Μενού Ροή
general-electric
Κύπρος: Δυσκολεύεται η ΑΗΚ για τις νέες γεννήτριες – Ορατό σενάριο ανατροπής

Μειώνονται τα χρονικά περιθώρια για την κατακύρωση κάποιας από τις τρεις προσφορές που έλαβε η ΑΗΚ για την εγκατάσταση νέων γεννητριών στον σταθμό της Δεκέλειας, αλλά οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως εντός του οργανισμού κορυφώνεται ο προβληματισμός κατά πόσο θα ανάψει ή όχι πράσινο φως σε μία από τις εταιρείες που προσφοροδότησαν.

Για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ για συζήτηση του θέματος και λήψη απόφασης, όμως μοιάζει απομακρυσμένο να υπάρξει κατακύρωση είτε στην ΤΕΡΝΑ, είτε στην Avacs, οι οποίες προσέφεραν μηχανές Siemens και General Electric (η πρώτη) και Siemens (η δεύτερη).

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως ο νομικός σύμβουλος της ΑΗΚ έχει επισημάνει κάποιες αποκλίσεις προσφορών από τεχνικούς όρους που είχαν τεθεί μέσω του διαγωνισμού.
Μεταξύ των τεχνικών θεμάτων που προβληματίζουν τους ανθρώπους της ΑΗΚ είναι η εργοστασιακή προϋπόθεση της Siemens να διακόπτεται ανά 15νθήμερο η λειτουργία των γεννητριών που προσφέρει, ώστε να περνούν από καθαρισμό και συντήρηση, κάτι που υπονομεύει την ευελιξία και οικονομική απόδοση των μηχανών, στις συνθήκες που θέλει να τις αξιοποιήσει η ΑΗΚ.

Οι γεννήτριες που προσφέρει η General Electric δεν απαιτούν απόσυρση και καθαρισμό ανά 15νθήμερο και επιπλέον θεωρούνται από τεχνοκράτες πιο ευέλικτες (πρόκειται για τρεις γεννήτριες, ισχύος 28 μεγαβάτ έκαστη) και πιο γρήγορες σε ανταπόκριση, κάτι που ικανοποιεί τις ανάγκες της ΑΗΚ και του Διαχειριστή Μεταφοράς. Είναι όμως σημαντικά ακριβότερες από τον αρχικό προϋπολογισμό της ΑΗΚ (148 εκατ. έναντι 80 που εκτιμήθηκε κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού).

Είπε «όχι» η Επιτροπή;

Άλλες πληροφορίες συγκλίνουν πως οι επιφυλάξεις – παρατηρήσεις του νομικού συμβούλου για τεχνικά θέματα αλλά και το υψηλό κόστος για την αγορά των γεννητριών, οδήγησαν την Επιτροπή Αξιολόγησης να τοποθετηθεί αρνητικά ως προς την αποδοχή μίας από τις τρεις προσφορές και να προτείνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ή παράταση της διαπραγμάτευσης για εξεύρεση καταλληλότερης και φθηνότερης λύσης.
Την απορριπτική θέση της Επιτροπής Αξιολόγησης φέρεται να συμμερίζεται και η Επιτροπή Προσφορών, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Αν στο διοικητικό συμβούλιο φθάσουν σήμερα δύο αρνητικές θέσεις από τις δύο Επιτροπές, θα ήταν δύσκολο να υπάρξει ανατροπή και να αποφασίσει το συμβούλιο κατακύρωση κάποιας προσφοράς. Δεν είναι όμως και απίθανο κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Ενέργειας έχουν ενημερώσει την ΑΗΚ πως επείγει η ενίσχυση της παραγωγής του σταθμού Δεκέλειας με τουλάχιστο δύο γεννήτριες, ισχύος περίπου 80 μεγαβάτ, ώστε εντός του 2027 να αποφευχθούν σοβαρότερα προβλήματα επάρκειας ηλεκτρισμού και ανισορροπίας στο σύστημα.

Δεν είναι γνωστή με ακρίβεια η σοβαρότητα των τεχνικών αποκλίσεων που εντοπίστηκαν στις προσφορές, ούτε αν υποχρεώνουν τα αρμόδια όργανα στην ΑΗΚ να προχωρήσουν σε ακύρωση και επαναπροκήρυξη διαγωνισμού, κάτι που θα απαιτούσε πολύ χρόνο και θα καθυστερούσε, ίσως πέραν του 2027, την ενίσχυση της παραγωγής συμβατικού ηλεκτρισμού από τη Δεκέλεια.

Ο οικονομικός παράγοντας

Επιπλέον, εντός της ΑΗΚ αναπτύσσεται προβληματισμός και για τη θέση πολλών τεχνοκρατών ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι ασύμφορη για τον οργανισμό (ανκαι αναγκαία για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας), δεδομένης της αναμενόμενης έναρξης της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, της έλευσης φυσικού αερίου και της ενίσχυσης της παραγωγής με 420 μεγαβάτ από τους σταθμούς της ΑΗΚ και της PEC – Cyfield στο Βασιλικό, με χαμηλότερο κόστος.

Ο προβληματισμός στην ΑΗΚ γίνεται μεγαλύτερος δεδομένης της απροθυμίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) να επιτρέψει την απόσβεση της δαπάνης στη Δεκέλεια από όλους τους καταναλωτές ρεύματος και όχι μόνο τους πελάτες της ΑΗΚ.

Αυτό που ίσως να έδινε κάποια λύση θα ήταν μια διαβεβαίωση από την Κυβέρνηση ότι, ανεξαρτήτως της θέσης της Κομισιόν, θα αναζητηθεί τρόπος να μην υποστεί, μεσοπρόθεσμα, οικονομική ζημιά η ΑΗΚ, αν επειβεβαιωθούν οι ανησυχίες της ότι οι νέες γεννήτριες στη Δεκέλεια δεν θα αποσβεστούν με τρόπο βιώσιμο τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, πηγές εντός της ΑΗΚ αλλά και εντός της Κυβέρνησης υποστηρίζουν πως η επιβάρυνση της ΑΗΚ -και των πελατών της- από την εγκατάσταση των νέων γεννητριών θα είναι περίπου ένα σεντ την κιλοβατώρα, για απόσβεση της δαπάνης (περίπου 150 εκατ. ευρώ) σε βάθος χρόνου, κάτι που δεν θεωρούν ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα της ΑΗΚ σε συνθήκες ανταγωνιστικής αγοράς.

Άλλοι όμως τεχνοκράτες, επισημαίνουν πως ήδη η ΑΗΚ έχει αναλάβει να προωθήσει με λεφτά από τα ταμειακά της διαθέσιμα (χωρίς χρέωση των πελατών της) δαπανηρές υποδομές, όπως το κεντρικό σύστημα αποθήκευσης για υποστήριξη του δικτύου, τα συστήματα αποθήκευσης στη Δεκέλεια, μέρος της δαπάνης για τους έξυπνους μετρητές και τα 43 εκατ. για συμμετοχή στο έργο του τερματικού φυσικού αερίου, μέσω της ΕΤΥΦΑ, που όλα μαζί δυνατό να δημιουργούν συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας του οργανισμού τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: philenews.com

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας