Σταθερά σε σχέση με τον Ιούλιο και χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ παρέμειναν τα τιμολόγια ηλεκτρισμού των νοικοκυριών στην Ελλάδα τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που καταρτίζεται κάθε μήνα από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Αυστρίας και Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT. Μάλιστα, αν ληφθούν υπόψη μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια -που για την Ελλάδα είναι πιο αντιπροσωπευτικά των τάσεων καθώς σταθερά τιμολόγια έχει πολύ μικρή μερίδα του καταναλωτικού κοινού-, τότε η Ελλάδα εμφανίζει το ένατο φθηνότερο τιμολόγιο μεταξύ των 15 χωρών (ή ειδικότερα πρωτευουσών) της ΕΕ που συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα, με μέση χρέωση 24,08 σεντς/κιλοβατώρα, έναντι μέσου όρου 29,53 σεντ/κιλοβατώρα.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις χρεώσεις (κυμαινόμενα και σταθερά τιμολόγια), η τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων, τελών και φόρων) ήταν 25,48 σεντς/κιλοβατώρα στην Αθήνα έναντι 25,51 σεντς/κιλοβατώρα τον Ιούνιο. Με την τιμή αυτή, η Αθήνα κατατάσσεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος διαμορφώθηκε στα 25,91 λεπτά ανά KWh. Η Αθήνα εμφανίζεται ως η 13η ακριβότερη πρωτεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την τελική τιμή ρεύματος για τα νοικοκυριά. Την ίδια θέση κατείχε και τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το Δελτίο, στο σύνολο των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών που καλύπτει ο δείκτης ΗΕΡΙ, κατά μέσο όρο οι τελικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συνέχισαν τον Αύγουστο τη γενική πτωτική τάση που καταγράφεται από τον Νοέμβριο του 2022 και εφεξής. Εξαίρεση στον κανόνα ήταν ο Ιούλιος, όταν υπήρξε για πρώτη φορά μικρή αύξηση.
Στις περισσότερες πρωτεύουσες οι τιμές ρεύματος διατηρήθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, ενώ σε περισσότερες από το 1/3 κατεγράφη μείωση των τιμών. Οι μεγαλύτερες υποχωρήσεις καταγράφηκαν στις σκανδιναβικές χώρες και τα κράτη της Βαλτικής. Αυξήσεις καταγράφηκαν μόνο σε 3 από τις 33 πρωτεύουσες. Προς το παρόν, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδο από το προηγούμενο έτους. Οι μεγαλύτερες οικιακές τιμές ρεύματος καταγράφηκαν στο Δουβλίνο (47,12 σεντς ανά KWh), στη Ρώμη (43,01 σεντς ανά KWh) και την Πράγα (38,96 σεντς ανά KWh) και οι χαμηλότερες σε Κίεβο, Οσλο και Βελιγράδι.
Κυμαινόμενα τιμολόγια
Όπως σημειώνεται στην σχετική έκθεση, πριν από την ενεργειακή κρίση, τα σταθερά και τα κυμαινόμενα τιμολόγια κινούνταν σε παρόμοια επίπεδα. Τα σταθερά τιμολόγια ήταν σε κάποιες περιπτώσεις φθηνότερα για να αποτελεί θέλγητρο παραμονής του καταναλωτή στον πάροχο. Αν και οι πελάτες αναλάμβαναν κάποιο ρίσκο ως προς την κατεύθυνση της αγοράς (κίνδυνος να παγιδευθούν σε υψηλότερες χρεώσεις σε περίπτωση πτώσης των χονδρεμπορικών τιμών), εντούτοις αρκετοί έδειχναν διατεθειμένοι να το αναλάβουν, ιδίως στις πιο ώριμες ευρωπαϊκές αγορές. Από την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και εφεξής, όμως η κατάσταση έχει αλλάξει και σε όποιες χώρες διατίθενται σταθερά τιμολόγια (γιατί σε ορισμένες αγορές έπαψαν να είναι διαθέσιμα κατά την περίοδο της κρίσης), κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από τα κυμαινόμενα και σε πολλές περιπτώσεις σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Αυτή είναι και η περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι σταθερές χρεώσεις των περισσότερων προμηθευτών κινούνται σε μη ελκυστικά για τους καταναλωτές επίπεδα.
Χονδρεμπορικές τιμές
Πέραν των λιανικών τιμών, τάσεις σταθεροποίησης πάνω από τα 100 ευρώ/MWh εμφανίζουν οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα μετά από την υποχώρηση σε διψήφιο ποσοστό (91,49 ευρώ/MWh) τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 109,33 ευρώ/MWh, οριακά χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιούλιο (112,68 ευρώ/MWh). Μπορεί μεν να καταγράφει εντυπωσιακή υποχώρηση σε ετήσια βάση (μέση τιμή 436,53 ευρώ/MWh, καθώς η ενεργειακή κρίση βρισκόταν στο ζενίθ), πλην όμως απέχει αρκετά από τα προ κρίσης επίπεδα, με παράγοντες της αγοράς να μιλούν για μια «νέα κανονικότητα» με την οποία θα πρέπει να εξοικειωθούν οι τελικοί καταναλωτές. Πάνω από τα 100 ευρώ/MWh κινείται η μέση χονδρεμπορική τιμή και εντός του Σεπτεμβρίου, εγείροντας προβληματισμό για τους επόμενους μήνες, με βάση και τα σήματα που στέλνουν οι προθεσμιακές αγορές φυσικού αερίου που προδιαγράφουν αύξηση των τιμών σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα των 35 ευρώ/MWh. Η εικόνα αυτή ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό και την στάση αναμονής που τηρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο ως γνωστό έχει παρατείνει έως τα τέλη του έτους τα έκτακτα μέτρα στη χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας. Την ίδια στιγμή, με πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης τοποθέτησε μετά τη ΔΕΘ τα αποκαλυπτήρια του νέου μοντέλου των επιδοτήσεων ρεύματος που θα επικεντρώνεται στους πιο ευάλωτους καταναλωτές.