Μενού Ροή
Επιμένει η Τουρκία για πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Θράκη και στον αγωγό του Ισραηλινού αερίου - Πότε ξεκινάει η λειτουργία του Ακκούγιου

της Άρτεμις Μάντη,

Του χρόνου τον Οκτώβριο θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου της Τουρκίας που κατασκευάζει η Ρωσία.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για δεύτερο και τρίτο εργοστάσιο, στην επαρχία Σινώπης της Μαύρης Θάλασσας και στην περιοχή της ανατολικής Θράκης μετά το Άκκουγιου, αφού οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα βρίσκονται σε καλό επίπεδο.

«Έχουμε μια ημερομηνία-στόχο, ελπίζουμε, το επόμενο έτος, που είναι η 101η επέτειος της δημοκρατίας μας. Έχουμε ως στόχο την 29η Οκτωβρίου 2024. Για το σκοπό αυτό, περίπου 30.000 εργαζόμενοι, υπεργολάβοι και η ρωσική εταιρεία εργάζονται εντατικά μέρα και νύχτα», τόνισε ο Bayraktar.

Μακροπρόθεσμο πλάνο

Το εργοστάσιο θα τροφοδοτήσει τη γείτονα με πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια για πρώτη φορά. Στόχος όπως σημείωσε ο Μπαϊρακτάρ είναι να τεθούν σε λειτουργία περισσότερα από 20.000 μεγαβάτ δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας τα επόμενα 30 χρόνια.

Συνεργασία με την Αμερική

Όταν ο Μπαραϊκτάρ απαντούσε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη συνεργασία με την Αμερική δεν είχαν καταρρίψει τουρκικό drone αμερικανικά F-16, συνεπώς το κλίμα ήταν θερμό. Ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από Αμερικανούς επενδυτές και οικονομικούς κύκλους με τις επενδύσεις να αναμένονται σύντομα. Τα σχέδια όμως δεν σταματούν εδώ. Οι δύο κυβερνήσεις αναμένεται να έρθουν κοντά και μέσω του νέου Προγράμματος Διάλογο για την ενέργεια και το Κλίμα. Θα κάνει "πρεμιέρα" τον Νοέμβριο και στόχος Μπάιντεν - Ερντογάν είναι να πραγματοποιείται ετησίως.

Συζητήσεις για το φυσικό αέριο

Τον επόμενο μήνα ο Μπαϊρακτάρ θα βρεθεί στο Ισραήλ για να συζητήσει τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Τουρκίας. Σημείωσε μάλιστα ότι η Τουρκία είχε πρόσφατα υπογράψει συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία και στοχεύει όχι μόνο να είναι χώρα διέλευσης στο εμπόριο φυσικού αερίου αλλά και να είναι μια χώρα που προμηθεύει και διαχειρίζεται τις εξαγωγές φυσικού αερίου από διάφορες πηγές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας