Μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενεργειακή μετάβαση των περιφερειακών λιμένων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ.
Το Ταμείο, μέσω της αρμόδιας διεύθυνσης ESG και με την ιδιότητά του ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, θα αναθέσει την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη συμμετοχή των Οργανισμών Λιμένων σε ενεργειακές κοινότητες.
Οι ενεργειακές κοινότητες που θα συσταθούν θα αναπτύξουν φωτοβολταϊκά συστήματα που θα προμηθεύουν με πράσινη ενέργεια τους λιμένες οι οποίοι θα καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των ενεργειακών τους αναγκών μέσω net metering. Με τον τρόπο αυτόν θα μειώσουν αισθητά το ενεργειακό τους κόστος περιορίζοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση το ανθρακικό τους αποτύπωμα.
Για αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα υπάρχει ήδη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ενώ ήδη ορισμένα λιμάνια όπως της Ραφήνας και του Λαυρίου πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους σε ενεργειακές κοινότητες.
Η μελέτη σκοπιμότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες και το βασικό της αντικείμενο θα είναι η καταγραφή των Οργανισμών Λιμένων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν δύο ενεργειακές κοινότητες πιλοτικά με τη συμμετοχή λιμένων αλλά και άλλων φορέων που θα δείξουν ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία, όπως ΟΤΑ και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο σε μία από τις πιλοτικές κοινότητες να συμμετάσχουν οι Οργανισμοί Λιμένος Λαυρίου και Ραφήνας, το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου αλλά και Δήμοι της Αττικής. Δεν αποκλείεται μάλιστα, μέρος της παραγόμενης ενέργειας να διατεθεί για την κάλυψη αναγκών ευάλωτων νοικοκυριών σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.
Ενεργειακή μελέτη για το λιμάνι του Λαυρίου
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογήσει τη μετάβαση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου σε ένα νέο μοντέλο βιωσιμότητας με τον μετασχηματισμό του σε πράσινο λιμάνι (Green Port Lavrion). Για τον σκοπό αυτόν ήδη είναι σε εξέλιξη συνεργασία μεταξύ του Ταμείου, του Οργανισμού, της πρωτοβουλίας EIT Climate-KIC που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά».
Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει γίνει καταγραφή περίπου 100 φορέων στην ευρύτερη περιοχή και έχουν πραγματοποιηθεί συνεντεύξεις με αρκετούς από αυτούς για τη σκοπιμότητα και τα οφέλη του έργου.
Το επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση από το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρωμένης ενεργειακής μελέτης για τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου στην οποία θα καταγραφούν όλες οι προδιαγραφές του λιμένα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ, Cold Ironing, κλπ. Ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου διαθέτει ήδη άδεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 99 kW, ενώ έχει λάβει και όρους σύνδεσης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Στη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εγκρίνει την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου σε ιδιώτη επενδυτή.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους του εξωτερικού, όπως την MSC Cruises ενώ προσθέτουν ότι τα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του λιμανιού που έχουν δρομολογηθεί αυξάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την περίπτωση του Λαυρίου.
Κατά τις ίδιες πηγές, το λιμάνι του Λαυρίου προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση με τη δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής, λόγω της εγγύτητάς του στα νησιά των Κυκλάδων, σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής και στο κέντρο της Αθήνας.