Μενού Ροή
busoi
Ο πρόεδρος επιτροπής Ενέργειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Κρίστιαν Μπουσόι στο energymag.gr: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί πηγή έμπνευσης στο τομέα της ενέργειας και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες».

Αποστολή στο Στρασβούργο.

Στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το energymag.gr συνομίλησε με τον  Κρίστιαν Μπουσόι. Ο πρόεδρος επιτροπής Ενέργειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μιλάει για την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα της Ενέργειας, το ρόλο των Βαλκανίων, την σταδιακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής ένωσης από το ρωσικό αέριο αλλά και για το σχέδιο διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδας με στόχο την μεταφορά πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.

Πόσο σημαντικά για τον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης πιστεύετε ότι είναι τα Βαλκάνια; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει δυνητικά ισχυρό ρόλο στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης

Πιστεύω πραγματικά ότι οι χώρες των βαλκανίων είναι πολύ σημαντικές για τον τομέα ενέργειας όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σε πολύ καλό δρόμο για να φτάσουν τους στόχους ενέργειας της Ευρωπαϊκής ένωσης έτσι ώστε σιγά σιγά να έχουν ανταγωνιστικές  και καλύτερες τιμές ηλεκτρισμού. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ισορροπημένο ενεργειακό μείγμα , με πολύ ανεπτυγμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως την αιολική και την ηλιακή ενέργεια,  και θα μπορούσε να θεωρηθεί πηγή έμπνευσης και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και ένας από τους βασικούς παίχτες παραγωγής ηλεκτρισμού στην περιοχή.

Πόσο σημαντικά πιστεύετε ότι είναι τα αιολικά και ηλιακά πάρκα για τον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης; Ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής ένωσης;

Έχουμε έναν γενικό στόχο, για το 2030, το 42,5% από το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να φτάσουμε  το  45% για το 2035, πρέπει να φτάσουμε αυτόν τον στόχο, δεν είναι εύκολο αλλά είναι απαραίτητο. Το κάθε κράτος μέλος, μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να φτάσει στο γενικό στόχο. Για παράδειγμα η Ελλάδα θα κοιτάξει περισσότερο όπως όλα δείχνουν κατά βάση την αιολική ενέργεια, ενώ η Ρουμανία την υδροηλεκτρική ενέργεια. Μετά το 2030, θα  έχουμε υψηλότερους στόχους για το 2040 και το 2050, όταν θα πρέπει να έχουμε επιτύχει τους στόχους της πράσινης συμφωνίας για την πλήρη απεξάρτηση από τον  άνθρακα. Χρειάζεται δουλειά, χρειάζονται περισσότερες διευκολύνσεις για τις αδειοδοτήσεις, μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση του χρόνου,, παροχή των σωστών κινήτρων, αλλά και απαραίτητες χορηγίες με ευρωπαϊκά κονδύλια για τη συγχρηματοδότηση επενδύσεων.

Πιστεύετε ότι η Ευρώπη μπορεί να υπάρξει αυτόνομη χωρίς ρωσικό αέριο;

Ναι, και αυτός είναι ο στόχος της ΕΕ, αυτό συμβαίνει ήδη σταδιακά, από 40% που εξαρτιόμασταν από το Ρωσικό πετρέλαιο πλέον το ποσοστό έχει πέσει στο 14% και σιγά σιγά αυτό  πέφτει και άλλο. Η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο δεν μπορεί να γίνει σε ένα βράδυ, χρειάζεται χρόνος ακόμα. Αλλά ήδη έχουμε αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το φυσικό αέριο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ποια είναι η γνώμη σας για την επικείμενη σύνδεση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην Ελλάδα και μετά στη Γερμανία . Θα είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει την ενέργεια της Ευρώπης;

Γνωρίζω για αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, και σαφώς θα μπορούσε να είναι μια λύση για να έχουμε καλύτερες τιμές και ασφάλεια εφοδιασμού στην ηλεκτρική ενέργεια της Ευρώπης, αλλά φυσικά εξαρτάται η επιτυχία του σχεδίου από αρκετούς παράγοντες, όπως από τις επόμενες επενδύσεις που θα γίνουν στις διασυνδέσεις των χωρών που αφορά το σχέδιο. Τα έργα συνδεσιμότητας είναι εξαιρετικά σημαντικά για αυτό το project. Ας δούμε την προθυμία των δυτικών και βόρειων χωρών να υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας