Μενού Ροή
methanio
H μείωση των εκπομπών μεθανίου φέρνει τη Ρουμανία προ αδιεξόδου

Το Βουκουρέστι σκοπεύει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει την προτεινόμενη νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, καθώς η Ρουμανία αναμένεται να έχει υψηλό κόστος σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας Sebastian Burduja.

Η νέα πρόταση θα οδηγήσει σε δαπάνες άνω του 1 δισ. ευρώ για τη Ρουμανία, με επιπτώσεις τόσο στις βιομηχανίες όσο και στους καταναλωτές.

«Θα αγωνιστούμε ώστε η τελική έκδοση του κανονισμού να λάβει υπόψη τις μοναδικές συνθήκες της Ρουμανίας», δήλωσε ο Burduja στο Ρουμανικό Διεθνές Συνέδριο Φυσικού Αερίου 2023, προσθέτοντας ότι πρόκειται να συζητήσει με όλα τα κράτη μέλη και τους θεσμικούς φορείς.

Τον Δεκέμβριο του 2022, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία (γενική προσέγγιση) σχετικά με πρόταση για την παρακολούθηση και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στον ενεργειακό τομέα, καθώς το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που ευθύνεται για το 30% περίπου της σημερινής υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η πρόταση εισάγει νέες απαιτήσεις για τους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα όσον αφορά τη μέτρηση, την αναφορά και την επαλήθευση των εκπομπών μεθανίου (MRV) στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να τεκμηριώνουν προσεκτικά όλα τα πηγάδια και τα ορυχεία, να εντοπίζουν τις εκπομπές τους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα μετριασμού για την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών μεθανίου στις δραστηριότητές τους.

Ο Burduja δήλωσε ότι η Ρουμανία πρέπει να παρακολουθεί πάνω από 60.000 πηγάδια. Η διατήρηση της τρέχουσας μορφής του κανονισμού θα επηρέαζε αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ρουμανικής οικονομίας και θα επιβάρυνε τους πολίτες της.

Η Ρουμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ, και συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ένωσης με τις υψηλότερες αναφερόμενες ετήσιες εκπομπές μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που συντονίστηκε από το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου του UNEP, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας