Μενού Ροή
Δυναμική είσοδος στην ελληνική αγορά των υπεράκτιων αιολικών για την Macquarie

Το ενδιαφέρον της να δραστηριοποιηθεί στην αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Ελλάδας αποκάλυψε η Corio Generation, o «βραχίονας» του ομίλου Macquarie που εξειδικεύεται στη συγκεκριμένη τεχνολογία, στον απόηχο των «αποκαλυπτηρίων» του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης για τα ΥΑΠ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Μάλιστα, η Corio ανακοίνωσε ότι θα συμπράξει προς τον σκοπό αυτό με τον ελληνικό τεχνολογικό όμιλο Globalsat,  ώστε να συνδυαστεί η τεχνογνωσία των Αυστραλών στην προετοιμασία των δημοπρασιών για offshore αιολικά και στο project development με τις γνώσεις της ελληνικής εταιρείας πάνω στο ρυθμιστικό και οικονομικό πλαίσιο της Ελλάδας, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, Corio και Globalsat υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με αντικείμενο την μελέτη δυνητικών χώρων για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα (εντός των θαλασσοτεμαχίων που προδιαγράφει το Εθνικό Σχέδιο) και την εκπόνηση μηχανολογικών μελετών και ερευνών για τις ανεμολογικές συνθήκες και τον βυθό. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, «Οι δυο εταιρείες θα αξιολογήσουν πιθανές διαγωνιστικές ευκαιρίες που θα προκύψουν με στόχο να καταθέσουν προσφορά για την παραχώρηση (σ.σ. του θαλασσοτεμαχίου) και ανάπτυξη του project έως την ολοκλήρωσή του.

Σύμφωνα με την Corio, «Οι ευκαιρίες για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, ιδίως αφότου η ελληνική κυβέρνηση ανέδειξε την φιλοδοξία της να αναπτύξει αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 4,9 GW τα επόμενα χρόνια».  Το στέλεχος της Corio Guillermo Martinez-Navas έκανε λόγο για μια «συναρπαστική συνεργασία μεταξύ δυο εταιρειών που είναι leaders στον χώρο τους…Με την εμπειρία μας στην ανάπτυξη εξαιρετικά ανταγωνιστικών και ελκυστικών προτάσεων για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε όλο τον κόσμο, είμαστε ιδανικά τοποθετημένοι για να παίξουμε σημαντικό ρόλο στο επόμενο κεφάλαιο της διαδρομής της Ελλάδας στην ανανεώσιμη ενέργεια».

Να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες υπήρχε έντονη φημολογία για είσοδο της Corio στην εγχώρια αγορά υπεράκτιων αιολικών σε σύμπραξη με μεγάλο εγχώριο όμιλο, φημολογία που «φωτογράφιζε» τη ΔΕΗ η οποία αν και εδώ και καιρό φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για εξεύρεση ξένου εταίρου για τα υπεράκτια αιολικά  πάρκα ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ομίλων (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή- Ocean Winds, MYTILINEOS- Copenhagen Infrastructure Partners, Helleniq Energy-RWE, Motor Oil- Maasdar, Intrakat- Parkwind) εντούτοις δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της.  Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη στενούς δεσμούς με τον όμιλο Macquarie που πλειοδότησε στον διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

H Corio Generation είναι ένας από τους κορυφαίους developers υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, με projects   συνολικής ισχύος άνω των 30 GW στην Ευρώπη, την περιοχή Ασίας Ειρηνικού και στην Αμερική  (συμπεριλαμβανομένου του Attentive Energy One στη Νέα Υόρκη που της ανατέθηκε πρόσφατα) σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης. Στην παρούσα φάση αναζητά ενεργά ευκαιρίες στη Νότια Ευρώπη και δη στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Το χαρτοφυλάκιο της επεκτείνεται σε αναδυόμενες και αναπτυγμένες οικονομίες και στις δυο βασικές τεχνολογίες υπεράκτιων αιολικών, πλωτά και σταθερής έδρασης.

Σκανδιναβική κινητικότητα

Έτοιμοι για μεγαλύτερη εμπλοκή στην Ελλάδα όμως δηλώνουν τώρα και οι Νορβηγοί της Norwegian Offshore Wind, που χαρακτήρισαν «εξαιρετικά νέα» την δημοσιοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης που ουσιαστικά σηματοδοτεί την ενεργοποίηση της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα. «Τώρα είναι η ώρα για την εφοδιαστική αλυσίδα της Νορβηγίας να στοχεύσει σε αυτή την αγορά», δήλωσε ο Gunnar Birkeland,  Διευθύνων Σύμβουλος της Galileo Norge και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Norwegian Offshore Wind για την Ελλάδα και την Ιταλία. Πρώτο βήμα θα είναι η επίσκεψη νορβηγικού κλιμακίου στην Ελλάδα στις 23-24. Θα έχουν προηγηθεί οι Δανοί της Copenhagen Offshore Partners (COP) που ανοίγουν στις 9 Νοεμβρίου γραφείο στην Ελλάδα -το οποίο μάλιστα θα λειτουργήσει ως ένα από τα δυο διεθνή hub της εταιρείας που θα εξυπηρετεί τα 17 γραφεία της COP ανά τον κόσμο- και οι Σουηδοί της Hexicon που επιδεικνύουν ιδιαίτερη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα και δηλώνουν επίσης έτοιμοι να τοποθετηθούν στην εγχώρια αγορά.

Εφοδιαστική αλυσίδα

Την ίδια στιγμή, πέρα από τους ξένους «παίκτες» και μεγάλες ελληνικές εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Μια εξ αυτών είναι η Cenergy Holdings  που δηλώνει ότι «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης των  Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, την απασχόληση και την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα. Η Cenergy Holdings και οι θυγατρικές της Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου είναι έτοιμες να αποτελέσουν πολύτιμο μέρος της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, να στηρίξουν την υλοποίηση του σχεδίου και να δημιουργήσουν αξία για την τοπική οικονομία, καθώς η επιτυχημένη και έγκαιρη εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία και την κλιματική ουδετερότητα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.».

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας