Διπλή στόχευση -για προώθηση αφενός συνεργασιών στον τομέα της εμπορίας και παραγωγής φυσικού αερίου -όπου ο Ομιλος Κοπελούζου δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες μέσω της Prometheus Gas- , αφετέρου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) -με φόντο την εμφάνιση στο προσκήνιο του ιταλικής έμπνευσης ανταγωνιστικού project «Green Vein” (Πράσινη Φλέβα) είχε η ατζέντα της επίσκεψης στην Αίγυπτο του επικεφαλής του Ομίλου Κοπελούζου Δημήτρη Κοπελούζου. Η επίσκεψη ήταν γεμάτη και από επαφές σε υψηλότατο επίπεδο, αφού ο κ. Κοπελούζος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, το πρωθυπουργό Μοσταφά Μαμπντουλί και τους δυο Υπουργούς που χειρίζονται το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της χώρας, τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ ελ Μόλα και τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, δρ Μοχάμεντ Σακέρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνάντηση του κ. Κοπελύζου με τον κ.ελ Μόλα συζητήθηκαν διμερείς συνεργασίες στους κλάδους της εμπορίας, μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και οι τρόποι συμμετοχής της Prometheus Gas σε έργα υποδομής στον κλάδο φυσικού αερίου της Αιγύπτου. Ο κ. Κοπελούζος φέρεται να σημείωσε ότι η επίσκεψή του συνδέεται με την εξέταση επενδυτικών ευκαιριών και ανέδειξε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τονίζοντας ότι η συνεργασία σε projects φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι μια σημαντική στρατηγική επιλογή για το μέλλον, με δεδομένο το ελκυστικό επενδυτικό κλίμα στην αραβική χώρα και τη θέση της ως περιφερειακού κόμβου για το φυσικό αέριο.
Τα επόμενα βήματα του GREGY – σε συνέχεια και της ένταξής του στον κατάλογο με τα έργα Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ- (PCI/PMI) τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ- Σίσι. Πρόκειται για εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της επόμενης φάσης υλοποίησης του έργου, δηλαδή την εκπόνηση των τελικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και της μελέτης για τον καθορισμό της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης. Την ίδια στιγμή, η Elica SA που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου ετοιμάζει τον φάκελο για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης του project από το ευρωπαϊκό ταμείο Connecting Europe Facility (CEF) στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση τα έργα PCI/PMI. Η εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου βρίσκεται σε συζητήσεις με διεθνείς εταιρείες για την επιλογή των αναδόχων των μελετών, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το CEF εάν η αίτηση γίνει αποδεκτή.
Η κινητοποίηση για το GREGY -και η δημοσιοποίηση των επαφών στην Αίγυπτο- γίνεται με «φόντο» τις ενδείξεις ωρίμανσης του “Green Vein”, δηλαδή του ευθέως ανταγωνιστικού project για την ηλεκτρική διασύνδεση Ιταλίας-Αιγύπτου που είχε πρωτοεμφανιστεί πριν από έναν περίπου χρόνο. Αν και ο φορέας υλοποίησης της «Πράσινης Φλέβας» δεν έχει αποκαλυφθεί (με τον δραστήριο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Ιταλίας TERNA να βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός κάδρου), εντούτοις μια ισχυρή ιταλο-γερμανική σύμπραξη εταιρειών, η μεγάλη μελετητική εταιρεία CESI, o κολοσσός των καλωδίων Prysmian και η γερμανική Siemens που πρωτοστατεί στην κατασκευή των Σταθμών Μετατροπής που «πάνε μαζί» με τις HDVC διασυνδέσεις προχωρούν σε λεπτομερή μελέτη βιωσιμότητας μετά από μια «επιτυχημένη αρχική μελέτη», όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Η «Πράσινη Φλέβα» σχεδιάζεται με μεταφορική ικανότητα 3 GW -όση και το GREGY- και αφορά σε υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 2.800 χλμ. (τριπλάσιο δηλαδή σε σχέση με το GREGY που ακολουθεί διαδρομή μήκους 954 χλμ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος του project) και θα συνδέει το West Sohag της Αιγύπτου με τον Υποσταθμό Dolo της Ιταλίας. Υπενθυμίζεται ότι το GREGY θα ξεκινά από το El Sallum και θα φτάνει στη Νέα Μάκρη Αττικής.
Να σημειωθεί τέλος ότι ο Προέδρος Σίσι ενημερώθηκε από τον κ. Κοπελούζο για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των κοινών εργασιών μεταξύ της Αιγύπτου και του ομίλου για την υλοποίηση ενός έργου παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας 9,5 γιγαβάτ, το οποίο θα στηρίξει σημαντικά την αιγυπτιακή οικονομία και θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια στην Αίγυπτο και την Ευρώπη.