Μενού Ροή
Ο κίνδυνος για διαταραχές στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας ενόψει του χειμώνα είναι περιορισμένος

Την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος για διαταραχές στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας είναι σημαντικά περιορισμένος ενόψει του χειμώνα 2023-2024 σε σχέση με τον προηγούμενο αντανακλά το νέο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Στο πλαίσιο αυτό, στο νέο σχέδιο δεν περιλαμβάνονται δυο από τα μέτρα που ενσωμάτωνε το περσινό Σχέδιο -και είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από την αγορά λόγω του υψηλού τους κόστους (έχει εκτιμηθεί σε 200-300 εκατ. ευρώ) που ήταν η προσθήκη Πλωτής Δεξαμενής (FSU) για την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας του Τερματικού Σταθμού στη Ρεβυθούσα και η υποχρέωση αποθήκευσης φυσικού αερίου σε αποθήκες του εξωτερικού (ελλείψει αποθηκευτικών υποδομών στην Ελλάδα).

Αναλυτικότερα, το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης προβλέπει τις εξής δράσεις:

1. Μηχανισμός για την κατά προτεραιότητα λειτουργία των μονάδων με εναλλακτικό καύσιμο στην αγορά του ηλεκτρισμού σε περίπτωση κρίσης φυσικού αερίου επιπέδου 3 Έκτακτης Ανάγκης και κατόπιν απόφασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την ενεργοποίησή του.

2. Εισαγωγή διατάξεων για τη συνετή χρήση και περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά την διάρκεια της κρίσης ΦΑ. Προβλέπεται ότι οι Διαχειριστές των δικτύων διανομής πρέπει να ετοιμάσουν σχέδιο ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και τη συνετή χρήση φυσικού αερίου από τους τελικούς καταναλωτές κατά τη διάρκεια ενδεχόμενης κρίσης . Τα σχέδιά τους πρέπει να κοινοποιούνται στην Αρχή το αργότερο μέχρι την 20η Οκτωβρίου κάθε έτους.

3. Κατά προτεραιότητα παροχή φυσικού αερίου σε ορισμένες «σημαντικές» βιομηχανίες. Τα κριτήρια για την υπαγωγή μια βιομηχανίας στην εν λόγω κατηγορία είναι η κρισιμότητα βάσει κοινωνικής συνεισφοράς, το κατά πόσο οι βιομηχανίες αποτελούν μέρος διασυνοριακών εφοδιαστικών αλυσίδων, η δυνατότητα αποκατάστασης και μείωσης φυσικού αερίου, η πρόκληση ζημιών σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσία και οι οικονομικές πτυχές.

4.Ρύθμιση για την έκτακτη τροποποίηση του Προγραμματισμού Εκφορτώσεων LNG

5. Αύξηση αποθεμάτων εναλλακτικού καυσίμου (diesel) σε μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου

Το μέτρο αφορά τους κατόχους άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, των οποίων οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις μονάδες: Κομοτηνή (483 MW), την μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο ισχύος 530MW, δύο μονάδες της Elpedison σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη, ισχύος 355MW και 288MW, αντίστοιχα και 3 μονάδες της ΗΡΩΝ, ισχύος 137MW. Η σωρευτική ισχύς των μονάδων που δύναται να λειτουργήσουν με εναλλακτικό καύσιμο σε περίπτωση ανάγκης ανέρχεται στα 1794,62 MW.

Το κόστος της δράσης εκτιμάται στα 6,87 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το ποσό καταβάλλεται από τον ΔΕΣΦΑ και ανακτάται μέσω του Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης ηλεκτροπαραγωγού με τον Διαχειριστή του ΕΣΦΑ.

6. Ρύθμιση για την έκτακτη προσφερόμενη από τον Διαχειριστή δυναμικότητα και κατανομή στα Σημεία Εσόδου.

Επιπρόσθετα, το Σχέδιο κάνει ειδική αναφορά, μεταξύ άλλων, σε μια σειρά έργα φυσικού αερίου που έχουν ενταχθεί στον 5ο Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος καθώς και υπό εξέλιξη έργα, τα οποία, στο σύνολό τους, αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε μεσο/μάκρο-πρόθεσμο ορίζοντα (έτος 2023 και έπειτα). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα FSRU Αλεξανδρούπολης και Αγίων Θεοδώρων, οι Σταθμοί Συμπίεσης σε Κομοτηνή και Αμπελιά.

Από την ανάλυση της νέας Εθνικής Μελέτης Εκτίμησης Επικινδυνότητας ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο που εκπονήθηκε από τη ΡΑΑΕΥ προκύπτει μεταξύ άλλων ότι οι προστατευόμενοι καταναλωτές δεν αναμένεται να υποστούν επιπτώσεις στην τροφοδοσία τους σε κανένα από τα διάφορα σενάρια που εξετάστηκαν, εφόσον εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα μέτρα διαχείρισης ζήτησης (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εναλλακτικού καυσίμου) και οι προβλέψεις του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης σχετικά με τη διακοπή/περιορισμό φυσικού αερίου υπό συνθήκες κρίσης. Σημειώνεται τέλος ότι σε όλες τις περιόδους, το βασικό σενάριο μήνα με μέσες χειμερινές συνθήκες, χωρίς διαταραχή στην προμήθεια φυσικού αερίου δεν επιφέρει επιπτώσεις στον εφοδιασμό της ηλεκτροπαραγωγής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας