Εδώ και δύο εβδομάδες οι κάτοικοι στο προάστιο Ποντόλσκ της Μόσχας ζουν χωρίς θέρμανση. Σε πολλά διαμερίσματα της περιοχής Κλίμοφσκ δεν λειτουργούν τα καλοριφέρ, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που τις νύχτες πέφτουν κάτω από τους 20 βαθμούς υπό το μηδέν. Λίγο μετά την Πρωτοχρονιά παρουσιάστηκε ζημιά στην τοπική μονάδα τηλεθέρμανσης. Όμως η τοπική αυτοδιοίκηση παρέμεινε αδρανής για μέρες. Ως αποτέλεσμα της ολιγωρίας οι σωλήνες πάγωσαν και έσπασαν. Κινητικότητα από την πλευρά των ρωσικών αρχών υπήρξε μόνο όταν οι κάτοικοι άρχισαν να διατυπώνουν παράπονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οργανώθηκαν πρώτες διαδηλώσεις.
Αντιδρώντας, οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του επικεφαλής της μονάδας παραγωγής στρατιωτικού υλικού της περιοχής, τον επικεφαλής της μονάδας παραγωγής ενέργειας και τον αντιδήμαρχο του Ποντόλσκ. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε μάλιστα στην εθνικοποίηση του εργοστασίου παραγωγής στρατιωτικού υλικού. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Novyje Isvestija, ο επικεφαλής της ενεργειακής μονάδας είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα στις υποδομές και αρνήθηκε να εγγυηθεί με την υπογραφή του τη χειμερινή λειτουργία του εργοστασίου. Εξακολουθεί όμως να κρατείται. Πριν τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι.
Ο Πούτιν φιλοδοξεί να επανεκλεγεί για πέμπτη φορά
Δυστυχώς το Ποντόλσκ δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Σε όλη τη Ρωσία, από το Καλίνιγκραντ στα δυτικά μέχρι το Νοβοσιμπίρσκ στα ανατολικά, εκατοντάδες χωριά και δεκάδες χιλιάδες πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα με σπασμένους σωλήνες τηλεθέρμανσης ή λόγω απουσίας ζεστού νερού, από βλάβες στον εξοπλισμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Η κατάρρευση των υποδομών τηλεθέρμανσης πλήττει πλέον 43 ρωσικές περιφέρειες, αναφέρει η ανεξάρτητη διαδικτυακή πύλη 7x7. Με άλλα λόγια κάθε δεύτερη διοικητική περιφέρεια της χώρας έχει προβλήματα θέρμανσης.
Η δυσαρέσκεια του κόσμου εντείνεται μήνα με το μήνα. Τηλεοπτικά πλάνα ή φωτογραφίες από διαμαρτυρόμενους πολίτες πλήττουν την εικόνα του προέδρου Πούτιν, ιδίως τώρα στην τελική ευθεία των ρωσικών προεδρικών εκλογών. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φιλοδοξεί να επανεκλεγεί πρόεδρος για πέμπτη φορά τον Μάρτιο. Εκτός από τις υποσχέσεις για μια ισχυρή Ρωσία ο πρόεδρος Πούτιν εξελέγη πριν από σχεδόν 25 χρόνια με σύνθημα «περισσότερη σταθερότητα». Ο ίδιος δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει στις ομιλίες του ότι κατάφερε να επαναφέρει την τάξη στην Ρωσία μετά το χάος, την εγκληματικότητα και τη φτώχεια, στην οποία είχε διολισθήσει η χώρα τη δεκαετία του ΄90. Η διαλυμένες υποδομές σε πολλές περιοχές της χώρας αμαυρώνουν την εικόνα του ηγέτη του Κρεμλίνου.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφήνει περιθώρια για άλλες δαπάνες
Η μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν φαίνεται να αφήνει πολλά οικονομικά περιθώρια στο Κρεμλίνο για τη συντήρηση υποδομών τα επόμενα χρόνια. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει. Σχεδιάζεται συρρίκνωση των δαπανών κατά περίπου 50% έως το 2026. Πάντως από την πλευρά του ο πρόεδρος Πούτιν δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των υποδομών. Όποιος περίμενε να ασχοληθεί με το φλέγον αυτό ζήτημα την περασμένη Τρίτη στη συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης απογοητεύτηκε. Για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής του Κρεμλίνου επικεντρώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη και ανακοίνωσε ότι τα εδάφη που κατακτήθηκαν δεν θα επιστραφούν ποτέ.
Για λίγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε στους συμπατριώτες του την ψευδαίσθηση ότι συμπάσχει μαζί τους. Πριν από δύο εβδομάδες πέταξε απροειδοποίητα στην περιοχή Τσουκότκα του πολικού κύκλου. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Αμπά Γκαλγιαμόφ στόχος του προέδρου ήταν ενδεχομένως να δείξει στους πολίτες ότι είναι κοντά τους σε μια περιοχή που πλήττεται από χαμηλές θερμοκρασίες. Όμως ο πρόεδρος το μόνο που έκανε ήταν να επισκεφθεί μια καλλιέργεια ντομάτας σε θερμοκήπιο στην Αρκτική. Κάτι που μάλλον αφήνει αδιάφορους τους περισσότερους Ρώσους εν μέσω ενός ακόμα βαρύ χειμώνα.
Πηγή: DW