Μενού Ροή
"Παράθυρο" για να προμηθεύεται η Σερβία LNG από το FSRU της Αλεξανδρούπολης

Παράθυρο» για τη Σερβία να προμηθευτεί LNG από το FSRU της Αλεξανδρούπολης -εξέλιξη που ενισχύει το αφήγημα της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων του φυσικού αερίου στην περιοχή των Βαλκανίων- ανοίγει το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς με τον ομόλογό του της Srbjiagas (της κρατικής εταιρείας εμπορίας φυσικού αερίου της Σερβίας) Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς στο Βελιγράδι την εβδομάδα που πέρασε, που έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Σερβίας (τον περασμένο Μάρτιο) να δεσμεύσει δυναμικότητα 300 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm) LNG ημερησίως από το FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Το MoU παράλληλα συνιστά το πρώτο βήμα εισόδου της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μια ακόμα νέα αγορά, με τον κ. Ξιφαρά να υλοποιεί εμπράκτως την θέση που έχει υποστηρίξει επανειλημμένως σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι η αποτελεσματική ενεργειακή διπλωματία ενδυναμώνει τη θέση της εταιρείας ως ενός από τους κορυφαίους χονδρέμπορους φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη -και δη σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού- αναβαθμίζοντας παράλληλα και τη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

«Ήδη από το 2017 δραστηριοποιούμαστε στη βουλγαρική αγορά φυσικού αερίου, στην ιταλική αγορά από το 2022, στην ουγγρική -μέσω της εισόδου της ΔΕΠΑ Εμπορίας και στην αγορά της Ρουμανίας από φέτος. Έως το τέλος του έτους θα είμαστε παρόντες και στην αγορά της Αυστρίας», είχε υπογραμμίσει ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ σε παλαιότερη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Παράλληλα, πραγματοποιούμε διμερείς συναλλαγές (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) με τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και με εταιρείες εκτός ΕΕ (π.χ. Μολδαβία). Ως αποτέλεσμα, ο όγκος του φυσικού αερίου που εξάγει η χώρα έχει υπερδιπλασιαστεί σε ετήσια βάση»

Αυτή ακριβώς τη στρατηγική προωθεί και το MoU που προβλέπει -μεταξύ άλλων- συνεργασία ΔΕΠΑ Εμπορίας και Srbjiagas σε αγοραπωλησίες φυσικού αερίου, τη χρήση υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης. Οι δυο εταιρείες συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν την από κοινού προμήθεια LNG, στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ελλάδας σε νέα πύλη εισόδου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου για την ευρύτερη αγορά της Ν.Α Ευρώπης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων υποδομών φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή (ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Σερβίας, FSRU Αλεξανδρούπολης κ.α.).

ΔΕΠΑ Εμπορίας και Srbjiagas δεν είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι Ελλάδα και Σερβία ήταν αμφότερες εισαγωγείς φυσικού αερίου και δεν συνόρευσαν μεταξύ τους. Όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έφερε τα πάνω-κάτω (και) στην προμήθεια φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δημιούργησε νέα πεδία συνεργασίας, με την Σερβία -μέχρι σήμερα απόλυτα εξαρτημένη από τη Μόσχα- να στέλνει «σήματα» αναζήτησης νέων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού Σερβίας-Βουλγαρίας που «κουμπώνει» με τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB επιτρέποντας την εισαγωγή στη Σερβία αζέρικου φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και το ενδιαφέρον του Βελιγραδίου για το FSRU Aλεξανδρούπολης. Δεν ήταν διόλου τυχαία η παρουσία Σέρβων αξιωματούχων στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής τον Μάιο του 2022.

Οσο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η συνεργασία με τη Srbjigas πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα της στρατηγικής της Ελλάδας για ενίσχυση των ροών φυσικού αερίου από το Νότο προς το Βορρά, που υπηρετεί το όραμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής αλληλεγγύης αναδεικνύοντας παράλληλα τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στα ενεργειακό δρώμενα. Στρατηγική που ήρθε αυτό το διάστημα στο προσκήνιο και με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΔΕΣΦΑ για να επιταχύνει της διαδικασίες ωρίμανσης του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Πέρα από την διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια, το όραμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας υπό τον κ. Ξιφαρά περιλαμβάνει και την επέκταση σε νέα πεδία δραστηριοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συμμετοχή της εταιρείας -μαζί με ΔΕΗ και την Damco του Ομίλου Κοπελούζου- στην κοινοπραξία που κατασκευάζει νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη. Το άλλο μεγάλο «στοίχημα» είναι η συμμετοχή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο «πρασίνισμα» του ενεργειακού συστήματος. Η εταιρεία αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων -με στόχο τα 1 GW- με την παράλληλη ανάπτυξη και αξιοποίηση έργων υδρογόνου και «πράσινων» καυσίμων. Παράλληλα, εστιάζει και στον τομέα παραγωγής και χρήσης του βιομεθανίου, με τη συμφωνία για την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο της ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ να αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας