Στα "σκαριά" βρίσκεται νέο υποθαλάσσιο καλώδιο διασύνδεσης της Ιταλίας με την Ελλάδα. Η Terna, η ιταλική εταιρεία διαχείρισης δικτύου, ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για το έργο GR.ITA 2.
Οι προδιαγραφές
Το υποθαλάσσιο καλώδιο διασύνδεσης 750 εκατομμυρίων ευρώ θα συνδέει την Ιταλία και την Ελλάδα. Η σύνδεση θα επιτευχθεί με δύο υποθαλάσσια καλώδια μήκους 250 χιλιομέτρων ισχύος έως 1.000 MW, καθώς και δύο επίγειων καλωδίων συνεχούς ρεύματος μήκους 50 χιλιομέτρων, από έναν νέο σταθμό στην Γκαλατίνα στην Απουλία της Ιταλίας και στη Θεσπρωτία.
«Η νέα διασύνδεση μεταξύ της ιταλικής χερσονήσου και της Ελλάδας θα επιτρέψει την ασφαλή διαχείριση ολόκληρης της νότιας περιοχής και θα ευνοήσει τον αποδοτικό ενεργειακό εφοδιασμό, με την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε η Terna. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία είχε ξεκινήσει τη διαδικασία εθελοντικής διαβούλευσης ήδη από το 2022.
Η παρουσίαση του έργου
Μία σειρά εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί από 13/10-25/10 για την παρουσίαση του έργου σε πολίτες και ενδιαφερόμενους. Με το νέο έργο θα αυξηθεί η χωρητικότητα διασύνδεσης των δύο χωρών , η οποία αυτή τη στιγμή παρέχεται από το υποθαλάσσιο καλώδιο που τέθηκε σε λειτουργία το 2022.
Σύμφωνα με το ΔΠΑ 2024-2033 του ΑΔΜΗΕ, η ονομαστική μεταφορική ικανότητα της υποθαλάσσιας καλωδιακής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα ανέρχεται σε 1.000 MW, τριπλασιάζοντας το υφιστάμενο περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, στα 1.500 MW.
Σε τεχνικό επίπεδο, η νέα διασύνδεση θα είναι συνεχούς ρεύματος, με υπερσύγχρονη τεχνολογία μετατροπέων πηγής τάσης (Voltage Source Converters – VSC) και σταθμούς ηλεκτροδίων στην Ελλάδα και την Ιταλία. Το υποβρύχιο μήκος της διαδρομής υπολογίζεται σε 220 χλμ. και σε 55 χλμ. το μήκος της όδευσης των υπογείων τμημάτων σε Ελλάδα και Ιταλία.