Μενού Ροή
battery storage system
Ο συνωστισμός μεγάλων μικρών, εφοπλιστών και ..ξενοδόχων για τις μπαταρίες - Οι αποκλεισμένοι και η έκπληξη (Elpedison)

Μικρές εκπλήξεις με μεγαλύτερη, τον αρχικό αποκλεισμό (εκκρεμούν ενστάσεις) της πρότασης της Elpedison θυγατρικής της Helleniq Energy, λόγω συμμετοχής της επίσης θυγατρικής Helleniq Renewables στον πρώτο διαγωνισμό,  ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της κατακύρωσης του διαγωνισμού για τις μπαταρίες Standalone από την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ). Ο συνωστισμός από έτοιμους να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς επενδυτές, είναι δύσκολο να περιγραφεί και αποτυπώθηκε σε μια ακόμα διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν εκτός των παραδοσιακών ξένων και εγχώριων ομίλων, από ξενοδόχοι μέχρι και εφιπλιστές, ενώ δεν έλειψαν τα λάθη και οι υπερβολές. 

Μια από αυτές φαίνεται ότι ήταν και η περίπτωση της Elpedison. Σύμφωνα με την δημοσίευση της απόφασης, η Elpedison αποκλείστηκε καθώς «δεν πληρούνταν ο κανόνας ανταγωνισμού της προκήρυξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αιτούσα αποτελεί συνεργαζόμενη επιχείρηση με την εταιρεία Helleniq Renewables» η οποία κρίθηκε επιλεγείσα στην Α’ ανταγωνιστική διαδικασία με συνολική  κατακυρωθείσα ισχύ 100 MW». Με λίγα λόγια ενώ γνώριζε ότι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον δεύτερο διαγωνισμό συνδεδεμένες εταιρείες που επελέγησαν στον πρώτο, η Elpedison επέλεξε να υποβάλει συμμετοχή.

Για να γίνει αντιληπτό, εκτός του δεύτερου διαγωνισμού, ήταν εξαρχής τρεις εταιρείες, οι οποίες κάλυψαν το πλαφόν που είχε οριστεί στα 100 MW κατά την πρώτη φάση. Πρόκειται για τις Intrakat, την μητρική Helleniq Energy και την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι οποίες ωστόσο θα μπορούν να συμμετάσχουν στον τρίτο και τελευταίο διαγωνισμό αυτού του κύκλου έργων που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο και αφορά επιπλέον 300 MW.

Μαζί της αποκλείστηκαν η «FP Ηλιακή Ενέργεια Ανώνυμη εταιρεία», η «Τύρναβος POWER MIKE», δύο προτάσεις της «Ενεργειακή Κοινότητας Sungarden Ηλιακός Κήπος Περιορισμένης Ευθύνης», μια της «Αέναος Συσσωρευτές Ενεργειακή» και η «Φως Αγίου Γεωργίου Μονοπρόσωπη ΙΚΕ».

Ο κατάλογος των εγκριθέντων

Ο προσωρινός κατάλογος που ενέκρινε χθες η ρυθμιστική αρχή περιλαμβάνει 48 έργα από 43 εταιρείες με συνολική ισχύ περίπου 1.550 MW και αποθηκευτική χωρητικότητα γύρω στα 3.100 MW.

Περιλαμβάνει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΗΡΩΝ, ο όμιλος Motor Oil με τρία έργα σε Βοιωτία, Φωκίδα και Φλώρινα, ο όμιλος Κοπελούζου με έργο 50 MW στην Αχαΐα, η Χ. Ρόκας με δύο έργα 22 MW και 50 MW, η ξενοδοχειακή επιχείρηση Καράτζης καθώς και η γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Χατζηιωάννου με δύο έργα συνολικής ισχύος 72 MW στο δήμο Κρωπίας.

Στους ξένους ομίλους περιλαμβάνονται η Enel Green Power Hellas με έργο 49 MW στη Χαλκιδική, η γαλλική EDF (μέσω της Ηλιόθερμα Ενεργειακή) και έργο 50 MW στην Βοιωτία, οι γερμανικές Greencels Energy Hellas και Aquitos Solar Farm και η γαλλική AKUO Energy.

Ο επόμενος διαγωνισμός

Γενικώς από τον διαγωνισμό επιβεβαιώθηκε το κλίμα παροξυσμού που απλώνεται στην ελληνική αγορά ενέργειας για συστήματα αποθήκευσης και μπαταρίες κάθε τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι στο μητρώο της ΡΑΑΕΥ έχουν μαζευτεί 7,73 GW με μπαταρίες behind the meter  πολλά εκ των οποίων δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, ωστόσο στο θεωρητικό σενάριο που έπαιρναν πράσινο φως θα μιλούσαμε για 150% περισσότερα έργα απ’ όσα χρειαζόμαστε. Στο ΕΣΕΚ προβλέπονται μπαταρίες 3,1 GW ως το 2030.

Έπειτα, στον προγραμματισμό του επόμενου τριμήνου υπάρχουν εκτός του τρέχοντος διαγωνισμού που κατακυρώνεται επίσημα την επόμενη Τετάρτη σε νέα συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ,  ένας ακόμα για μπαταρίες behind the meter, ισχύος 200- 300 MW που πρόκειται να προκηρυχθεί ίσως και εντός Φεβρουαρίου. Εντάσσεται στο σχέδιο απελευθέρωσης ηλεκτρικού χώρου που προβλέπει διαδοχικές δημοπρασίες μέσα στο νέο έτος, συνολικής ισχύος ίσως και 2 GW.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας