Η ιταλική κυβέρνηση εγκαινίασε την Εθνική Πλατφόρμα για τη Βιώσιμη Πυρηνική Ενέργεια, η οποία θα οδηγήσει εντός εννέα μηνών στην ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την πιθανή επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας μεταξύ των εθνικών πηγών ενέργειας.
Την Πέμπτη (21 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Πλατφόρμας για μια Βιώσιμη Πυρηνική Ενέργεια, η οποία συστάθηκε από την κυβέρνηση για να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την πιθανή επανέναρξη της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία και να εντοπίσει ευκαιρίες για τη βιομηχανική αλυσίδα της χώρας που ήδη δραστηριοποιείται στον τομέα.
Όπως προβλέπεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, η Ιταλία θα εξετάσει την επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας μεταξύ των ενεργειακών πηγών της χώρας.
«Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε πρώτα τον άνθρακα, στη συνέχεια το πετρέλαιο και να διατηρήσουμε το φυσικό αέριο μέχρι να αναπτυχθούν αρκετά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να επιτευχθεί ουδετερότητα από τον άνθρακα το 2050», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Gilberto Pichetto Fratin.
«Μακροπρόθεσμα όμως, η αυξανόμενα ζήτηση ενέργειας θα είναι τέτοια που θα πρέπει να προβλέψουμε τη χρήση πηγών που εξασφαλίζουν, σε αντίθεση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη συνέχεια στην παροχή ενέργειας. Ακριβώς όπως η πυρηνική ενέργεια», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τη χρήση μεγάλων πυρηνικών σταθμών τρίτης γενιάς, αλλά εξετάζει νέες τεχνολογίες όπως οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR) και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς (AMR), οι οποίοι θεωρούνται ασφαλέστεροι. Προβλέπεται η ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών εντός εννέα μηνών.
Στη συνάντηση υπό την προεδρία του Fratin συμμετείχαν κορυφαίοι δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί, ακαδημαϊκοί, επιστημονικές ενώσεις και δημόσιοι φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας και του παροπλισμού. Παραβρέθηκαν επίσης εταιρείες που έχουν ήδη επενδυτικά προγράμματα στον πυρηνικό τομέα, για παράδειγμα στην παραγωγή εξαρτημάτων και εγκαταστάσεων και στις ιατρικές εφαρμογές στον πυρηνικό τομέα.
Η Ιταλία, όπως αναφέρεται σε επίσημο σημείωμα του υπουργείου, εστιάζει στην ευρεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης με στόχο να διασφαλίσει την απαλλαγή από τον άνθρακα και την ενεργειακή της ασφάλεια, μεταξύ άλλων μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και της ενσωμάτωσης των διαφόρων διαθέσιμων τεχνολογικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής σύντηξης και της σχάσης.
«Η Ιταλία δεν μπορεί να χάνει χρόνο: ο στόχος της επιστροφής στην καθαρή και ασφαλή παραγωγή ενέργειας μέσω της πυρηνικής ενέργειας, αρχής γενομένης από τα επόμενα χρόνια, πρέπει να είναι ξεκάθαρος», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι (Lega/ID).
Κριτική ασκήθηκε από αριστερά περιβαλλοντικά κόμματα, όπως το Europa Verde, τα οποία διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από την έδρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας με πανό που έγραφε: «Πυρηνική ενέργεια αποδεδειγμένη, καταστροφή εξασφαλισμένη».
«Ο υπουργός Fratin φαίνεται να έχει ξεχάσει ένα θεμελιώδες μάθημα: η πυρηνική ενέργεια είναι ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό αδιέξοδο. Μιλάμε για μια ενέργεια που απαιτεί τεράστιες δημόσιες επενδύσεις», επεσήμανε ο βουλευτής των Πρασίνων και της Αριστερής Συμμαχίας Angelo Bonelli.
Πηγή: euractiv.gr