Μενού Ροή
mitsotakis monti
Η ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ινδία - Ξανά στο προσκήνιο ο διάδρομος με την Ευρώπη

Κρατική επίσκεψη στην Ινδία θα πραγματοποιήσει πολυπληθής ελληνική αποστολή την περίοδο 20-24 Φεβρουαρίου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι μια πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας κ. Κώστα Φραγκογιάννη και του Enterprise Greece. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα της οικονομικής διπλωματίας με στόχο το άνοιγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε μια τεράστια και ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά καθώς και τη γενικότερη ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας. Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια και της επιτυχημένης επίσκεψης του Ινδού Πρωθυπουργού Narenda Modi στην Αθήνα, τον περασμένο Αύγουστο (2023), συνοδεία ισχυρών Ινδών επιχειρηματιών, οι οποίοι   είχαν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών τους με την Ελλάδα.

Νέος διάδρομος

Στο επίκεντρο και της Ελλάδας είναι ένα φιλόδοξο πλάνο για την ενεργειακή σύνδεση Ινδίας - Ευρώπης, με κομβικό ρόλο το όλο εγχείρημα κρατών της Μέσης Ανατολής. Βέβαια, όπως καταδεικνύει και η γεωγραφία η Ελλάδα, λόγω  και της ισχυρής παρουσίας της στις θάλασσες, με τον ελληνόκτητο στόλο, δυνητικά, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην όλη αυτή προσπάθεια, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι στα σπάργανα.

Ο διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, (IMEC) που συμφωνήθηκε και με την συγκατάνευση των ΗΠΑ και του Προέδρου Μπάιντεν στο περιθώριο της G20 αφορά  σιδηροδρομικές γραμμές, θαλάσσιες συνδέσεις και μεταφορά τεραστίων ποσοτήτων πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου στην Δύση. Μάλιστα, με βάση, αναλυτές, φιλοδοξεί να αποτελέσει τομή για την παγκόσμια οικονομία και γεωπολιτική, καθώς μπαίνει “απέναντι” στον κινεζικό διάδρομο «One Belt one Road», από τον οποίο αποχώρησε πρόσφατα η Ιταλία, διόλου τυχαία, όπως δείχνει η σύνθεση όσων υπέγραψαν το μνημόνιο στην G20.

Ειδικότερα, ο διηπειρωτικός διάδρομος Ασίας – Ευρώπης, περιλαμβάνει την θαλάσσια σύνδεση Ινδίας – Εμιράτων και κατόπιν μέσω σιδηροδρομικού δικτύου που θα καταλήγει μέσω Σ. Αραβίας και Ιορδανίας στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα, το οποίο ήδη ελέγχουν Ινδοί επενδυτές. Δια θαλάσσης πάντα, ο διάδρομος θα καταλήγει από το Ισραήλ στην Ευρώπη. Έτσι εξηγείται και το Ισραηλινό ενδιαφέρον για το όλο θέμα, που τονίστηκε  από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη διάρκεια της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ στη Λευκωσία για την προοπτική διεύρυνσης της Τριμερούς με πρόσκληση και της Ινδίας.

Να σημειωθεί ότι, ο  νέος οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης θα αποτελείται επί τις ουσίας από δύο ξεχωριστούς διαδρόμους: ο ανατολικός διάδρομος που θα συνδέει την Ινδία με τον Περσικό Κόλπο και ο βόρειος που θα συνδέει τον Περσικό Κόλπο με την Ευρώπη.

Κατά μήκος της σιδηροδρομικής διαδρομής, οι συμμετέχοντες σκοπεύουν να τοποθετήσουν καλώδιο για γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, καθώς και αγωγό υδρογόνου που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο ευελπιστεί, όπως αναφέρει το μνημόνιο που υπογράφουν οι ΗΠΑ, Ινδία, ΗΑΕ, Σ. Αραβία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ε.Ε. να αποτελέσει την εναλλακτική οδό στρατηγικής σημασίας για τη σύνδεση της χώρας με την ταχύτερη ανάπτυξη και τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη (περίπου 1,39 δισεκατομμύρια) με την πλούσια σε ενέργεια Μ. Ανατολή, αλλά και την Ευρώπη. Στοχεύει επίσης να προσφέρει σημαντικά οφέλη και στις χώρες της Νότιας Ασίας που δεν βρίσκονται στη ζώνη επιρροής της Κίνας και στις χώρες από τις οποίες θα διέρχεται.

Έχει, δε, ιδιαίτερη σημασία, ότι την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης για την κατασκευή ενός νέου οικονομικού διαδρόμου, είχε ανακοινώσει ο διάδοχος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η ελληνική αποστολή

Για την Ινδία αναχωρεί σήμερα, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Πρόεδρο της Enterprise Greece Μάιρα Μυρογιάννη και πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή.

Η αποστολή στην Ινδία περιλαμβάνει 3 σταθμούς, σε Νέο Δελχί (20-21.2), Βομβάη (22.2) και Μπάνγκαλορ (23.2), όπου έχουν προγραμματιστεί επιχειρηματικά φόρουμ και Β2Β συναντήσεις μεταξύ των περίπου 70 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αποστολή και αντίστοιχων ινδικών επιχειρήσεων. 

Ειδικά στο Νέο Δελχί, η επίσκεψη προγραμματίστηκε με την ευκαιρία του 2ου Κονκλαβίου Ευρώπης – Ινδίας για την Επιχειρηματικότητα και τη Βιωσιμότητα (India-Europe Business & Sustainability Conclave. Το Κονκλάβιο αποτελεί  πρωτοβουλία της Ινδικής κυβέρνησης σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Ινδικών Βιομηχανιών, με στόχο την ανάδειξη της αναγκαιότητας για στενότερη οικονομική συνεργασία Ινδίας-Ευρώπης, προς αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα.   

Ο Υφυπουργός κ Φραγκογιάννης θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία στο Κονκλάβιο με έμφαση στη ναυτιλία και τις προοπτικές της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, ενώ τις εργασίες του Κονκλαβίου θα χαιρετίσουν από κοινού ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης – ο οποίος θα βρεθεί στο Νέο Δελχί συνοδεύοντας τον ΠΘ Κυριάκο Μητσοτάκη – και ο Ινδός ομόλογός του Subrahmanyam Jaishankar.

Οι κλάδοι αιχμής που εκπροσωπούνται στην αποστολή και που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης στις θεματικές εκδηλώσεις είναι: ενέργεια, ναυτιλία, φαρμακοβιομηχανία, τεχνολογία, βιομηχανικός εξοπλισμός, τρόφιμα και ποτά, τουρισμός, αγορά ακινήτων, κατασκευές και οπτικοακουστική βιομηχανία.

Σημειώνεται ότι το επιχειρηματικό φόρουμ στη Βομβάη, θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Ινδία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας