Μενού Ροή
καλώδιο τηλεπικοινωνιών
Το μέλλον της παγκόσμιας ενέργειας στα δίκτυα - Επενδύσεις 32,8 δισ. σε υποθαλάσσια καλώδια έως το 2032

Βήματα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιχειρούν να κάνουν όλες οι χώρες, την ώρα που οι κυβερνήσεις διερευνούν καινοτόμους τρόπους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας διασυνοριακά για να προωθήσουν την κοινή χρήση ενέργειας. Ένας τρόπος που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από τη θάλασσα από μια χώρα ή περιοχή σε μια άλλη. Υπάρχουν ήδη πολλά έργα μεγάλης κλίμακας σε εξέλιξη στην Ευρώπη, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η τεχνολογία θα επεκταθεί σύντομα σε άλλα μέρη του κόσμου, υποστηρίζοντας μια παγκόσμια πράσινη μετάβαση.

Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το μέγεθος της αγοράς υποθαλάσσιων καλωδίων ισχύος θα μπορούσε να  ξεπεράσει τα 32,86 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2032 . Η ζήτηση για υποθαλάσσια καλώδια ρεύματος έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς οι κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες αναζητούν τρόπους αξιόπιστης και αποτελεσματικής μετάδοσης ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις. Πολλά συνδέονται με υπεράκτια αιολικά πάρκα, νησιωτικά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και διασυνοριακά, και η αγορά αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά περισσότερο, με βάση τον τεράστιο παγκόσμιο αγωγό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ανάπτυξη του υπεράκτιου τομέα αιολικής ενέργειας θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του κλάδου, ενώ οι κυβερνήσεις τάσσονται όλο και περισσότερο υπέρ της διασυνοριακής κατανομής ενέργειας για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρότερων, πιο αποτελεσματικών υποθαλάσσιων καλωδίων, ικανών να μεταφέρουν ενέργεια σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Αυτό προσελκύει ακόμη περισσότερες επενδύσεις στον κλάδο και ενθαρρύνει τις εταιρείες να επιδιώξουν συμφωνίες κατανομής της εξουσίας. Τα υποθαλάσσια καλώδια αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται από άποψη απόδοσης και χωρητικότητας τις επόμενες δεκαετίες, γεγονός που θα υποστηρίξει την επέκταση της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών δαπανών εγκατάστασης και συντήρησης, που συχνά αποτρέπουν τους προγραμματιστές από το να επενδύσουν στην τεχνολογία. Επιπλέον, υπάρχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με την κατασκευή των καλωδίων και ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στη θαλάσσια ζωή. Λόγω της τοποθέτησής τους κάτω από τη θάλασσα, μπορεί επίσης να είναι δύσκολη η πρόσβαση και η επισκευή των καλωδίων.

Τα υποθαλάσσια καλώδια έχουν γίνει πιο δημοφιλή από την ανάπτυξη του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Ευρώπη το 1991, κάτι που οδήγησε σε μια αλλαγή στην τεχνολογία των καλωδίων που επικεντρώθηκε στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος των υποθαλάσσιων καλωδίων ποικίλλει αρκετά, με τα καλώδια επικοινωνίας να κοστίζουν συνήθως μεταξύ 30.000 και 50.000 δολάρια ανά χιλιόμετρο και τα  υποβρύχια καλώδια ρεύματος να κοστίζουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια το χιλιόμετρο .

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας