Η μία προσέφερε φυσικό αέριο, η άλλη σε αντάλλαγμα ηλεκτρική ενέργεια – η κρίση του περασμένου χειμώνα, καθώς και οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό, έφεραν τη Γερμανία και τη Γαλλία πιο κοντά. Μπροστά στον κίνδυνο για αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος και σπίτια χωρίς θέρμανση, αμφότερες οι χώρες υποσχέθηκαν να αλληλοβοηθηθούν.
Με τους πυρηνικούς σταθμούς της εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης, η Γαλλία εισήγαγε ηλεκτρική ενέργεια από τη Γερμανία. Επιπλέον, δημιούργησε έναν αγωγό για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, προκειμένου η τελευταία να αντισταθμίσει έτσι και την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου. Με τον χειμώνα να πλησιάζει το θέμα επανέρχεται: Θα συμβεί κάτι παρόμοιο και φέτος;
Μικρότερη ανησυχία στη Γαλλία
Καθησυχαστικά είναι τα στοιχεία του EDF για τη Γαλλία ενόψει χειμώναΕικόνα: Pascal Rossignol/REUTERS
Το εάν οι δύο χώρες θα χρειαστεί να στραφούν εκ νέου σε ένα τέτοιο πλαίσιο ενεργειακής αλληλεγγύης εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τις καιρικές συνθήκες, όπως τονίζουν όλοι οι ειδικοί. Τον περασμένο χειμώνα σημειώθηκαν ήπιες θερμοκρασίες, λόγω των οποίων αποφεύχθηκαν οι ενεργειακές ελλείψεις, ενώ Γάλλοι και Γερμανοί πολίτες συμμορφώθηκαν στις εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Έκτοτε και οι δύο χώρες έχουν επενδύσει σημαντικά στη βελτίωση του ενεργειακού εφοδιασμού και δεν αισθάνονται εξίσου ανήσυχες με πέρυσι ενόψει του χειμώνα.
Στη Γαλλία η πλειονότητα των 56 πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι και πάλι σε λειτουργία. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας ενέργειας EDF στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο στόχος είναι να παραχθούν φέτος 300 έως 330 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 315 έως 345 τεραβατώρες το 2024. Κατά το 2022, αντιθέτως, η παραγωγή είχε μειωθεί στις 279 τεραβατώρες, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Επιπλέον, οι ταμιευτήρες, οι οποίοι αξιοποιούνται επίσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διαθέτουν ικανοποιητικά αποθέματα.
Όσον αφορά το γαλλικό σύστημα φυσικού αερίου, αυτό είναι σε θέση να καλύψει την κατανάλωση και να εγγυηθεί τη μεταφορά φυσικού αερίου στις γειτονικές χώρες, ανεξαρτήτως του πόσο σφοδρός θα είναι ο χειμώνας. Σε κάθε περίπτωση όμως, παραμένουν αναγκαίες οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας. Επί του παρόντος το επίπεδο αποθήκευσης βρίσκεται στο 95%, ενώ αυτόν τον μήνα τίθεται σε λειτουργία και ένας νέος τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Χάβρη. Πάντως, σε περίπτωση που κατά το δεύτερο μισό του χειμώνα σημειωθεί μία ιδιαίτερα ψυχρή περίοδος, ο εφοδιασμός ενδέχεται να επηρεαστεί.
Θετικές οι συνθήκες και στη Γερμανία
Οι σταθμοί LNG συμβάλλουν σημαντικά στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμούΕικόνα: Marcus Brandt/dpa/picture alliance
Από την άλλη πλευρά η Γερμανία έχει επενδύσει σε τρεις πλωτούς τερματικούς σταθμούς για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου αυτό να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο. Φέτος τον χειμώνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένας ακόμη σταθμός. «Λόγω των τερματικών αυτών σταθμών και λόγω της φειδωλής στάσης του πληθυσμού, είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε γενικές γραμμές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς Open Grid Europe (OGE), Νίκο Μπόσνιακ. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τα πάμε καλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όμως αυτό εξαρτάται και από τον καιρό». Κατά την αρχή της περιόδου θέρμανσης, τα επίπεδα αποθήκευσης και οι πηγές εφοδιασμού είναι σημαντικά καλύτερες συγκριτικά με το περασμένο φθινόπωρο.
Πολύ νωρίς για πλήρη χαλάρωση
Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει πλήρης χαλάρωση. Ένα πολύ έντονο ψύχος, κατά το οποίο η κατανάλωση φυσικού αερίου θα αυξηθεί απότομα, θα μπορούσε να επηρεάσει τον εφοδιασμό. Ακόμη, υπάρχει ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς τα κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τότε οι ανάγκες αυτών των κρατών θα πρέπει να καλυφθούν με τη βοήθεια της Γερμανίας. Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρξουν και μικρότερες ή μεγαλύτερες βλάβες στους αγωγούς φυσικού αερίου.
Και οι δύο χώρες επενδύουν στην ενεργειακή τους εξασφάλισηΕικόνα: picture-alliance/Maxppp/Photopqr/Sud Ouest
Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι λιγνιτικές μονάδες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη γερμανική αγορά, προκειμένου να διασφαλίσουν τον απρόσκοπτο ενεργειακό εφοδιασμό κατά τον χειμώνα. Στις αρχές Οκτωβρίου το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε προσωρινή παράταση του λεγόμενου αποθεματικού εφοδιασμού, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι, σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις κατά την περίοδο θέρμανσης, να καλυφθούν με φυσικό αέριο. Κατά τον Γερμανικό Οργανισμό Δικτύων δεν υπάρχουν επί του παρόντος ανωμαλίες στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, με τις αναλύσεις να δείχνουν πως κατά τους προσεχείς χειμερινούς μήνες η ασφάλεια του δικτύου είναι εγγυημένη.
Ο μοναδικός αγωγός φυσικού αερίου μεγάλων αποστάσεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, ο οποίος συγκέντρωσε πέρυσι τα φώτα της δημοσιότητας ως σύμβολο της γαλλογερμανικής συνεργασίας, είναι απίθανο να παίξει σημαίνοντα ρόλο κατά τον επόμενο χειμώνα. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της OGE Μπόσνιακ, αν και ο αγωγός χρησιμοποιείται κάποιες φορές, οι ποσότητες αερίου που μεταφέρονται είναι αμελητέες.
Πηγή: dw.com