Μενού Ροή
SKYLAKAKIS
«Το ας μειώσουν το περιθώριο κέρδους τους» του Σκυλακάκη και το μυστήριο για το ποιος χάνει από τους Βούλγαρους – Τι φοβάται ο Στουρνάρας και τα σύννεφα πάνω από το Αργώ

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  1. Έρχονται μαζί ανακοινώσεις και Δανοί των πλωτών αιολικών
  2. Τι θέλουν οι Σουηδοί της Hexicon
  3. Πυρετός στην Λεωφόρο Μεσογείων για τις ανακοινώσεις της Τετάρτης
  4. «Ας μειώσουν το περιθώριο κέρδους τους»
  5. Αν δεν χάνει η ΔΕΠΑ τότε ποιος χάνει από τους Βούλγαρους;
  6. Τι φοβάται ο Στουρνάρας; Οι αιχμές του για τη πράσινη μετάβαση
  7. Τα σύννεφα πάνω από το Αργώ

Έρχονται μαζί ανακοινώσεις και Δανοί των πλωτών αιολικών

«Ενεργειακό πρόσημο» έχει η εβδομάδα που έρχεται, αφού αναμένονται δυο πολύ σημαντικές εξελίξεις: Η πρώτη εξέλιξη είναι τα «αποκαλυπτήρια» του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που θα γίνουν την Τρίτη 31 Οκτωβρίου σε ειδική εκδήλωση  στο Grand Hyatt που ετοιμάζει εδώ και καιρό η ΕΔΕΥΕΠ, η οποία εργάζεται εντατικά «κάτω από το ραντάρ» για να τρέξουν οι διαδικασίες. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι η δημοσίευση του Εθνικού Προγράμματος από τον κ. Στεφάτο συμπίπτει με την απόφαση των Δανών της Copenhagen Offshore Partners (COP) να ανοίξουν γραφείο στην Ελλάδα (τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα για τις 7 Νοεμβρίου) το οποίο μάλιστα θα είναι ένα από τα δυο διεθνή hubs της εταιρείας που θα εξυπηρετεί τα 17 γραφεία της COP στην Ευρώπη, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στην Αμερική.  

Τι θέλουν οι Σουηδοί της Hexicon

Δεν είναι όμως οι Δανοί οι μοναδικοί Σκανδιναβοί που κινητοποιούνται στην παρούσα φάση στην ελληνική αγορά offshore αιολικών: Κινητικότητα μαθαίνουμε ότι υπάρχει και από τη Σουηδία, όπου η εταιρεία Hexicon AB -μέσω του ελληνικού της βραχίονα- επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον της να τοποθετηθεί στην αγορά μέσω εκδήλωσης που διοργανώνει στην πρεσβεία της Σουηδίας. Λίγες ημέρες αργότερα, η ΕΛΕΤΑΕΝ διοργανώνει ειδικό workshop για να αναδείξει τις δυνατότητα για δημιουργία εγχώριας αλυσίδας αξίας για τα offshore αιολικά στην Ελλάδα και τα οφέλη που θα προκύψουν…

Πυρετός στην Λεωφόρο Μεσογείων για τις ανακοινώσεις της Τετάρτης

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη είναι η συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ (εκτός απροόπτου την 1η Νοεμβρίου), όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του «πακέτου Σκυλακάκη» με το ενιαίο υποχρεωτικό τιμολόγιο μετάπτωσης ηλεκτρικού ρεύματος,  το «επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρισμό» (που θα είναι το βασικό εργαλείο στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων που θα αντικαταστήσει τις οριζόντιες επιδοτήσεις από την αρχή του νέου έτους), τα μέτρα αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών και των ρευματοκλοπών και το ΚΟΤ των πολυτέκνων. Μαθαίνουμε ότι στους πάνω ορόφους της λεωφόρου Μεσογείων επικρατεί «πυρετός» προκειμένου να  ετοιμαστούν εγκαίρως όλες οι εφαρμοστικές αποφάσεις που θα απαιτηθούν για να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα,  καθώς κάποια από αυτά είναι υψηλής πολυπλοκότητας.  Μαθαίνουμε επίσης ότι  για το ενιαίο τιμολόγιο έχουν εκφράσει έντονη δυσφορία οι προμηθευτές, που εκτιμούν ωστόσο ότι τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα, ιδίως με δεδομένο ότι πρόκειται για μέτρο προσωρινού χαρακτήρα, αφού προβλέπεται ότι θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για 12 μήνες…

«Ας μειώσουν το περιθώριο κέρδους τους»

Ο Σκυλακάκης είναι αποφασισμένος κι ας φωνάζουν οι πάροχοι . Το νέο ενιαίο τιμολόγιο θα επιτρέψει για πρώτη φορά στους καταναλωτές να συγκρίνουν τα τιμολόγια των προμηθευτών, άσκηση αδύνατη σήμερα. Όταν του θυμίζεις ότι οι προμηθευτές γκρινιάζουν, μιλούν για παρέμβαση στην αγορά και για μια φόρμουλα προβληματική η οποία θα τους βάζει κάθε μήνα μέσα, η απάντηση του Σκυλακάκη είναι «ας μειώσουν το περιθώριο κέρδους τους». Και όταν ακούει ότι οι πάροχοι επιμένουν και προειδοποιούν με προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, χαμογελάει, αφού όπως λέει «μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα θα έχει αυξηθεί». Και αυτό, καθώς εκτιμά ότι το γεγονός πως οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν εύκολα ποιος πάροχος είναι ο φθηνότερος, σημαίνει ότι οι εταιρείες θα θελήσουν να αποσπάσουν όσο περισσότερους πελάτες από το ενιαίο τιμολόγιο και να το μεταφέρουν στα υπόλοιπα προϊόντα τους. Επομένως, τα τμήματα μάρκετινγκ των εταιρειών να επιδοθούν σε ένα αγώνα δρόμου για να δημιουργήσουν ακόμη πιο ελκυστικά προϊόντα και να μεταφέρουν σε αυτά πελάτες….

Αν δεν χάνει η ΔΕΠΑ τότε ποιος χάνει από τους Βούλγαρους;

Μεγάλο «ντόρο» έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα το τέλος διαμετακόμισης στο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από τη Βουλγαρία μέσω Turk Stream και καταλήγει σε διάφορες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Νικολάι Ντένκοφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ότι «Ουγγαρία και Σερβία τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου καθυστερώντας να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας» και ότι το «μέτρο έπρεπε να εφαρμοστεί νωρίτερα». Για το θέμα ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη και ο υπουργός ΠΕΝ Θοδωρής Σκυλακάκης , ο οποίος δήλωσε ότι σημαντικό μέρος του ρωσικού αερίου που φτάνει στην Ελλάδα μέσω TurkStream είναι συμβολαιοποιημένο από τη ΔΕΠΑ (1,7 bcm ετησίως), το οποίο πληρώνεται σε «τιμές Σιδηρόκαστρου» στο σημείο παραλαβής του στην Ελλάδα, επομένως δεν επηρεάζεται από τον βουλγαρικό φόρο

Τι φοβάται ο Στουρνάρας; Οι αιχμές του για τη πράσινη μετάβαση

Δεν αρκεί ότι πηγαίνουμε καλά ως οικονομία, γιατί αν ο διεθνής ορίζοντας σκοτεινιάσει, θα επηρεάσει και εμάς. Τα λόγια δεν είναι δικά μας, αλλά του Γιάννη Στουρνάρα στο Liberal. Τι ανησυχεί τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας; Ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα αποτελεί τη νέα κανονικότητα, ο κόσμος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και ότι όλα είναι στον αέρα, ουδείς γνωρίζει αν θα εμπλακούν στη κρίση χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία. Αρα; Άρα δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει μια νέα ενεργειακή κρίση, όπως λέει και η λέξη - κλειδί είναι τα «μαξιλάρια ασφάλειας τόσο δημοσιονομικά, δηλαδή πολύ καλά πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και στον τραπεζικό χώρο, δηλαδή προβλέψεις απέναντι σε εξελίξεις που μπορεί να είναι πιο αρνητικές από αυτό που έχουμε σχεδιάσει».

Τι σας θυμίζουν τα λόγια του; Την ανησυχία που εκφράζουν όλοι οι μεγάλοι της ενέργειας. 

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα, είναι όλα στον αέρα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, φοβάμαι πολύ το Μεσανατολικό», είπε προ ημερών ο Ευάγγελος Μυτιληναίος  στο συνέδριο του Economist.

Αλλά ο Στουρνάρας που δεν φοβάται τα λόγια του, είπε και κάτι ακόμη. Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον τρόπο που προχωρά η πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα.

«Δεν αρκούν μόνο τα φωτοβολταϊκά και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ. Δεν αρκεί απλώς να αναδιανέμουμε επιδοτήσεις που τελικά δεν δημιουργούν ουσιαστική τοπική αξία. Πρέπει να κάνουμε επαρκή αποθηκευτικά συστήματα, μπαταρίες που θα συσσωρεύουν την ηλεκτρική ενέργεια όταν δεν τη χρειαζόμαστε, επαρκείς διασυνδέσεις, τόσο εθνικές, για να ενωθεί η ηπειρωτική Ελλάδα με όλα τα μεγάλα νησιά, όσο και διεθνείς για να εξάγουμε την περίσσεια ενέργεια», λέει ο Διοικητής. Τα ίδια λένε και άλλοι, όπως ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.

Έχει το δικό του βάρος ότι τις ίδιες ενεργειακές ανησυχίες εκφράζει και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας ..

Τα σύννεφα πάνω από το Αργώ 

To σχέδιο του FSRU «Αργώ» στο λιμάνι του Βόλου έχει περάσει από σαράντα κύματα. Τον Σεπτέμβριο διαβάσδαμε ότι η μετοχική σύνθεση της Mediterranean Gas, διευρύνεται με την συμμετοχή του «ρουμανικού ΔΕΣΦΑ», Transgaz. Αλλά οι αντιδράσεις παραμένουν. Η τελευταία είδηση είναι ότι οικολογικά κινήματα και κινήσεις πολιτών καλούν σε διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση της μονάδας LNG. Η τελευταία εξέλιξη είναι η έναρξη της διαβούλευσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μονάδα LNG. Οσοι φωνάζουν κατηγορούν το υπουργείο ΠΕΝ ότι αγνόησε τις αποφάσεις κατά της εγκατάστασης δήμων του Νομού και τοπικών βουλευτών της Περιφέρειας και προχωρά στη διαδικασία αδειοδότησης της εγκατάστασης. Η υπόθεση θα έχει πολλά επισόδεια.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας