Μενού Ροή
Στενό μαρκάρισμα βιομηχάνων στον Σκυλακάκη - Αποκλειστικές πληροφορίες με τα αιτήματα τους

Με σειρά προτάσεων για την μείωση του ενεργειακού κόστους της ελληνικής βιομηχανίας -που αποτελεί μέγιστο «αγκάθι» για την διεθνή ανταγωνιστικότητά τους- προσέρχεται σήμερα υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΣΕΒ στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το «ραντεβού» έρχεται σε συνέχεια των αναφορών που έκανε στο θέμα ο επικεφαλής του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στο πλαίσιο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου και της ανοιχτής επιστολής με παραλήπτη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε στείλει στις αρχές του έτους.

Οι βιομήχανοι αναμένεται να τονίσουν την ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία, ιδίως εάν ληφθεί ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, Ιταλία και άλλες έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την συγκράτηση του αυξημένου κόστους ενέργειας των δικών τους ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Μεταξύ των προτάσεων που αναμένεται να «πέσουν στο τραπέζι» είναι η άμεση εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης για την αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους εκπομπών C02 που επιβαρύνει τις επιλέξιμες ενεργοβόρες επιχειρήσεις καθώς και η ενεργοποίηση το ταχύτερο δυνατό του σχήματος επιδότησης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών μέσω του Προσωρινού Πλαισίου για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του πολέμου στην Ουκρανία και της πράσινης μετάβασης (Temporary Crisis and Transition Framework- (TCTF). Το μέτρο αυτό έχει προκοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού- DG COMP) που εμφανίζεται καταρχήν θετική και το ζητούμενο είναι η άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή του, προκειμένου να μην έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα οι ελληνικές βιομηχανίες σε σχέση με αυτές που εδρεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν κάνει ευρεία χρήση του εν λόγω πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας αναμένεται επίσης να καταθέσουν πρόταση για την δημιουργία αυτοτελούς μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος για την ευέλικτη ζήτηση (demand side flexibility mechanism), με βάση και τις σχετικές κατευθύνσεις του υπό αναθεώρηση Κανονισμού για την αρχιτεκτονική της αγοράς ενέργειας της ΕΕ (Electricity Market Design). 

Ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί και το θέμα της ενθάρρυνσης της σύναψης νέων μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού PPAs (RES PPAs) μεταξύ της ενεργοβόρου βιομηχανίας και των παραγωγών ΑΠΕ και  της διασφάλισης της ομαλής εκτέλεσης των υφιστάμενων συμβάσεων, με την άρση των ρυθμιστικών εμποδίων που παρατηρούνται.  Και τούτο διότι τα εν λόγω PPAs αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την εξασφάλιση χαμηλού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία και τη μείωση του κινδύνου έκθεσης στη μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή που είχαν στείλει στον Πρωθυπουργό στην αρχή του έτους οι βιομήχανοι τόνιζαν ότι θεωρούσαν απολύτως επιβεβλημένο να υπάρξει στήριξη «κατά τρόπο που επιτρέπει τουλάχιστον την μεσοπρόθεσμη προβλεψιμότητα για την επιχειρηματική δράση», κάτι που αποτελεί ζητούμενο και σήμερα. Ζητούσαν επίσης να ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο διευκόλυνσης των επιχειρήσεων για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ καθώς και την παροχή κινήτρων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υποστηριχθεί ο ενεργειακός μετασχηματισμός μέσω ενεργειών που αποσκοπούν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας. Τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να αφορούν σε αγορά νέου εξοπλισμού, σε εκσυγχρονισμό υφιστάμενων υποδομών, στη ψηφιοποίηση και τη χρήση εναλλακτικών και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας