Μενού Ροή
methane
Στο στόχαστρο της ΕΕ οι εκπομπές μεθανίου

To πράσινο φως άναψε η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερψηφίζοντας νόμο για την επιβολή ορίων εκπομπών μεθανίου στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του μπλοκ από το 2030, πιέζοντας τους διεθνείς προμηθευτές να περιορίσουν τις διαρροές.

Αυτός ο νόμος αποτελεί μέρος του ευρύτερου πακέτου «Fit for 55», το οποίο περιγράφει το σχέδιο της ΕΕ για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, δεύτερο μόνο μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ικανότητά του να παγιδεύει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, η επίδραση του μεθανίου είναι πολύ πιο έντονη βραχυπρόθεσμα, καθώς είναι έως και 30 φορές πιο ισχυρό από το CO2 σε περίοδο 100 ετών. Ο περιορισμός των εκπομπών μεθανίου είναι κρίσιμος για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Υπουργοί από χώρες της ΕΕ έδωσαν την τελική έγκριση των κυβερνήσεών τους για την πολιτική σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να τεθεί σε ισχύ. Μόνο η Ουγγαρία το καταψήφισε. Από το 2030, η ΕΕ θα επιβάλει «μέγιστες τιμές έντασης μεθανίου» στα ορυκτά καύσιμα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σχεδιάσει τα ακριβή όρια μεθανίου μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

«Αυτό το πρότυπο εισαγωγής θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά το ένα τρίτο», δήλωσε η Alessia Virone, διευθύντρια υποθέσεων ΕΕ στη μη κερδοσκοπική Clean Air Task Force, σημειώνοντας τη θέση της ΕΕ ως του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.
Οι κανόνες είναι πιθανό να πλήξουν σημαντικούς προμηθευτές φυσικού αερίου όπως οι ΗΠΑ, η Αλγερία και η Ρωσία. Η Μόσχα μείωσε τις παραδόσεις στην Ευρώπη από την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 και έκτοτε έχει αντικατασταθεί ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης με αγωγούς από τη Νορβηγία, η προμήθεια της οποίας είναι μεταξύ της χαμηλότερης έντασης μεθανίου στον κόσμο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν - η οποία μαζί με την ΕΕ έχει συσπειρώσει τις χώρες για να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030 για να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή - χαιρέτισε τον νόμο της ΕΕ για το μεθάνιο. Οι ΗΠΑ πέρυσι έθεσαν τους δικούς τους κανόνες που απαιτούν από τις πετρελαϊκές εταιρείες να περιορίζουν τις εκπομπές μεθανίου τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας