Τη νέα της μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική ενέκρινε η ρωσική κυβέρνηση, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου και τη σταθεροποίηση της πετρελαϊκής παραγωγής.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία στοχεύει να αυξήσει τις συνολικές εξαγωγές φυσικού αερίου –μέσω αγωγών και LNG– από 146 δισ. κυβικά μέτρα το 2023 σε 293 δισ. το 2030, και σε 438 δισ. μέχρι το 2050.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς, από 531 εκατ. τόνους (ή 10,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως) το 2023 σε 540 εκατ. τόνους (10,8 εκατ. βαρέλια) μέχρι το 2050. Παρ’ όλα αυτά, οι εξαγωγές πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, γύρω στους 235 εκατ. τόνους ετησίως.
Η νέα στρατηγική, κατόπιν εντολής του Βλαντίμιρ Πούτιν, περιλαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση της επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, την επέκταση των υποδομών διανομής φυσικού αερίου εντός Ρωσίας και τη διασφάλιση προσιτών τιμών για τα καύσιμα στην εγχώρια αγορά. Συνεχίζεται, επίσης, η στροφή της Μόσχας προς τις "φιλικές" αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, εξαιτίας και της εισβολής στην Ουκρανία . Παράλληλα, ενισχύεται η δυναμικότητα των ρωσικών λιμανιών στον Αρκτικό και τον Ειρηνικό, ενώ προωθείται η χρήση της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής για τη μεταφορά LNG και πετρελαίου προς ασιατικές αγορές.
Ωστόσο, η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας. Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομία.