά του Ορντού και της Ριζούντας στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα».
Αξιοσημείωτα είναι και τα στοιχεία που έδωσε ο Μπαϊρακτάρ στις δηλώσεις του: «Η Τουρκία εξαρτάται κατά 70% από την ξένη ενέργεια. Εισάγουμε 50 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Το νομισματικό ισοδύναμο αυτού είναι περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Εισάγουμε 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το νομισματικό ισοδύναμο αυτού είναι 38,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μείωση αυτής της εξάρτησης από το εξωτερικό είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας».
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ήταν αποκαλυπτικός κι σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά της ευρύτερης περιοχής. Υπέδειξε ότι για τη χώρα του είναι σημαντικό το ότι τα 2/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας. Η Λιβύη και το Ιράκ είναι δύο χώρες στις οποίες υπήρξε, τα προηγούμενα χρόνια, έντονη στρατιωτική δραστηριότητα από πλευράς Τουρκίας. Και φαίνεται όχι τυχαία, αφού σύμφωνα με τον Μπαϊρακτάρ είναι παραδείγματα το πως «πρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε πιο ενεργά τα Τουρκικά Πετρέλαια, την BOTAŞ και τον ιδιωτικό μας τομέα σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές».
Συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία για τα ορυχεία
Ο Μπαϊρακτάρ, αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπογράφηκαν πρόσφατα με τη Σαουδική Αραβία λέγοντας ότι «ένα από τα σημαντικά στοιχεία αυτής της συμφωνίας περιλαμβάνει τη συνεργασία για τα λεγόμενα κρίσιμα ορυχεία. Θέλουμε να τις μετατρέψουμε σε πιο συγκεκριμένες συμφωνίες εταιρικής σχέσης το συντομότερο δυνατό. Έχουμε δει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τους για αυτά τα πράσινα αιολικά και ηλιακά έργα υδρογόνου. Με τη Σαουδική Αραβία έχουμε έναν στόχο εγκατεστημένης ισχύος 5 χιλιάδων μεγαβάτ.