Μενού Ροή
DEASY
Ο Ιρλανδός, το «Δελφίνι» και η νέα επένδυση 379 MW της Macquarie στη Μακεδονία

Το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη πέντε φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 379,34 MW και Έργα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Διασύνδεσης, στους Δήμους Σιντίκης και Κάτω Νευροκοπίου, σε Σέρρες και Δράμα αντίστοιχα, άναψε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ειδικότερα η γενική διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής στην εταιρεία «ΗΛΙΟΣ ΣΕΡΡΩΝ Μ.Α.Ε», θυγατρική Cero Generation που αποτελεί εταιρεία του χαρτοφυλακίου της Macquarie Asset Management.

Επικεφαλής της «ΗΛΙΟΣ ΣΕΡΡΩΝ» είναι ο Chief Operating Officer της Cero Declan Deasy, ο οποίος προέρχεται από τη Macquarie, στην οποία ήταν υπεύθυνος για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων ανάπτυξης έργων ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Ο Declan Deasy ασχολείται με τον κλάδο της ενέργειας για 18 χρόνια κι έχει ηγηθεί της ανάπτυξης, χρηματοδότησης και κατασκευής ενεργειακών έργων στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική.

Ο κ. Deasy έχει ασχοληθεί προσωπικά με το «Delfini», το εμβληματικό έργο της Cero Generation  είναι ένα ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 100 MW που κατασκευάστηκε σε ορεινό έδαφος στην Προσοτσάνη Δράμας. Πρόκειται για το πρώτο φωτοβολταϊκό έργο στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί ιδιωτική Σύμβαση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) κι εκτιμάται ότι θα παράγει 157 GWh ετησίως.

Η νέα επένδυση, ο αμπελώνας και τα πρόβατα

Η νέα επένδυση περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε φωτοβολταϊκών σταθμών, συνολικής ισχύος 379,34 ΜW, στους δήμους Σιντικής Σερρών και Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Από τη ΡΑΕ έχουν αδειοδοτηθεί πέντε πολύγωνα, συνολικού εμβαδού 8.003 στρεμμάτων, ενώ τα γήπεδα εγκατάστασης των φ/β σταθμών έχουν συνολικό εμβαδό 4.589 στρεμμάτων. Τα συνοδά έργα αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), καθώς και υπόγειου και υπέργειου δικτύου διασύνδεσης μέσης και υπερυψηλής τάσης.

Επισημαίνεται ότι στο φωτοβολταϊκό σταθμό «Κατάφυτο», στο νομό Δράμας, προβλέπεται να δημιουργηθεί περιμετρικά του υφιστάμενου αμπελώνα ζώνη (buffer zone) πλάτους 50 μέτρων, μέρος της οποίας εύρους 10 μέτρων, προς την περίφραξη του φωτοβολταϊκού σταθμού θα φυτευτεί με θαμνώδη και χαμηλή δενδρώδη βλάστηση εγκλιματισμένη στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι η διαχείριση της βλάστησης στο έδαφος εντός των φωτοβολταϊκών σταθμών και η διατήρησή της σε ύψος που να μην παρεμποδίζει την αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών πάνελ να γίνεται κατά προτεραιότητα με βόσκηση προβάτων εντός του χώρου του φωτοβολταϊκού μετά από συνεννόηση του φορέα του έργου με κτηνοτρόφους της περιοχής. Έτσι επιτυγχάνεται η διατήρηση εκτάσεων βόσκησης, η αποφυγή χρήσης μηχανημάτων και χημικών ζιζανιοκτόνων, η φυσική λίπανση του εδάφους και η μείωση του φαινομένου της διάβρωσης. Η βόσκηση να διακόπτεται κατά την περίοδο άνθισης και ανάπτυξης σπόρου των φυτών. Σε περίπτωση και μόνο που για κάποιο διάστημα αποδεδειγμένα δεν είναι εφικτός αυτός ο τρόπος, ο περιορισμός της ανεπιθύμητης βλάστησης και ζιζανίων να γίνεται αποκλειστικά με μηχανικά μέσα και η βιομάζα να παραμένει στο έδαφος για τον εμπλουτισμό του. Απαγορεύεται η χρήση ζιζανιοκτόνων.

Τι θα περιλαμβάνουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί

Αναλυτικά, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα αποτελούνται από τα παρακάτω βασικά μέρη:

 -Φωτοβολταϊκά πλαίσια.

 -Αντιστροφείς ισχύος (inverters) Σύστημα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων.

 -Οικίσκους - Υ/Σ με μετασχηματιστές ανύψωσης τάσης και απαραίτητο ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες ΑC Χαμηλής και Μέσης Τάσης).

 Τερματικούς Σταθμούς Μέσης Τάσης με απαραίτητο ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες Μέσης Τάσης).

 -Καλωδιώσεις και υλικά διασύνδεσης.

 -Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ.) ΜΤ/ΥΥΤ 33/400kV με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (μετασχηματιστής, πίνακες, διακοπτικό υλικό, συστήματα προστασίας).

 -Σύστημα ελέγχου και μετρήσεων.

 -Σύστημα γείωσης – αντικεραυνικής προστασίας.

 -Περίφραξη Οικοπέδων

 -Φυτεύσεις και μέτρα διαχείρισης ομβρίων στο σταθμό Κατάφυτο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας