Μενού Ροή
Ελαχιστοποίηση της κερδοφορίας το τίμημα για το πλεονέκτημα του «πρώτου εισερχόμενου» στον διαγωνισμό για τις standalone μπαταρίες

O έντονος ανταγωνισμός και η μεγάλη πτώση στις προσφορές στον δεύτερο διαγωνισμό για την λειτουργική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες δείχνει ότι οι συμμετέχοντες ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν σημαντικό κίνδυνο και να ελαχιστοποιήσουν τα περιθώριά τους και την δυνητική τους κερδοφορία προκειμένου να έχουν το πλεονέκτημα του «πρώτου εισερχόμενου» (first mover advantage) στον εγχώριο κλάδο αποθήκευσης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα ειδικής ανάλυσης της συμβουλευτικής εταιρείας Aurora Research για τον διαγωνισμό. Στην ίδια ανάλυση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η αναμενόμενη απόδοση της επένδυσης (IRR) των projects που «κλείδωσαν» επιδότηση ενδέχεται να διαφέρει σημαντικά από έργο σε έργο, ανάλογα με τον εκάστοτε προϋπολογισμό. Τονίζεται δε ότι σημαντικός παράγοντας για την θέση των projects σε λειτουργία το ταχύτερο δυνατό είναι η λήψη όρων σύνδεσης στο δίκτυο, με τη διαδικασία να είναι ταχύτεροι μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας από ότι θα ήταν αν οι μονάδες αναπτύσσονταν με όρους αγοράς.

Σύμφωνα πάντα με την Aurora, ενδεικτικό του σκληρού ανταγωνισμού στον διαγωνισμό ήταν ο υψηλός βαθμός υπερκάλυψης, παρά το μεγάλο «ψαλίδι» στην τιμή εκκίνησης για τις προσφορές σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό του Ιουλίου: Υποβλήθηκαν 48 προσφορές που «σώρευσαν» συνολική ισχύ 1,5 GW, πέντε φορές μεγαλύτερη από τη δημοπρατούμενη (300 MW), εκ των οποίων 11 «κλείδωσαν» ενίσχυση, οι δε επιτυχημένες προσφορές κυμάνθηκαν μεταξύ 44.100-49.917 ευρώ/MWh/έτος,  δηλαδή σε επίπεδα πάνω από 40% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή -εκκίνησης (που αποτελούσε και την «οροφή») των 115.000 ευρώ/MW/έτος. Η μέση τιμή για τα projects που πέρασαν ήταν 47.580 ευρώ/MW/έτος.

H Aurora εκτιμά ότι η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία είναι μεταξύ των «αναδυόμενων» ευρωπαϊκών αγορών όσον αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο αποθήκευσης έχοντας ως βασικό κοινό χαρακτηριστικό την ισχυρή δημόσια στήριξη που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στις διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατανομή ισχύος. Μέχρι στιγμής, μέσω δημοπρασιών έχει επιδοτηθεί η ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής ισχύος 1,8 GW σε Ελλάδα, Ισπανία και Γερμανία. Οι επερχόμενες δημοπρασίες θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης άνω των 15 GW στην Ευρώπη έως το τέλος της δεκαετίας, εκ των οποίων τα 9 GW θα δημοπρατηθούν μέσω του σχήματος στήριξης που θεσπίστηκε πρόσφατα στην Ιταλία (MACSE), το οποίο αφορά τόσο σε επενδυτική όσο και σε λειτουργική ενίσχυση, όπως άλλωστε και το ελληνικό σχήμα.  Η Ιταλία μαζί με την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία αναδεικνύονται ως οι τρεις πιο ώριμες και ελκυστικές ευρωπαϊκές χώρες για επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου στην Ευρώπη επιταχύνεται, αφού η εγκατεστημένη ισχύς των 7,1 GW στο τέλος του έτους (ο λόγος για έργα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία) αναμένεται να επταπλασιαστεί έως το 2030 και να φτάσει τα 51 GW και να προσεγγίσει τα 98 GW το 2050. Αυτές οι προβλέψεις για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος «μεταφράζονται» σε επενδύσεις ύψους 78 δις. Ευρώ έως το 2050, συμπεριλαμβανομένων και ευκαιριών repowering των μονάδων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας