Μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα όσον αφορά την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης, σύμφωνα με μελέτη του BloombergNEF.
Μελέτη που δημοσιεύεται ενώ η αγορά αναμένει την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης που θα «ξεκλειδώνει» τον δεύτερο διαγωνισμό για λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση για νέες μονάδες συνολικής ισχύος 300 MW (με σημαντικό «ψαλίδι» στην επενδυτική ενίσχυση σε σχέση με το προηγούμενο του Αυγούστου…) και εν μέσω έντονης φημολογίας για πρωτοβουλίες από πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για χορήγηση κινήτρων στους σταθμούς ΑΠΕ με μπαταρίες, θέμα που θα συζητηθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- σε σύσκεψη στη λεωφόρο Μεσογείων αύριο Πέμπτη.
Σύμφωνα με το BloombergNEF, οι νέες μονάδες αποθήκευσης ανά τον κόσμο που θα «μπουν στην πρίζα» φέτος θα έχουν σωρευτική ισχύ 42 GW (που αντιστοιχεί σε δυναμικότητα 99 GWh, νούμερο αυξημένο κατά 34% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη). «Τα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις (κρατικές ενισχύσεις μέσα από την διενέργεια διαγωνισμών κ.α..) αποδίδουν καρπούς, καθώς οι «δεξαμενές» των projects αποθήκευσης μεγαλώνουν».
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά αποθήκευσης στον κόσμο
Η Κίνα εδραιώνει τη θέση της ως η μεγαλύτερη αγορά αποθήκευσης στον κόσμο, ενώ η περιοχή Ευρώπης/Μέσης Ανατολής/Αφρικής (ΕΜΕΑ) αντιστοιχεί στο 24% των μονάδων που αναμένεται να εγκατασταθούν σε ετήσια βάση παγκοσμίως έως το τέλος της δεκαετίας. Εντός του 2022, στην Ευρώπη τέθηκαν σε λειτουργία μονάδες αποθήκευσης ισχύος 4,5 GW (δυναμικότητας 1,7 GWh), με Γερμανία και Ιταλία να ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις για εγκατάσταση οικιακών μπαταριών (σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά). Οι οικιακές μπαταρίες αναδεικνύονται ως η μεγαλύτερη «πηγή» για ζήτηση αποθήκευσης στην περιοχή, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον έως το 2025.
Που κατευθύνθηκαν οι επιδοτήσεις αποθήκευσης φέτος
Την ίδια στιγμή, επιδοτήσεις συνολικού ύψους άνω του 1 δις. ευρώ κατευθύνθηκαν σε projects αποθήκευσης φέτος (με το 30% περίπου του ποσού αυτού να αφορά στη χώρα μας) στηρίζοντας μια «δεξαμενή» νέων έργων σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία, Κροατία, Φινλανδία και Λιθουανία. Η συνολική ισχύς μονάδων αποθήκευσης στη περιοχή ΕΜΕΑ αναμένεται να φτάσει τα 114 GW/285 GWh σωρευτικά έως το 2030, να δεκαπλασιαστεί δηλαδή -σε όρους GW- σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, με την Ελλάδα, την Γερμανία, την Ιταλία, την Βρετανία και την Τουρκία να πρωταγωνιστούν στην εγκατάσταση νέων μονάδων.
Παγκοσμίως, η προσθήκη ισχύος-ρεκόρ από μονάδες αποθήκευσης φέτος προβλέπεται από το BNEF ότι θα «μεταφραστεί» σε ετήσιους ρυθμούς αύξησης 27% έως το 2030, με τις ετήσιες προσθήκες τα επόμενα έτη να φτάνουν τα 110 GW/372 GWh, ισχύς 2,6 φορές περισσότερη σε σχέση με την ισχύ που αναμένεται να εγκατασταθεί φέτος.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ελέω Κίνας παραμένει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 47% της νέας «αποθηκευτικής ισχύος» που αναμένεται να προστεθεί έως το 2030. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη της αγοράς αποθήκευσης αποδίδεται στην υποχρέωση να συνδυάζονται οι μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκοί και αιολικοί σταθμοί με μπαταρίες. Το BNEF καταλήγει πάντως ότι «παρόλα αυτά, υπάρχουν αβεβαιότητες στην αγορά, με σημαντικότερη τους αστερίσκους για το επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης μακροπρόθεσμης αποθήκευσης με μπαταρίες».