H «Stalk Jet» από το 1ο ΕΠΑΛ Δοξάτου Δράμας επιχείρηση, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοθαινόλη με την καύση υποπροϊόντων αμπελουργίας, κέρδισε το βραβείο «Προώθηση Προϊόντος/Υπηρεσίας».
Στόχος της εταιρείας των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου είναι τα οινοποιεία της περιοχής να ακολουθήσουν το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και γίνουν αυτόνομα με τη χρήση καυσίμου με μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Το ΕΠΑΛ Δοξάτου κατάφερε λοιπόν να παραγάγει ενέργεια από κοτσάνια σταφυλιών, με ένα πολύ ενδιαφέρον οικολογικό πρόγραμμα, το «Εικονική Επιχείρηση – Company Program» του έργου JA Greece.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή διαδικασία, μέσα από την οποία οι μαθητές δημιούργησαν μία εικονική επιχείρηση, βασιζόμενη σε ένα θέμα με οικολογικό πρόσημο, έκαναν έρευνα, κατασκεύασαν ένα μηχάνημα γι’ αυτή τη δουλειά και δημιούργησαν την εικονική επιχείρηση.
Η Παναγιώτα, μέλος της ομάδας, εξήγησε τους λόγους που επελέγη η βιοαιθανόλη, ενώ η Γεωργία μίλησε για το όραμα της επιχείρησης που είναι η ανάδειξη της Δράμας ως πράσινης πόλης. Ο Λάμπης έδειξε στην κάμερα της ΕΡΤ3 και στην εκπομπή “Περίμετρος” πώς λειτουργεί το πρόγραμμα.
Η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος του ΕΠΑΛ Δοξάτου, κα Πολυξένη Γιώτη, είπε ότι τα σχολεία που συμμετείχαν, έπρεπε να καταθέσουν μία καινοτόμα ιδέα που να λύνει ένα πρόβλημα στην αγορά, η οποία θα έπρεπε να σέβεται το περιβάλλον, να έχει κοινωνικό όραμα και κοινωνική αποστολή και να έρχεται να λύσει οικολογικά προβλήματα, όπως τη μόλυνση του πλανήτη.
Όπως τόνισε η υπεύθυνη, η ιδέα ήταν να παραχθεί ενέργεια από υλικά τα οποία είναι άχρηστα, όπως για παράδειγμα ό,τι μένει από τα σταφύλια και κυρίως το κοτσάνι, με την ίδια λογική που σε κάποιες χώρες κάνουν βιομάζα από το καλαμπόκι ή από τα ζαχαρότευτλα.
Με το πρόγραμμα ασχολήθηκαν παιδιά και από τις τρεις τάξεις του ΕΠΑΛ Δοξάτου, στο οποίο σήμερα είναι εγγεγραμμένοι περίπου 70 μαθητές.
Πηγή: ΕΡΤ