Στην κατάργηση των επιδοτήσεων προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας προχωρά η Γερμανία.
Ειδικότερα, το Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας της Γερμανίας, το οποίο βοήθησε τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος ενέργειας, θα κλείσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στο δημόσιο ραδιόφωνο Deutschlandfunk την Παρασκευή.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνουν άλλες πληρωμές από αυτό κατά το επόμενο έτος» σημείωσε Λίντνερ.
Ο αφνιδιασμός της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει κεφάλαια, καθώς αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της περασμένης εβδομάδας, η οποία ανέτρεψε τα σχέδια προϋπολογισμού του κυβερνητικού συνασπισμού. Η δικαστική απόφαση άφησε στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ένα κενό ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ (66 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αυστηροί κανόνες της Γερμανίας για το χρέος δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να επαναχρησιμοποιήσει χρήματα που είχε αρχικά δανειστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν τα όρια του χρέους είχαν ανασταλεί εκτάκτως.
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, είχαν διατεθεί 31,2 δισ. ευρώ από το ταμείο, συμπεριλαμβανομένων 11,1 δισ. ευρώ για την ανάσχεση των συνεπειών λόγω των τιμών του φυσικού αερίου και 11,6 δισ. ευρώ του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και 4,8 δισ. ευρώ για έκτακτη βοήθεια σε σχέση το φυσικό αέριο και 3,7 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις των τελών δικτύου.
Τι είπε ο Λίντνερ
Ερωτηθείς στο ραδιόφωνο αν το κράτος θα παρέμβει για να καλύψει τις ενδεχόμενες υψηλές τιμές του φυσικού αερίου το επόμενο έτος, ο κ. Λίντνερ δήλωσε: “Αυτό δεν είναι το αναμενόμενο. Τέτοια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν όταν προκύψουν στην πραγματικότητα”.
“Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι θα έχουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την οικονομική σταθερότητα στις αρχές του επόμενου έτους. Επομένως, μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν ισχύσει το αντίθετο, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν τότε”, δήλωσε.
Αντιδράσεις καταναλωτικών οργανώσεων
Η Ομοσπονδία Γερμανικών Οργανώσεων Καταναλωτών (VZBV) επέκρινε την απόφαση λέγοντας ότι το “σημερινό χάος γύρω από τον κρατικό προϋπολογισμό” δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος των καταναλωτών.
“Τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν επομένως σημαντικά υψηλότερες τιμές”, δήλωσε η πρόεδρος της VZBV Ραμόνα Ποπ.
Η κυβέρνηση εισήγαγε το φρένο στις τιμές τον Μάρτιο του 2023 και το εφάρμοσε αναδρομικά για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Ο στόχος ήταν να αποτραπεί η επιβάρυνση των καταναλωτών από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, ως αποτέλεσμα της ολοκληρωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της αναμενόμενης αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Πηγή: ot.gr