Μενού Ροή
Το «σφυροκόπημα» σε πετρέλαιο-μέταλλα θα συνεχιστεί παρά το U-turn του Τραμπ με τους δασμούς

Οι παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων συνεχίζουν να δέχονται ισχυρό σφυροκόπημα, καθώς οι εντάσεις στον εμπορικό πόλεμο οξύνονται για άλλη μια φορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ενώ και τα σήματα ύφεσης αναβοσβήνουν «κόκκινο».

Ο δείκτης S&P GSCI, ο οποίος παρακολουθεί τα παγκόσμια εμπορεύματα στους τομείς της ενέργειας, των μετάλλων και της γεωργίας, δείχνει ότι οι τιμές έχουν καταγράψει βουτιά κατά 8% από τις 2 Απριλίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια σειρά από «αμοιβαίους» δασμούς, έως σήμερα και παρά τη μικρή ανάκαμψη των τιμών μετά την στροφή Τραμπ και την ανακοίνωση για πάγωμα τριών μηνών στους δασμούς των περισσότερων χωρών. Ο λόγος είναι πως το πάγωμα δεν περιλαμβάνει την Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή εμπορευμάτων στον κόσμο, ενώ οι ανακοινώσεις Τραμπ συνοδεύθηκαν και από κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, με το Αμερικανό πρόεδρο να ανεβάζει ακόμη περισσότερο, στο 125% τους δασμούς στη χώρα.

«Η κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η παγκόσμια ύφεση βρίσκεται σε εξέλιξη», όπως προειδοποιεί η BCA Research.

Οι υψηλότεροι από τους αναμενόμενους δασμούς στην Κίνα είναι πιθανό να αποτελέσουν τροχοπέδη όχι μόνο για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για την κατανάλωσή της σε ορισμένα εμπορεύματα, ιδίως στην ενέργεια και τα βιομηχανικά μέταλλα. Άλλωστε, από όλα τα εμπορεύματα, η ενέργεια έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη βουτιά, με πτώση περίπου 12%, σύμφωνα με τον δείκτη ενέργειας GSCI της S&P Global, και τα βιομηχανικά μέταλλα καταγράφουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση, περίπου 9%.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, το ευρύτερο αρνητικό κλίμα συνέπεσε επίσης με την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης της παραγωγής του ομίλου.. Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολυετή χαμηλά επίπεδα παρά την ελαφρά ανάκαμψη μετά την στροφή 180 μοιρών από τον Τραμπ στους δασμούς, με το Brent να κυμαίνεται γύρω στα 64 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό West Texas Intermediate στα 61 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου είναι ευαίσθητες στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, δεδομένης της θέσης της Κίνας ως του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού πετρελαίου και του γεγονότος ότι τα ακατέργαστα προϊόντα είναι εκφρασμένα σε δολάριο ΗΠΑ.

Σειρά οίκων αυτή την εβδομάδα μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του πετρελαίου μέσα από νέες τους εκθέσεις, τις οποίες και παρουσίασε το Energymag.gr, με την Goldman Sachs να την τοποθετεί πλέον στα 62 δολ. για το Brent και στα 58 δολ. για το αμερικάνικο WTI έως τα τέλη του έτους. H Socié rale βλέπει βουτιά ακόμη και στα 50 δολ. για το Brent εάν η οικονομία εισέλθει ύφεση, ενώ στο βασικό της σενάριο προσάρμοσε τον στόχο για το τέλος του 2025 για το Brent στα 60 δολ το βαρέλι και για το WTI στα 57 δολ. το βαρέλι. Η Morgan Staney προβλέπει ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, το Brent θα κινηθεί στα 62,5 δολάρια το βαρέλι, από 67,5 δολάρια προηγουμένως, ενώ η Citigroup εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα θα κινείται στα 60 δολ./βαρέλι.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων τροφοδοτούν ένα αυξανόμενο μπαράζ εκτιμήσεων για ύφεση από τους αναλυτές. Η JP Morgan αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος, μετά από μια ισχυρή χρονιά ανάπτυξης. Η PIMCO σημείωσε πως ακόμα και αν η περίοδος των 90 ημερών παραταθεί, οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ είναι στο 50%», ενώ η Goldman Sachs, η οποία το πρωί της Τετάρτης και πριν την στροφή Τραμπ είχε αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο 65%, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για το τρίμηνο «πάγωμα», την μείωσε και πάλι στο 45%, ένα επίπεδο που παραμένει υψηλό.

«Η ευρύτερη πτώση που έχουμε δει στο αργό πετρέλαιο από τις 2 Απριλίου υποδηλώνει ότι η αγορά προεξοφλεί μεγαλύτερες πιθανότητες ύφεσης», αναφέρουν και οι στρατηγικοί αναλυτές εμπορευμάτων της ING.

«Οι τιμές των εμπορευμάτων δέχονται πλήγμα από την ταχέως επιδεινούμενη ψυχολογία, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση αυξάνονται εν μέσω κλιμάκωσης των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων», όπως επισημαίνει η Fitch Solutions, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα οι ΗΠΑ να περιέλθουν σε ύφεση είναι πλέον πάνω από 50%.

Τα βιομηχανικά μέταλλα συνεχίζουν επίσης να δέχονται έντονες πιέσεις, καθώς οι εμπορικές εντάσεις και οι φόβοι για ύφεση επιδεινώνονται με τις ζοφερές προοπτικές του τομέα ακινήτων της ηπειρωτικής Κίνας, προσθέτει ο οίκος.

Ο χαλκός ειδικότερα αποτελεί κορυφαίο δείκτη οικονομικής υγείας, δεδομένης της χρήσης του σε πολλούς τομείς. Ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού στη Νέα Υόρκη σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, διαπραγματεύονται επί του παρόντος στα 8.380 δολάρια ανά τόνο στο NYMEX, έχοντας σημειώνει πτώση άνω του 16% από τις 2 Απριλίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές μετάλλων είναι πιθανό να παραμείνουν υπό πίεση, καθώς η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής χαλκού στον κόσμο, έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.

«Καθώς η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβραδυνθεί λόγω των δασμών και η Κίνα ήδη αγωνίζεται να αναζωογονήσει την οικονομία της, η ζήτηση για χαλκό και άλλα βιομηχανικά μέταλλα είναι πιθανό να αποδυναμωθεί», εκτιμά η ING.

Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του χαλκού, επικαλούμενη πλεόνασμα του μετάλλου και την πρόβλεψή της για αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

«Αναμένουμε πλήγμα στη ζήτηση εκτός Κίνας από την ασθενέστερη αύξηση του ΑΕΠ, καθώς και από μια χαμηλότερη βάση για τη ζήτηση της Κίνας το 2024 από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως», σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Σε περίπτωση ύφεσης στις ΗΠΑ, η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του χαλκού θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη περισσότερο στα χαμηλά που παρατηρήθηκαν στον εμπορικό πόλεμο κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ και στην πανδημία της Covid-19, στα 6.500 δολάρια και 5.900 δολάρια ανά τόνο, αντίστοιχα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας