Μενού Ροή
papanastasiou
Το project για οπτική ίνα στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, η επίσκεψη Παπαναστασίου στην Αθήνα και γιατί δεν ανατρέπονται οι σχεδιασμοί

Η ζήτηση για υπηρεσίες οπτικής ίνας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου είναι τα τελευταία χρόνια τεράστια και παρά τον πόλεμο και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, η κινητικότητα παραμένει ισχυρή.

Το διαπιστώνουν όλοι όσοι εμπλέκονται σε συζητήσεις για παρόμοια σχέδια στην περιοχή και φυσικά και ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει εικόνα, τόσο από την ισραηλινή πλευρά, όσο και από την κυπριακή.

Διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ

Την Παρασκευή θα βρεθεί στην Αθήνα ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου για συζητήσεις με τον Έλληνα ομόλογο του πάνω στα κοινά project, μεταξύ των οποίων τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, για την οποία δήλωσε προ ημερών ότι τελικά το κράτος έχει πάρει την απόφαση να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης.

Και μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, πρόκειται να διαβουλευτεί με την Κομισιόν, που χρηματοδοτεί με 657 εκατ. το έργο μέσω του Connecting Europe Facility, για να χρησιμοποιήσει 100 εκατ. ευρώ που περιλήφθηκαν ως δάνειο μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης. Σημείωσε πάντως ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση εξωτερικού οίκου, με τον οποίο έχει συμβληθεί η κυπριακή δημοκρατία.

Το ενδιαφέρον της Λευκωσίας για την ηλεκτρική διασύνδεση, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, έχει αναζωπυρωθεί μετά και την είσοδο ως project promoter σε αυτό του ΑΔΜΗΕ, με τον κύπριο υπουργό να δηλώνει ότι αντίστοιχη συζήτηση γίνεται και από ιδιώτες επενδυτές από χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ επίσης φαίνεται να έχει το βλέμμα της στραμμένο στο συγκεκριμένο σχέδιο, και να το εντάσσει ψηλά στις προτεραιότητες της, όπως δείχνει τόσο το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, όσο και το ισραηλινό fund Aluma. Το τελευταίο έχει κάνει σαφές στον ΑΔΜΗΕ ότι μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες θα εισέλθει στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Οπτική ίνα

Το ίδιο fund, καθώς και άλλη μια εταιρεία, ενδιαφέρονται για το σχέδιο της οπτικής ίνας, το οποίο δεν είναι πολύ υψηλού προϋπολογισμού, παρ' ότι η ζήτηση στην περιοχή για τέτοιες υπηρεσίες αυξάνεται συνεχώς. Οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων (date centers), που αποθηκεύουν τη συνεχώς αυξανόμενη πληροφορία που διακινείται μέσω του διαδικτύου, έχουν ανάγκη από καλώδια οπτικών ινών. Τέτοιου είδους έργα πρωωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ η ανάγκη για τη δημιουργία νέων διαδρομών των υποθαλάσσιων οπτικών ινών διαμέσου της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής χερσονήσου ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας, αλλά και χωρών όπως το Ισραήλ. 

Αν και το στοιχείο που δίνει τον τόνο στην περιοχή είναι η αβεβαιότητα, εντούτοις όλοι, τόσο στο Νότο της Ευρώπης, όσο και στον Βορρά, σκέφτονται την επόμενη μέρα και τις ενεργειακές διασυνδέσεις, των οποίων η ενεργοποίηση θα επεκτείνει την αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού της.

Το μετέφερε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης στην Βελγίδα ομόλογο του, Tinne Van der Straeten, η οποία τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η χώρα της, καθώς αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Green Aegean

Η ίδια είπε ότι το Βέλγιο θα στηρίξει την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., την προάσπιση της ενεργειακής της ασφάλειας ενόψει μελλοντικών ενεργειακών κρίσεων, την προώθηση της αιολικής ενέργειας και την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου, μέσω συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, τονίζοντας ότι είναι ανεπιφύλακτα υπέρ ενός τρόπου μεταφοράς των εναλλακτικών πράσινων πηγών από το Νότο προς το Βορρά, μέσω του Green Aegean.

Τι νέα υπάρχουν από αυτό το μέτωπο; Διοργανώνονται calls μεταξύ των Διαχειριστών, ενώ πρόκειται να το θέσει κατά τις συναντήσεις που θα έχει στο Βερολίνο και ο Πρωθυπουργός. Διότι για να πρασινίσει η ενέργεια που καίνε οι γερμανικές βιομηχανίες, αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο με την ενέργεια από τα υπεράκτια αιολικά. Χρειάζεται η Γερμανία να δείξει ότι ενδιαφέρεται έμπρακτα να αναπτυχθούν περισσότερες ΑΠΕ στην Νότια Ευρώπη. Σημειωτέον ότι οι διασυνδέσεις από Βρετανία και Σκωτία προς την Γερμανία δεν είναι χαμηλού κόστους. Ούτε και υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση, καθώς από την Ιταλία προς την Β. Ευρώπη υπάρχει το πρόβλημα των Άλπεων. Όσο για κάποια άλλα σχέδια από την Αν. Ευρώπη, λέγεται ότι δεν είναι εφικτά.

Το πρώτο επομένως βήμα εδώ είναι να γίνει αποδεκτή από το Βερολίνο η διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, προκειμένου μετά ο ΑΔΜΗΕ να αρχίσει να μιλά για χρονοδιαγράμματα, διμερή μακροπρόθεσμα συμβόλαια, τιμές, κ.ό.κ. Προς ώρας, ο ΑΔΜΗΕ προετοιμάζεται για να καταθέσει στην Κομισιόν, αίτημα, προκειμένου να εγκριθεί και το χρηματοδοτικό κομμάτι του project.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας