«Επιλέξαμε τη Γαλλία λόγω της μακρόχρονης δέσμευσής της σε αγορά ενέργειας χωρίς εκπομπές άνθρακα καθώς και της θέσης της ως νευραλγικής σημασίας ηγέτιδας δύναμης στην Ευρώπη».
Στη φράση αυτή ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith συνόψισε τους λόγους, για τους οποίους ο κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας αποφάσισε να επενδύσει 4 δις ευρώ στη Γαλλία αναπτύσσοντας νέα στη Μυλούζη ή επεκτείνοντας υφιστάμενα data centers στο Παρίσι και τη Μασσαλία.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στη Γαλλία στα 41 χρόνια που δραστηριοποιείται στη χώρα. Επένδυση που μαζί με τις υπόλοιπες 55, συνολικού ύψους 15 δις ευρώ, οι οποίες ανακοινώθηκαν το τελευταίο 48ωρο, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης επενδυτών με τίτλο «Επιλέγω τη Γαλλία» που διοργανώνει η Γαλλική Προεδρία (το αποκαλούμενο «μίνι Νταβός» της Γαλλίας), έρχονται να καταδείξουν το ρόλο που παίζει η ενέργεια στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.
Η Γαλλία βασίζεται κατά κόρον στην πυρηνική ενέργεια, η οποία καλύπτει τα 2/3 του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Το υπόλοιπο 1/3 προέρχεται από ΑΠΕ, κυρίως υδροηλεκτρικά και κατά δεύτερο λόγο αιολικά, ηλιακά και βιοκαύσιμα, ενώ μόλις το 1% της καταναλισκόμενης ενέργειας προέρχεται από φυσικό αέριο και φυσικά δεν χρησιμοποιείται καθόλου ενέργεια από άνθρακα.
Έτσι, μαζί με τις γενικότερες μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση φιλελευθεροποίησης της οικονομίας που με συνέπεια προωθεί ο Πρόεδρος Μακρόν, η Γαλλία «παίζει» πλέον δυνατά το χαρτί της ενέργειας για να προσελκύσει επενδύσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην ετήσια έρευνα της EY για την προσέλκυση επενδύσεων με 1.194 projects το 2023, όταν η Ελλάδα προσέλκυσε 50 επενδύσεις το 2023, επίδοση μάλιστα που είναι η καλύτερη τα χρόνια που διενεργεί τη σχετική έρευνα η ΕΥ.
Game changer η ενέργεια στη μάχη για την προσέλκυση επενδύσεων
Αν και προφανώς δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δύο οικονομιών, το δίδαγμα (και) για την Ελλάδα είναι σαφές: η ενέργεια, η «καθαρή» ενέργεια σε ανταγωνιστικό κόστος, αποδεικνύεται game changer στη σύγχρονη οικονομία.
Καθώς μάλιστα όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα ενταθεί ο ανταγωνισμός των χωρών για να προσελκύουν επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για εργαζόμενους υψηλών προσόντων, τότε ο ρόλος της ενέργειας καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. Κι όχι μόνο θετικά, αλλά και αρνητικά: στο να αποθαρρύνει επενδυτές από το να επιλέξουν μια χώρα εάν δεν τους εξασφαλίσει πρόσβαση σε καθαρή και φθηνή ενέργεια.
Η Βόρεια Γαλλία κόμβος παραγωγής μπαταριών
Εκτός, πάντως, από την παραγωγή ενέργειας η Γαλλία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στην αποθήκευση. Είναι ενδεικτικό ότι στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης επενδυτών ανακοινώθηκαν 5 σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής μπαταριών:
-Της εσθονικής εταιρείας Skeleton Technologies, η οποία θα επενδύσει 600 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια δημιουργώντας 300 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη δεύτερη μονάδα της εταιρείας που έχει εγκαταστήσει στη Γερμανία το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο υπερπυκνωτών στην Ευρώπη.
-Της κινέζικης Hunan Changyuan Lico, του νοτιοκορεάτικου ομίλου Enchem και της ελβετικής εταιρείας KL1 που θα επενδύσουν αθροιστικά πάνω από 1 δις ευρώ στην παραγωγή υλικών και στοιχείων για μπαταρίες
-Της κινέζικης SVOLT έτσι ώστε να δημιουργηθεί κόμβος παραγωγής μπαταριών στη Βόρεια Γαλλία.