Το 37% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχεί σε δημόσια δαπάνη τουλάχιστον 6 δις ευρώ έχουν αφιερωθεί στην πράσινη ανάκαμψη της χώρας μας με την ηλεκτρική ενέργεια να έχει κομβικό ρόλο τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας στην εισαγωγική του ομιλία στη Βουλή για τον νέο κλιματικό νόμο.
Όπως είπε το νέο αναθεωρημένο σχέδιο για το κλίμα θα προβλέπει:
-Μείωση εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στο 55% από 42% (ήδη εκπονείται μελέτη)
-πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2028
-αύξηση μεριδίου ΑΠΕ στο 35% έως το 2030 (18% σήμερα είναι η συμμετοχή ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας συν για ΙΧ μεταφορές κλιματισμό κτιρίων
–αύξηση συμμετοχής ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 61% μέχρι το 2030
Χαρακτήρισε σημείο κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη την απολιγνιτοποίηση γιατί για κάθε μεγαβατόρα εκπέμπονται από τη ΔΕΗ 1,2-1,4 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. «Αρα επηρεάζεται πολύ το περιβάλλον και 2ον ζημιώνεται η ΔΕΗ κάθε τόνος διοξειδίου κοστίζει 35 έως 40 ευρώ για ΔΕΗ» Για αυτό όπως ειπε μέχρι 2023 όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα αποσυρθούν, πλην μίας που θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου μέχρι 2025.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό και προχωράει το υπουργείο στην απλοποίηση της αδειοδότησης. «Πρέπει να εγκαταστήσουμε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας γι’ αυτό 450 εκ ευρώ έχουμε κατανείμει από το ταμείο Ανάκαμψης για πάνω από 1,2-1,4 γιγαβάτ αποθηκευτικής δυνατότητας μέχρι 2030 για να πετύχουμε σταθερότητα ηλεκτρικού δικτύου και να αυξήσουμε διείσδυση ΑΠΕ».
Για τα νησιά: «1 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα επενδύσουμε δημόσια δαπάνη που θα μοχλεύσει 1,8 δις ευρώ περίπου για αντικατάσταση ρυπαγόνων ντιζελομηχανών".
Κρήτη: το 2023 ολοκληρώνεται η μεγάλη διασύνδεση για Κρήτη, 1,25 δις.
Δωδεκάνησα: θα ξεκινήσει 2025 και θα ολοκληρωθεί 2027 και για μικρότερα νησιά σχεδιάζονται υβριδικά συστήματα από ΑΠΕ φωτοβολταϊκά και μπαταριών για να μειώσουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα – επειδή θα αργήσει η διασύνδεσή τους.
Φυσικό αέριο: Θα είναι το καύσιμο γέφυρα. το μεταβατικό. γι’ αυτό επενδύονται 1 δις ευρώ δημόσια δαπάνη στα δίκτυα μεταφοράς. θα είναι έτοιμα να μεταφέρουν μετά και υδρογόνο.
Ενεργειακή αναβάθμιση: Προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων μέχρι το 2030. 60.000 κάθε χρόνο. Το 12% σπιτιών θα πρέπει να αναβαθμιστεί ενεργειακά. 2δις ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης. θα κινητοποιήσει τουλάχιστον 4 δις την επόμενη 5ετία. Θα έχει πολλαπλές ωφέλειες.