Μενού Ροή
Ο “στρατηγός” άνεμος και η προσδοκία αναχώματος ενεργειακής ακρίβειας στον ανταγωνισμό

“Θερμό” έρχεται το καλοκαίρι σε ενεργειακό επίπεδο με το “στρατηγό άνεμο” να κρίνει, εν πολλοίς τις τιμές. Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση προσβλέπει στην ένταση του ανταγωνισμού αλλά και στην υπεραπόδοση των ΑΠΕ και κυρίως των αιολικών πάρκων ως “ανάχωμα” στην αυξητική τάση των τιμών. Βέβαια, σε μια συγκυρία ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και πάλι το ρωσικό LNG με τις αυξημένες ροές που έχει από τους αγωγούς, λειτουργεί ανασχετικά στην έτι περαιτέρω άνοδο των τιμών. 

Σημειώνεται ότι στον κόμβο φυσικού αερίου TTF στα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου η άνοδος τον τελευταίο μήνα ξεπερνά το 20% με τιμές πάνω από τα 36 ευρώ/MWh, ενώ το Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, η συνεισφορά των ΑΠΕ στο εθνικό μίγμα μειώθηκε. Άρα εν όψει Ιουνίου και συνολικά του θέρους η ένταση των ανέμων θα κρίνει, εν πολλοίς και τις τιμές.

Στο φόντο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης έστειλε μήνυμα στους καταναλωτές να σταθμίσουν τι τους συμφέρει σε σχέση με την επιλογή προμηθευτή, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Σκάι τόνισε με νόημα: «Άλλαξα πάροχο επειδή αυτός που είχα έκανε υπερβολική αύξηση τον Ιούνιο, πολύ περισσότερο από αυτό που δικαιολογεί η αύξηση της χονδρικής τιμής».

Ο κ. Σκυλακάκης υπεραμύνθηκε του πράσινου τιμολογίου σημειώνοντας ότι με αυτό μπορεί να ξέρουν οι καταναλωτές ποιες εταιρείες είναι φθηνές και ποιες ακριβές και προέκρινε ως λύση για μικρότερη επιβάρυνση των νοικοκυριών από τους λογαριασμούς ρεύματος την αλλαγή προμηθευτή. «Αυτό που χρειάζεται να γίνει οι καταναλωτές να αλλάξουν τους παρόχους που κάνουν αυξήσεις και να πάνε σε φθηνότερους» είπε χαρακτηριστικά.

Αιτιολόγησε δε την αύξηση των τιμολογίων στη μεταβολή των τριών παραγόντων που συνδιαμορφώνουν την τιμή της ενέργειας.

-Η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου η οποία το τελευταίο διάστημα διαγράφει ανοδική τροχιά. Όπως είπε τον Μάρτιο το φυσικό αέριο είχε πέσει στα 21 ευρώ και σήμερα η τιμή του κινείται πέριξ των 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Οι αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων ρύπων σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες με την τιμή από τα 54 ευρώ τον τόνο τον Μάρτιο στα 76 ευρώ σήμερα.

-Η μειωμένη παραγωγή των ΑΠΕ όπου τον Μάιο κατείχαν το 43,05%, ενώ το φυσικό αέριο ανήλθε στο 37,18%. Τον Απρίλιο οι ΑΠΕ είχαν μεγαλύτερο μερίδιο στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής και συγκεκριμένα κατείχαν το 50,47%, όταν το φυσικό αέριο είχε περιοριστεί στο 28,76%.

Πάντως, οι προβλέψεις, όπως αυτές της Goldman Sachs παραπέμπουν σε  αυξητική πορεία των τιμών, λόγω των αναγκών του θέρους και της συγκυρίας με το φυσικό αέριο. 

Εξάλλου και ο Ιούνιος μπήκε με άλμα στις τιμές χονδρικής όπως διαμορφώνονται στην αγορά της Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Για σήμερα Τρίτη η τιμή διαμορφώθηκε στα 117,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα με πτώση κατά 1,56% μετά την εκρηκτική άνοδο της προηγούμενης ημέρας κατά 130% που εκτόξευσε την χονδρεμπορική τιμή από τα 52 ευρώ στα 119,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για σήμερα η υψηλότερη τιμή έφτασε στα 229,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η χαμηλότερη ήταν στα 54 ευρώ. Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το μεγαλύτερο μερίδιο έχουν οι ΑΠΕ με ποσοστό 44,38%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με το ποσοστό στο 37,75%, τα υδροηλεκτρικά με 6,26%, οι εισαγωγές με 4,78% και ο λιγνίτης με 3,37%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος με “εργαλεία” τις κρατικές εταιρείες ρεύματος συγκρατεί τις τιμές. «Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή είναι κάτω από τον Ιανουάριο και μπορεί κανείς να βρει τιμές σε πράσινο κάτω από το 12 σεντς» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε ερώτημα αν μπαίνουν στο τραπέζι επιδοτήσεις.

Φυσικό αέριο 

Στο μεταξύ το φυσικό αέριο οι τιμές επηρεάζονται από την ισορροπία των ι εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας. Αυτές μειώθηκαν απότομα τη Δευτέρα καθώς η διακοπή λειτουργίας του υπεράκτιου κόμβου Sleipner σταμάτησε τις εργασίες στο χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας Nyhamna, ανακοίνωσε ο χειριστής αγωγών Gassco, ανεβάζοντας τις ευρωπαϊκές τιμές στο υψηλότερο επίπεδο φέτος.

Η διακοπή προκλήθηκε από μια ρωγμή που ανακαλύφθηκε σε έναν αγωγό δύο ιντσών στην υπεράκτια πλατφόρμα Sleipner Riser της Νορβηγίας, σύμφωνα με την εταιρεία. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επισκευαστεί, αλλά η κατάσταση δεν θεωρείται επικίνδυνη, πρόσθεσε.

 «Αυτό έχει μεγάλες συνέπειες από την άποψη της προσφοράς», δήλωσε στο Reuters ο Άλφρεντ Χάνσεν, επικεφαλής των λειτουργιών του συστήματος αγωγών στο Γκάσκο.

 Η διακοπή λειτουργίας  στην πλατφόρμα Sleipner, που λειτουργεί από την Equinor η οποία ξεκίνησε αργά την Κυριακή, επρόκειτο να συνεχιστεί την Τρίτη, σύμφωνα με τον Gassco.

«Ο χειριστής του πεδίου θα μας δώσει μια πιο ακριβή εκτίμηση για το χρόνο που μπορεί να χρειαστεί για την επισκευή και στη συνέχεια θα ενημερώσουμε τις προβλέψεις μας ανάλογα», είπε ο Χάνσεν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας